TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 30.,
Katalin, Kitti
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Tolna megye felkészül a pályázatokra 2015.09.24


„Célegyenesben a pályázati felhívások” címmel szervezett területfejlesztési konferenciát a megyei önkormányzat csütörtökön délelőtt, a Vármegyeháza dísztermében. A felkészülés jegyében tartottak előadásokat, hogy a 2015-16-ban kiírásra kerülő pályázatokon Tolna megye valamennyi települése, civiljei és egyházai sikeresen vegyenek részt. Hirt Ferenc országgyűlési képviselő, mint Tolna Megye Fejlesztési Biztosa tartott nyitó beszédet. A vendégeket Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke, valamint dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző köszöntötte.

DSCN0825

Elnöki köszöntőjében Fehérvári Tamás a hamarosan megnyíló pályázatok kapcsán elmondta: a gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fókuszáló projekteket fogják támogatni. Hangsúlyozva az összefogás fontosságát kijelentette, hogy a több szereplő által kezdeményezett elképzelések számítanak életképesnek. A konferencia megrendezésével is a segítő és koordináló megye szerepét kívánják hangsúlyozni – zárta gondolatait az elnök.

Dr. Gábor Ferenc megköszönte, hogy a rendezvényen szép számmal képviseltették magukat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) érintettjei. Emlékeztetett, hogy a hamarosan megnyíló pályázatok mögött fontos előkészületi munka és felelős közgyűlési döntések állnak. Az elfogadott területfejlesztési dokumentumok tükrözik a megye sajátosságait, amelyek a jövő irányvonalait alapozzák meg.

Új együttműködésre helyezve, szembenállás nélkül kell belekezdeni a források hasznosításába – hangoztatta beszédében Hirt Ferenc. Célkitűzésként fogalmazta meg a megye felzárkóztatását, hogy a sikeres vidékekhez hasonlóan a lehető legtöbb forrás kerüljön felhasználásra Tolnában is. Utalva az előző uniós időszak pénzösszegeire kijelentette: nem elfogadható a 2007-13-as ciklus teljesítménye. Ahhoz, hogy az elkövetkezendő években másként legyen, mint fogalmazott: őszinteségre van szükség. A párbeszédek időszaka következik, melyben valamennyi fejlesztési elképzelést meg kell vitatni, hiszen megvalósításukhoz több hazai és nemzetközi forrás is nyitva áll.  A fejlesztési tervek a megyei önkormányzat segítségével kerülnek összefogásra és koordinálásra, hogy a párhuzamosságok és azonosságok egymást kiegészítsék, ne pedig kioltsák.

A beszédeket követően szakmai előadások vették kezdetüket, elsőképpen Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára tartotta meg prezentációját. Előadásában szó volt arról, hogy a 2014-ben átalakított támogatási rendszernek köszönhetően, az uniós források a kormányzatnak alárendelve immár hatékonyabban képesek az ország érdekeit szolgálni. A források eredményes hasznosulása érdekében fontos szerepet szántak a megyének és a fejlesztési biztosnak, ugyanakkor a központi szinten is alapos tervezésre és előkészítésre van szükség. Pozitívumként emelte ki, hogy az új rendszerben a források elnyeréséért nem kell országos szinten vetélkedniük a különböző megyék szereplőinek, minden megye külön kerettel rendelkezik. A menetrendet illetően elmondta: az első felhívások várhatóan október végén kerülnek kihirdetésre. Oláh Gábor hangsúlyozta, hogy valamennyi operatív program koordinációja megyei szinten a fejlesztési biztos kezében összpontosul, a TOP-ot és a projektmenedzsmenti feladatokat illetően pedig a megyei önkormányzathoz lehet fordulni.

A jelenlévőknek dr. Beréti Zsolt, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség új vezetője is bemutatkozott. Az Ügynökség fő céljának nevezte, hogy a megye innovációs fejlődéséhez egyfajta katalizátorként járuljon hozzá. Az ügyvezető szerint Magyarország innovációs potenciálja kifejezetten nagy, azonban a megvalósítás terén számos akadályt le kell küzdeni a jövőben.

A konferencia során Bán Róbert, a Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője is előadást tartott. Mint elmondta, a Tolnáért Kft. a megyei önkormányzat tulajdonában áll, szervesen együttműködik a hivatal területfejlesztési szakembereivel. A cég szakmai segítségnyújtást, támogatást kínál az önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek pályázati kérelmeit illetően.

A Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Terület- és Vidékfejlesztési Osztályának vezetője, Naszvadi Balázs volt az előadássorozat házigazdája. Az osztályvezető a TOP keretében megnyíló 2015-2016. évi pályázati felhívásokról szóló előadásával zárta a konferenciát.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás