TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. június 20.,
Rafael
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Klímavédelem Tolna megyében

Pályázat azonosítószáma: KEHOP-1.2.0-15-2016-00009

Pályázat címe: Klímavédelem és fenntarthatóság - klímastratégia kidolgozása és éghajlatváltozási platform létrehozása és működtetése - Tolna megyében

Kedvezményezett neve: Tolna Megyei Önkormányzat

Szerződött támogatási összeg: 30 000 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:

Tolna megye – mezőgazdasági jellegéből fakadóan - hazai szinten is különösen sérülékeny területnek számít az éghajlatváltozás várható hatásait tekintve, ugyanakkor a klímaváltozás hatásaival szembeni sérülékenység még megyén belül is igen nagy területi különbséget mutat. Míg a klímaváltozás mérséklése kizárólag globális összefogással érhető el, addig a kedvezőtlen hatásokra való felkészülés, az adaptáció helyi szinten valósulhat meg.
A projekt célja, hogy megyénkben elősegítsük az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, segítve a települési önkormányzatokat. Kiemelten fontos ezért a Tolna Megyei Klímastratégia kidolgozása, az önkormányzati vezetők klímaadaptációs, klímaváltozásmegelőzési ismereteinek bővítése, a helyi kapacitások megerősítése és a Tolna megyei lakosság klímatudatosságának elősegítése. Hosszú távú célunk a klímaadaptációs, és klímaváltozást megelőző szempontok érvényesítése a megyei szintű területfejlesztések és a települési szintű várostervezés során.
A fent említett célok elérése érdekében elengedhetetlen a helyi közösségek bevonása, ami a klímaváltozással, azon belül mind a folyamat mérséklésével, mind az ahhoz való alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztással, széleskörű szemléletformálási program segítségével biztosítható. Ebből kifolyólag programunk indításaként tervezzük a Tolna Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozását, melynek szakmai koordinációs és konzultációs feladatait a Tolna Megyei Önkormányzat keretében működő titkárság látja majd el.
A program indításával egy időben megkezdjük – külső szakértő bevonásával – a Tolna Megyei Klímastratégia kidolgozását, melynek elkészítése során folyamatosan együttműködünk a Klímabarát Települések Szövetségével.
A megyei klímastratégia kidolgozásához kapcsolódóan – a minél nagyobb társadalmi, szakmai egyeztetés érdekében – 11 db konferencia megszervezését tervezzük Tolna megye városi jogállású településein. Terveink szerint 2017. március végére elkészül a klímastratégia első, egyeztetésre bocsátható változata. A tervezett konferenciák célja a résztvevők érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos problémakörre, az elkészült megyei klímastratégia tervezetének megvitatása, véleményeztetése, cselekvési alternatívák bemutatása, az egyes résztvevők cselekvési lehetőségeinek bemutatása.
2017. május-október között tervezünk egy 15 állomásból álló szemléletformálási programsorozatot megszervezni, melynek keretében Tolna megyei települési (városi, községi) rendezvényeken jelenünk meg standdal, bemutatóhellyel, előadásokkal (falunapok, Szekszárdi Szüreti Napok, egyéb városi nagy rendezvények), lefedve így egész Tolna megye területét.
Igen fontosnak tartjuk, hogy azokat a szereplőket, akik hosszú távon tovább tudják adni az ismereteket, valamilyen komolyabb képzésben részesítsük. Két célcsoportot, elsőként a megyei települési vezetőket, másodsorban a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó megyei civil szervezeteket célozzuk meg workshopok keretében. A települési vezetőknek 5 helyszínen (Tamási, Dombóvár, Szekszárd, Paks, Bonyhád), míg a környezetvédelmi civil szervezeteknek egy alkalommal Szekszárdon tartjuk a képzést.
Végül, de nem utolsósorban nagyszabású Tolna megyei klímavédelmi vetélkedő szervezését tervezzük a megye általános- és középiskolái számára.
A programokat folyamatos kommunikációs tevékenység (sajtó megjelenés, online tanácsadás, riportok és rádióinterjúk készítése kíséri). A szemléletformálási programokhoz kiadványok, és reprezentációs anyagok elkészítését tervezzük.
A programsorozatok végeként 2018. februárjára tervezzük, hogy a végleges, széleskörű társadalmi egyeztetésen átesett Tolna Megyei Klímastratégia dokumentumot a Tolna Megyei Közgyűlés elé terjesztjük elfogadásra. A projekt utolsó időszakára az elfogadott stratégia által meghatározottak szerint a Tolna Megyei Éghajlatváltozási Platform segítségével cselekvési irányokat fogalmazunk meg, melyek hosszú távon biztosítják éghajlatvédelmi céljaink elérését.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 04. 30.

 

Tolna Megyei Klímastratégia

Tolna Megyei Éghajlatváltozási Platform

Hírlevél

Rendezvények

Kiadványok

 

Elérhetőségek:

Szakmai megvalósítók: Projektmenedzsment:
Dörmer Csaba
74/505-608
dormer.csaba@tolnamegye.hu
klimavedelem@tolnamegye.hu

Klíma

Biróné Vorgrümler Edina
74/505-625
v.edina@tolnamegye.hu

Baloghné Gaál Zsófia
20/299-8960
klimavedelem@tolnamegye.hu

Istlstekker Lídia
74/505-668
istlstekker.lidia@tolnamegye.hu

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás