TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Hargita és Tolna, két jó barát 2022.07.11


Immár négy éves múltra tekint vissza Hargita és Tolna megyék testvérkapcsolata. A Hargita megyével 2018-ban kötött együttműködés szép eredményeket produkál, és folyamatosak a szakmai egyeztetések a partnerségi területek fejlesztése érdekében. A két megye közötti kölcsönös tapasztalatcsere, valamint jó gyakorlatok átadása főként személyes találkozók keretében valósul meg; ennek tükrében érkezett egy Hargita megyei delegáció június közepén Tolnába.

DSC01603

A küldöttségben főként hargitai termelők és a megyei tanács – illetve Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének – kollégái kaptak helyet. Első nap Fehérvári Tamás elnök fogadta a vendégeket, másnap pedig Váraljára utaztattuk a delegációt az önkormányzat által megrendezett "Vár a megye" – Tolna Megyei Értékek Napja rendezvényre, ahol az erdélyi termelők által készített kézműves termékek bemutatására is sor került.

DSC_6763

A következő nap egy dombóvári látogatással telt, ahol számos – kistermelői szférát illető – tapasztalatot osztott meg egymással a két megye. Az este a szintén helyi termékeket középpontba állító Váraljai kuglóffesztiválon mutatkoztak be a székely helyi termelők.

megvalosult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2022

Az együttműködés keretében szervezett programokat a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta, így június végén és július elején utazhatott Erdélybe Tolna megye delegációja, amely szintén – főként – helyi termelőket foglalt magában. A látogatás fókuszába helyezett fő témakör az agrár- és élelmiszergazdaság volt. A kiutazás első állomása Torockó volt, ahol a Tolna megyei termelők mutatkoztak be.

DSC_7394

Másnap a küldöttség tovább utazott Csíkszeredába, ahol Hargita megye tanácsának elnöke fogadta szűkebb hazánk képviselőit. Itt megbeszélések zajlottak többek között a székelyföldön már jól működő és mintaként szolgáló, nálunk is meghonosítani kívánt termékvédjegy koncepcióról. A következő napon, július 2-án az Ezer székely leány rendezvényen folytattuk a bemutatkozást.

DSC_7421

Tolna megye agrárértékeit – mézek, őrölt paprika, chili termékek, borok, gyümölcslevek, kézműves sörök – egy külön standon mutattuk be a rendezvényre látogató több száz vendégnek. A program során igen nagy volt az érdeklődés a Tolna megyei termékek iránt. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke saját facebook oldalán élőben jelentkezett be a rendezvényen és mutatta be a magyar termelőket. A délután folyamán a Csíki Sörgyárban folytatódott a szakmai egyeztetés, ahol újra terítékre kerültek a Dombóváron már megkezdett kézműves sörkészítéssel kapcsolatos témák. Végül a Tolna megyeiek Borszéken nyertek betekintést a készülő fejlesztésekbe.

DSC_7325

A két megye együttműködése nyomán az agrár- és élelmiszerágazat jó gyakorlatainak kétoldalú megismerése valósult meg, amelyben Kiss Balázs, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője, illetve Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője dolgozták ki a szakmai irányvonalakat. A Bethlen Gábor Alapítvány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően új lehetőségek kerültek feltérképezésre, így Hahner Viktória, a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referense további pályázatok elkészítésével folytatja az együttműködés elmélyítését.

DSC_7519
bga_logo_szines-300x294
DSC_7370
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás