TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. május 5.,
Györgyi
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Jobb, szebb és szerethetőbb hellyé teszik a megyét 2022.02.03


A civilek tevékenységét méltatta köszöntőbeszédében Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök február elsején, a Tolna Megyei Önkormányzat ünnepélyes díjátadó gáláján. A Civilek Napja alkalmából idén is kihirdették, hogy ki nyerte el „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” címet és a „Bazsonyi Arany Mecénás Díjat”. A Szekszárdi Vármegyeháza dísztermében Potápi Árpád János honatya, nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy a civilek tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat a megyében, amiért egyben köszönetet is mondott.

DSC_1633jav

A civilek közösség- és megyegyarapítók egyaránt – húzta alá Fehérvári Tamás elnök.

Az elnök kifejtette, mit is gondol a civilekről:

„Olyanok, akik cselekednek jó ügyekért, hagyományaink megőrzéséért, a környezetünk megóvásáért. A civilek azok, akik néha a legnehezebb, legkilátástalanabb kihívásokat teljesítik – olyanokat, amelyeket nyakkendőben, aktatáskával vagy a számítógép mögül nehezebb, vagy nem is lehet megoldani. A civilek nem várnak fizetséget. Nem önös érdekeket, hanem a közösség, a település, vagy a megye javát szolgálják. A civil nem magányos önmegvalósító, hanem csapatban játszik. A civilek az élet minden területén jelen vannak. Az önszerveződés mesterei, akik hatékonyságra törekszenek.”

Fehérvári Tamás úgy fogalmazott: a civilek azok, akik ezt a megyét jobb, szebb és szerethetőbb hellyé teszik.

DSC_1689jav

Potápi Árpád János szerint a civilek számos területen végeznek hiánypótló munkát, ez a tevékenység pedig kiegészíti az állam és az önkormányzat feladatait. Felhívta a figyelmet arra, hogy a civilek a demokratikus berendezkedés kialakításához is hozzájárultak, és jelenleg is fontos szerepük van ebben. Az államtitkár szerint óhatatlan, hogy az önkéntes szervezeteket megbecsüljük és elismerjük a munkájukat.

A beszédeket díjátadás követte.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete különdíjakat a dunaföldvári Dunatúra Egyesület illetve a Lengyeli Óvodai és Néprajzi Gyűjteményekért Alapítvány megjelent képvislői vehették át.

DSC_1709jav

Előbbit – a méltatásban elhangzottak alapján – a természet és a sport szeretete hívta életre. Kiemelt figyelmet fordítanak a természetvédelemre, s a lakóhelyük megismerésére, megismertetésére. Aktívan részt vettek a Mária Zarándok útvonal, a Tolnai Piros túraútvonal, illetve egy Katonai történelmi zarándokút létrehozásában. Elősegítették a város határában lévő természetvédelmi terület, az Oláh-völgyi túraútvonal megközelíthetőségét. Tevékenységük nyomán kb. 60 km túraútvonal alakult ki, illetve újult meg, amelyet egész évben karbantartanak. Részt vesznek a városi nagy rendezvényeken, és számos egyéb feladatot látnak el, melyek a Dunaföldváron, és a környéken élők, valamint az odaérkezők javát szolgálja.

DSC_1718jav

Utóbbi évtizedek óta ápolja a hagyományokat és szervezi a település kulturális életét. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Fábián Andrásné óvónő nagy teherbírással és lelkesedéssel, magas színvonalú munkát végez mind a mai napig. Néprajzi és óvodatörténeti gyűjteményből hozta létre a Lengyeli Német-Székely Néprajzi és Óvodatörténeti Kiállítást, amely 2008-ban muzeális működési engedélyt kapott. Az Alapítvány pályázatokból, szponzori támogatásokból, adományokból és számos önzetlen önkéntes munkájának a segítségével végzi nagy értékű tevékenységét: kórust működtetett, ismeretterjesztő előadásokat, megemlékezéseket, ünnepségeket, kiállítást szerveznek. Közösségerősítő, értékteremtő munkájukkal bizonyították, hogy a faluközösségben élőkkel összefogva, és a környező szervezetekkel együttműködve az öntevékeny kisközösségek is képesek a saját történetüket és hagyományaikat tovább örökíteni.

DSC_1749jav

A fődíjat, azaz „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” címet a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület nyerte el. Immár 25 éve mutatnak példát kitartásból, hitből, állhatatosságból, egymás iránti tiszteletből, segítőkészségből, legyen szó oktatásról, kulturális eseményről, munkahelyteremtésről, vagy hagyományápolásról. A fókuszba a német nemzetiségi hagyományok megőrzése és átörökítése került. Az egyesület német nemzetiségi óvodai, iskolai, felnőtt tánccsoportot és vegyeskart, illetve kézimunka klubot működtet. 1998-ban Teleházat hoztak létre, 2004-ben pedig egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató telephelyet, mely azóta is 40 embert foglalkoztat. Pályázati támogatásból felújították a helyi művelődési házat és a Falumúzeumot. Több kiadványt is megjelentettek a helyi viseletek és gasztronómia témakörökben, melyek a megyei értéktárnak is részei. 2014-től minden évben megrendezik a Mikrotérségi Kórustalálkozót. Felélesztették a fonók régi hangulatát is.

DSC_1764jav

Nem csupán civileket díjaztak, hanem egy önzetlen támogatót is, mégpedig Szabó Balázst. Az idei Bazsonyi Arany Mecénás díjazott életében fontos szerepet tölt be a társadalmi szerepvállalás, a közösségi kapcsolatok ápolása, a család, a vallás és a sport egyaránt. Több éve rendszeres támogatója és segítője a fogyatékossággal élő emberek közösségeinek. Jótékonysági rendezvényeiket nem csak támogatja, azokon rendszeresen részt vesz, és fizikálisan is segítő kezet nyújt. Első szóra igent mond, ha segítséget kérnek tőle. Ha arról van szó, szemetet szed a szebb és tisztább környezetért, a környezettudatosság jegyében. Ha kell, palacsintát süt az óvodásoknak, de több helyi iskolai programnál, sport rendezvények alkalmával is segített már. Kollégáival igazi közösséget épített, folyamatosan segítve, motiválva őket. 2016-ban Közjóért kitüntető címmel ismerték el a helyi közösségért végzett munkáját. Embersége, segítőkészsége és közösségi aktivitása igazán példaértékű.

DSC_1772jav
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás