TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. május 24.,
Eszter
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Bemutatkozás

Itthon, Tolnában

„A vérvörös nap ködbe sűlyed messze
szél borzogatja az útpart gyepét
csodásan súg-búg a kalászok ezre
s hirtelen összébb veri telt fejét.”

Babits Mihály: Tájkép

Tolna megyébe ahány felől érkezik valaki, a tájnak szinte annyi arca fogadja. Hegyoldalak, dombok, szőlők, völgyek, alföldies síkvidékek, kiterjedt erdőségek, állóvizek és folyóvizek partjai, néhol az ezek fölé magasodó löszfalak. Mecsek, Hegyhát, Völgység, Sárköz és Mezőföld, Gemenci- és Gyulaji-erdő, erdők közé bújt víztározók, Koppány, Kapos, Sió, Sárvíz és Duna mente, a nagy folyam holtágai, Dunán keresztül három híd is. A Báta vidéki erdőkben fészkel hazánkban a fekete gólya. Az itt élőnek minden hazaérkezésekor szívet melengető képek, a vendégként jövőnek tekintetét rablók, a még ismeretlennek csodálatát keltők.

Az ország egyik legsokszínűbb és leggazdagabb vidéke folklórban. A nemzetközi hírű Sárköz peremén egyedi Bogyiszló és Sióagárd is. A megye egykori és élő kézművesei közül több tucatnyi volt vagy jelenleg is a Népművészet Mestere. A Hegyháton és a Völgységben együtt élnek a székely és a sváb hagyományok, helyenként felvidéki tradíciókkal közösen. Megannyi konyhaművészeti szokás, vizek mentén a halételek becsülete. A jó falatokra pedig lépten-nyomon a jobbnál jobb borok, vörösek és fehérek egyaránt, akár a Szekszárdi, akár a Tolnai borvidéken honos vagy jár valaki. Bölcskén, Györkönyben, Pakson és Sióagárdon klasszikus pincefalu a vendégek fogadója. A jókedvhez ugyancsak alkalmat kínál a népzene és a néptánc magas színvonalú hagyományőrzése és éltetése.

Nem a zajos vidékek közé tartozik a megye legnagyobb városa, Szekszárd, az ország legkisebb megyeszékhelye, másutt a kis középvárosok közé sorolódna. Többi tíz városa mind kisváros vagy miniváros. Rengeteg a bájos kisfalu, aprófalu. Így hát Tolna megye a nyugalom szigetének is tekinthető. Az élet nem annyira rohanó, a forgalom nem zsúfolt, de minden infrastruktúra a legtöbb helyen urbanizált színvonalú. A pihenésre vágyót termálvizek is bőven fogadják, ezek közül kiemelkedik Tamási és Dombóvár. A vízparti strandolásnak is akad paradicsoma, mindenek előtt Dombori. Gyalog és kerékpáron is kínálkoznak útvonalak.

Szekszárdon bőséges az irodalmi emlék Garay, Babits, Mészöly és még sorolhatnánk. Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon sorban Illyés Gyula, Lázár Ervin, Petőfi emlékei fogadnak. Bonyhád az ifjú Vörösmarty hagyományával büszkélkedhet. A képzőművészek közül kiemelésre méltó a pénzvagyonát szülőfaluja, Gyulaj ifjú tehetségeire hagyó Bazsonyi Arany, akinek művei különös élményt nyújtanak. Lisztre Szekszárd, Bartókra az iregi megyeszél emlékezik jó szívvel. Szekszárdon működik a Magyarországi Német Színház, az egyetlen az országban. A kultúra és történelem gazdag közgyűjteményeit őrzi a Wosinsky Mór Múzeum, a vidéki Magyarország egyetlen kifejezetten és eredetileg is múzeumnak tervezett épülete, amely műemléki mivoltában sem utolsó.

Amúgy a megyében annak jellege miatt nincsenek nagy és hivalkodó műemlékegyüttesek, egyedileg számottevő épület azonban szép számban. Templomok - Szekszárdon a kontinens legnagyobb egyhajós temploma, Pakson a Makovecz-tervek alapján emelt templom vagy a bátaszéki, amely II. Géza monostortemploma helyén áll. Lengyelen, Hőgyészen, Tengelicen kastélyok, másutt - Ozorán, Simontornyán, Dunaföldváron - nagyban vagy egészben ép várak, vártorony, a római birodalom emlékei pedig Bölcskén, Pakson.

A múltból a jelenbe érkező figyelmét a mezőgazdasági és ipari szorgoskodás egyediségei kelthetik fel. Tolna megye mezőgazdaságát nemcsak a szőlő és a bor jellemzi. Említsük itt példának erre a bonyhádi tarka marhát. Az egykori ipar kiemelkedő centrumainak termékei: a bonyhádi zománc, a simontornyai bőr, a tolnai és szekszárdi selyem híre lassan elhalványulóban a legújabbkori és hamarosan még nagyobbra bővülő energiaipari óriás, a Paksi Atomerőmű árnyékában. Eközben számos új kis- és középvállalkozás szerez rangot.

Csak a legfontosabbakat számbavéve és még oly sok említésre méltót kifelejtve is százarcú lenne az ország egyik legkisebb megyéje: Tolna megye. Ám aki nem rest mindezt ellenőrizni, az minél tovább időzik az itt élők közt, annál közelebb jut az ezerarcúsághoz. Nem hivalkodó arc a megyéé, de amúgy szerényen gyönyörű!

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás