TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. május 3.,
Tímea
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

SZÁMVETÉS A SIÓ PROJEKT KAPCSÁN 2022.12.16


Az idei esztendőben utolsó alkalommal tartott sajtónyilvános eseményt a Tolna Megyei Önkormányzat, amelyen a Sió turisztikai projektekről esett szó. Naszvadi Balázs terület- és vidékfejlesztési osztályvezető a Fritz birtokon vázolta a projekt legfontosabb elemeit.

DSC_1748

Az elmúlt ciklusok során a Tolna Megyei Önkormányzat széleskörű együttműködés által, számos partner segítségével jutott el odáig, hogy a Sió projektnek immár szemmel látható eredményei vannak – jelentette ki Naszvadi Balázs. Ebben a partnerségben nem csupán a Sió környéki települések – pl.: Szekszárd, Sióagárd, Harc, Kölesd, Pálfa, Simontornya – önkormányzatai, hanem a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület és a CSIGA-BIGA Mozgás és Készségfejlesztő Alapítvány is részt vesznek.

– Fontos, hogy a szakmai szereplők is képviseltessék magukat ebben a gigászi projektben – húzta alá az osztályvezető. Közös célt tűztünk ki magunk elé, méghozzá azt, hogy a megye turisztikai potenciálját erősítsük a Sió csatorna vízi és kerékpáros fejlesztései révén. Ha ezek az útvonalak elérhetőek lesznek, akkor az komoly vonzerővel bír majd a turisztikai szegmensen belül, és ezekkel az attrakciókkal sikeresen elérhetjük a célcsoportokat.

– Elképzelésünk szerint a Balatontól a Dunáig vízen és két keréken biztosítunk túralehetőségeket; a Sió csatorna Tolna megyei szakaszán összesen 85 kilométeres kajak-kenu útvonal jön létre, míg a kerékpárút hosszúsága mintegy 70 kilomátert tesz ki. A vízi és kerékpáros útvonalakon közös megállók, pihenők, illetve átszálló pontok épülnek ki, mi több, a Szekszárd palánki hídfőnél egy turisztikai központ várja látogatóit. Az útvonal magában foglalja a Harcig a Sió töltésen húzódó kerékpárutat, egy kerékpáros hidat a Völgységi-patakon, illetve közúton kijelölt kerékpárutat Harctól Simontornyáig.

Naszvadi Balázs tovább részletezte, mely településeket érintően készülnek például vízi kiszállók – kettő az Árvízkapunál, valamint Szekszárdon, Sióagárdon, Harcon, Medinán, Kölesden, Borjádon, Uzdon, Sárszentlőrincen, Pálfán, Simontornyán és Ozorán –, illetve megálló épületek – Harcon, Kölesden, Sárszentlőrincen, Pálfán és Simontornyán – és egy foglalkoztató központ, amelynek Medina ad otthont.

A Sió esetében egy öszetett projektről beszélünk, melyet több pályázat révén valósíthatunk meg – emlékeztetett Naszvadi Balázs. Öt projekt járul hozzá ahhoz, hogy elérjük céljainkat:

- A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme (TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00019) 340.260.748 Ft támogatással,

- a Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. üteme (TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00016) 413.595.231 Ft támogatási összeggel,

- a Vízi turisztikai szolgáltató központ és kapcsolódó kerékpárút kialakítása a Sió partján (TOP-1.2.1-16-TL1-2017-00001) 335.160.496 Ft értékben,

- a Szárazföldön és vízen a Sió mentén 4. ütem (TOP-1.2.1-16-TL1-2019-00002) 499.999.999 Ft forrással, valamint

- a Sió turisztikai fejlesztése (Szekszárd Megyei Jogú Város projektje TOP-6.1.4-16-SE1-2017-00001) 100.000.000 Ft pályázati támogatással.

A fent sorolt projektek megvalósításának eredményeként vehetjük lajstromba eddig elkészült beruházásainkat, közöttük például a palánki hídnál épült Turisztikai központot, a 3,5 km hosszúságú kerékpárutat a Turisztikai központtól a Völgységi-patakig, a 4,5 km hosszúságú kerékpárutat a Völgységi-pataktól Harcig, három megálló épületet, tizenhárom vízi kiszállót, kettő túrakajakot, illetve a merketing célzattal létrejött kisfilmeket.

– Ami még előttünk áll, az tulajdonképpen egy a Völgységi-patakon átívelő kerékpáros híd, valamint a simontornyai és sárszentlőrinci megálló épületek kivitelezése. Ugyanakkor a megvalósítás alatt álló fejlesztések sorába tartozik immár a medinai foglalkoztató központ, illetve tizenhárom úszómű beszerzése – összegezte az osztályvezető.

Naszvadi Balázs szerint mind a megyei, mind az érintett települési önkormányzatok, valamint a kapcsolódó szakmai partnerek is büszkék lehetnek az eddigi munkára, s annak eredményeire.

– A jövőkép mindenki számára egyértelmű: Tolna megye turisztikai fejlesztései révén erősítheti meg pozícióját, komfortosságát, helyi gazdaságát és közösségeit – s ebben pedig zászlóshajónak számít a Sió projekt – zárta előadását.

DSC_1744
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás