TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. május 24.,
Eszter
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

A Sió vízi turisztikai fejlesztés

 

Pályázat azonosítószáma: TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00019

Pályázat címe: A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme

Kedvezményezett neve: Tolna Megyei Önkormányzat

Szerződött támogatási összeg: 340.260.748 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt során kialakításra kerül Ozorától a Sió-csatorna Dunába történő torkolatáig egy kiszállókkal és megállókkal teli vízi turisztikai útvonal, amely teljes hossza 85 km.

Kiszállók:A projektben összesen 12 kiszálló építése tervezett, amelyek részben épített elemeket, részben a vízből kivehető, moduláris úszóstégeket tartalmaznak. Minden kiszálló lehetőséget biztosít arra, hogy a Sió adott pontján az evezős túrázók partra szállhassanak és megpihenhessenek. A vízen a kiszállók egymástól mért távolsága átlagosan 7,5 km. A két egymástól legtávolabb eső szomszédos kiszálló az Árvízkapu és Sióagárd között van (20,5 km), amelyek között azonban ma is biztosított a kiszállási lehetőség Szekszárdon (jelen projekt 2. ütemében itt kerül kialakításra a vízi túraútvonal fogadóközpontja a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület projektvezetése mellett, azonban a sportegyesület mai telephelye is ellátja a kiszálló funkciót). A kiszállók tervezett helye a Sión felfelé haladva:

 • Árvízkapu (Töltés km: 2.527)
 • Árvízkapu (Töltés km: 2.840)
 • Sióagárd (Töltés km: 23.300)
 • Harc (Töltés km: 26.760)
 • Medina (Töltés km: 36.600)
 • Kölesd (Töltés km: 43.600)
 • Borjád (Töltés km: 47.400)
 • Uzd (Töltés km: 52.560) 48
 • Sárszentlőrinc (Töltés km: 54.400)
 • Pálfa (Töltés km: 66.100)
 • Simontornya (Töltés km: 73.350)
 • Ozora (Töltés km: 85.350)

Megállók:Azokon a településeken, ahol a kiszálló közvetlen közelében nincs erre alkalmas meglévő épület, ugyanakkor a település elhelyezkedése vagy turisztikai vonzereje ezt indokolja, a kiszálló mellett egy-egy megálló is kialakításra kerül. Ezek olyan épületek, amelyek a túrázók számára mosdót, étkezési és zuhanyzási lehetőséget (büfé) biztosítanak, valamint alkalmasak túrakenuk és kerékpárok tárolására, ezzel a túrázás kis „intermodális csomópontjaiként” jelennek meg. Minden ilyen épületben tervezett 2-2 túrakenu és 4-4 kerékpár tárolása, amelyek kibérelhetőek, és másik megálló épületekben leadhatóak.

Összesen 5 ilyen megálló építése tervezett az alábbi helyeken:

 • Harc
 • Kölesd
 • Sárszentlőrinc
 • Pálfa
 • Simontornya

A megálló épületek áramellátásáról 4-4db 250kw teljesítményű napelem gondoskodik.

A fenti 5 újonnan épülő megálló mellett Sióagárdon van egy meglévő vízi bázis, valamint Medinán van egy meglévő malom, amelyeket megnyitnak a túrázók számára, a megállókhoz hasonló funkciókkal.

A beruházás során a megálló-épületek teljes körű, komplex akadálymentesítése valósul meg. (a kikötőhelyek fizikai akadálymentesítése nem lehetséges, az árvízvédelmi töltés geometriája árvízvédelmi okokból nem módosítható).

Foglalkoztató-központ: A fenti megállókon túl a projekt része Medinán egy foglalkoztató központ kialakítása, amelyet a Csiga-Biga Mozgás-és képességfejlesztő Alapítvány valósít meg konzorciumi partnerként. A foglalkoztató központ az alábbi funkciókat fogja ellátni:

 • Interaktív népi játszóház, népi játszóudvar, népi kismesterségek- fafaragás-bemutató terem: Hagyományápolás, élő népművészet, nyitott kézműves népi játszóház minden korosztály számára.
 • Élményterápia- Interaktív Kutyás Játszó: Magyar kutyafajták bemutatása kutyás játszóházi programokkal összekötve. A programban a Csiga-Biga Alapítvány vizsgázott terápiás kutyái vesznek részt. A kutya, mint személyiségfejlesztő tényező hatással van a gyermek szociális- és érzelmi fejlődésére, elősegíti a társas kapcsolatok kialakítását, azok alakulását, javítja a gyermekek önértékelését. A kutya motiváló erő a gyermekek számára, aki elősegíti a gyermeknek a feladatra való figyelmének összpontosítását.
 • Interaktív kiállítás - Sió csatorna élővilágának bemutatása
 • Egészségmegőrző tevékenységek:
  • terápiás kert kialakítása /gyógynövények/
  • érzékelő-taposó ösvény létrehozása
  • kirándulás
  • élményjátszótér kialakítása
 • Természetismereti tevékenység
 • Népzenei, néptánc tevékenység

A foglalkoztató-központ tehát egy olyan attrakcióval bővíti a vízi túraútvonalat, amely célja a természet értékének megismertetése már kisgyermekkorban. Célcsoportját tehát elsősorban a gyermekek jelentik. A központ egyedi, innovatív az alapítvány tapasztalataira építő eleme a kutyás terápia.

A teljes vízi turisztikai útvonal összességében egy teljes többnapos túrázási lehetőséget is biztosítani képes tematikus útvonal, amelyen a vízitúrázók megfelelő időközönkénti kiszállási lehetőségekkel, megállókkal találkozhatnak, s mely megteremti az intermodalitás lehetőségét és összefűzi a Sió-csatorna Ozora és Duna torkolat közötti szakaszán található attrakciókat. A projekt azzal, hogy a természeti környezetben lehető legkisebb kárt okozó úszóstégeket, valamint tájba illő megállókat tartalmaz, a térség természeti értékekre építkező arculatához nagymértékben illeszkedik. A fejlesztés innovatív eleme a Medinán épülő foglalkoztató központban zajló kutyás terápia, valamint a minden megállón kiépítendő turisztikai tájékoztató- és kártya rendszer, amely alkalmas arra, hogy egyrészről a kártyarendszerrel lehetőséget biztosítson a megálló épületekbe való bejutásra és azok használatára (zuhanyzó, WC), valamint tájékoztassa a túrázót arról, hogy a megálló közelében a szárazföldön milyen látnivalók érhetőek el, adott esetben a megállókon rendelkezésre álló kerékpárokkal. A megvalósítási időszakot követően a látogatók számára értékesítjük a megállók használatára alkalmas kártyákat, a megállókon a használók saját mobil eszközein tájékoztatást nyújt a környék látnivalóiról, és nyomon követi a túrázók magatartását a későbbi termékfejlesztés és kommunikációs tevékenység megalapozása érdekében. A komplex látogatómenedzsment ilyen formában válik biztosítottá.

A turisták tartózkodási idejét egyértelműen emeli a túraútvonal azzal, hogy a kisebb, önmagukban alacsony turisztikai vonzerővel rendelkező településeket köti össze és egy attrakció-láncot hoz létre a vízi turisták számára, amely az egyenkénti jellemzően félnapos programkínálattal rendelkező látnivalókat egy 4-5 napos élménydús programsorozattá kovácsolja. A fedett megállók a Sión vízi túrázók számára gyakori pihenési és felmelegedési lehetőséget biztosítanak a jövőben, ezzel a nyári főszezon kibővül és kiterjed koratavasztól egészen késő őszig. Amikor a Sió nincs befagyva, a vízi túraútvonal használható. Ezzel biztosítható a felhívásban elvárt 270 napos nyitva tartás. A medinai interaktív foglalkoztató központ pedig egész évben alkalmas a látogatók fogadására.

A projektmenedzsment feladatokat belső munkaerővel Tolna Megye Önkormányzati Hivatala látja el.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.05.31.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás