TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. május 3.,
Tímea
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Vármegyei kitüntető díjak – még lehet felterjesztést beadni 2024.04.22


Tolna Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése minden év szeptember elsején, a hagyományos Vármegyenapon adja át kitüntető díjait az arra érdemes személyeknek, közösségeknek. Idén is várják a felterjesztéseket, amelyeket április 30. napjáig a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatalba juttathatnak el az arra jogosultak. Szűkebb hazánk gyarapítóit a vármegyei önkormányzat összesen hét különböző díjjal ismeri el, immár több mint három évtizede.

A Vármegyenap az egyik legrangosabb esemény, amelyen kitüntetésben és figyelemben részesítik azokat, akik kiemelkedő munkásságukkal szolgálják lakóhelyüket, illetve elismerésre méltó módon, a közösség javára dolgoznak szakterületükön. Tolna vármegye életében szeptember elseje azért különleges dátum, mert 1699-ben ezen a napon kapott pecséthasználati jogot az uralkodótól. A 325 éve történtekre való megemlékezés 1992 óta vált hagyománnyá szűkebb hazánkban. A szeptember első napján szokásos ünnepi közgyűlés pusztán formalitás, ugyanakkor méltó keretet ad a vármegyei kitüntető díjak átadásához. Az elmúlt két önkormányzati ciklusban jellemzően mindig más-más település adott otthont az eseménynek – legutóbb például Tamásiban ünnepelték a jeles évfordulót.

Az önkormányzat idén is felhívást küldött ki a felterjesztésre jogosultaknak, így például a polgármestereknek, honatyáknak, vármegyei illetékességű szerveknek (rendőrség, katasztrófavédelem, kórház stb.), egyetemnek, kamaráknak, kulturális közszolgáltató intézményeknek, illetve a vármegyei közgyűlés és bizottságainak tagjai részére – többek között e szervektől várják a javaslatokat, hogy 2024. szeptember elsején kiket üdvözölhessünk kitüntetettként.

Hét különböző díj keresi gazdáját

A Tolna Vármegye Közbiztonságáért díjjal a döntéshozók azoknak a – jellemzően – rendőröknek vagy katasztrófavédelmi szakembereknek fejezik ki megbecsülésüket, akik kiemelkedő tevékenységük révén járulnak hozzá a vármegye biztonságához. A vonatkozó rendelet azonban nem csupán az imént említett hivatásúak, hanem polgárőrök, civil szervezetek, sőt, magánszemélyek elismerését is lehetővé teszi.

Tolna Vármegye Közszolgálatáért díj jár a vármegye közigazgatásában végzett kimagasló köztisztviselői tevékenységért, illetve a lakosságot szolgáló intézményeknél végzett kiemelkedő színvonalú közalkalmazotti munkáért is. Ezt a kitüntetést általában két fő veheti át minden évben: egy köztisztviselő és egy közalkalmazott.

A vármegye versenysportjában, testnevelési, szabadidős és diáksport, turisztikai és természetjáró tevékenységében kifejtett kimagasló teljesítmények elismerésére alapították a Sipos Márton-díjat.

Bezerédj István-díjjal tüntethető ki a vármegye társadalmi életének, közéletének és közigazgatásának, valamint a humánszolgálati ellátás területén kimagasló eredményeket elérő személy.

A vidékünk gazdaságának gyarapításában fontos szerepet játszó, műszaki, agrár, kommunális, területfejlesztési és környezetvédelmi tevékenység Beszédes József-díjjal elismerendő.

A Babits Mihály-díj azokat az egyéneket vagy kollektívákat illeti meg, akik szűkebb hazánk kulturális, irodalmi-művészeti életében szereztek elvitathatatlan érdemeket.

Legrangosabb elismerésként ismert: a „Tolna Vármegyéért" kitüntetés. Ezt a díjat olyanok vehetik át, akik a vármegye általános felvirágoztatásáért kimagasló társadalmi tevékenységet végeztek, ami országos vagy akár nemzetközi figyelmet érdemel.

A felterjesztési dokumentumokat egyaránt be lehet küldeni a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatalba postán (7100 Szekszárd, Szent István tér 11-13. Pf.: 82.) vagy pedig az elnok@tolnamegye.hu címre elektronikusan – a határidő: április utolsó napja.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás