TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 28.,
Gedeon
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

„Ez a föld, melyen annyiszor Apáid vére folyt…” 2022.10.24


Bonyhádon vett részt az október 23-i ünnepi megemlékezésen Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke.
A város polgármesterével, Filóné Ferencz Ibolyával megkoszorúzták az '56-os emlékhelyeket a fáklyás felvonulás állomásainál.
Az elnöki beszéd a cikkben olvasható el teljes terjedelmében.

DSC_0306

„Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Bonyhádiak!

Kedves Hölgyeim és Uraim!

A nemzeti emlékezet egyik legikonikusabb ünnepségén köszöntöm Önöket. A legikonikusabb, a legszomorúbb, és történelmi síkon a legközelebbi esemény emlékezetén. 1956 őszének gyászos és dicsőséges eseménysorozatáról van szó. Melyre itt, Tolna megye szívében is megemlékezünk. Itt, Bonyhádon.

Egy olyan városba kaptam meghívást, ahol mindig is adtak a nemzeti emlékezet fontosságára. Olyan hely ez, ahol emlékek hirdetik az ősök példás tetteit. Bonyhád mindig elől járt a közös ügyek és a hazaszeretet ösvényén. A Völgység székhelyén mindig is teremtek új hazafiak. Erre pedig nem csupán a közgyűlés elnökeként, hanem Tolna megyei lakosként is büszkén tekintek.

Emlékszem, négy évvel ezelőtt, ha nem is ugyanitt, de Bonyhádon mondtam el az 56-os hősöket méltató beszédemet. Aztán fáklyát fogtunk és csendes menetben hordoztuk a fényt a városban. Fényvivőkké lettünk az éjszakában.

Szimbolikusan ugyanazt próbáltuk tenni, amit 66 évvel ezelőtt tettek a fővárosban – fényt akartak vinni a sötétségbe. A szabadság fényét egy borús, elnyomó rendszerbe.

Tudjuk jól, hogy a fényüket kioltották… A fáklyákat valami egészen szörnyű vihar fújta el, amelynek felhői még évtizedekig a fejünk fölött maradtak.

A felnövekvő generációk már 1956 traumáját kapták útravalóul az élethez. Ezzel a batyuval indultak a jövő felé, tudván, hogy mi jár a szabadság harcosainak.

De aki kicsit is ismeri a magyar virtust, tudja, hogy ez a nép sosem adja fel, míg egy talpalattnyi van a szülőföldjéből. Magyarország és a magyarok sosem felejtenek.

Nem feledhetjük a múlt tévútjait, s nem hagyhatjuk, hogy hiábavaló legyen az a sok áldozat: a magyar vér az utcakövön, és az évtizedes meghurcoltatás, megfélemlítés és közösségbomlasztás.

Vörösmarty Mihály nemzeti imádságát idézve:

„Az nem lehet, hogy annyi szív

Hiába onta vért,

'S keservben annyi hű kebel

Szakadt meg a' honért.”

Tisztelt Megemlékezők!

A Szózat soraihoz hűen éljük életünket. Annak fényében cselekszünk, mert tudjuk, hogy nincs hiábavaló cselekedet, s hiábavalóan veszejtett élet, ami a magyar önrendelkezés és szabadság elnyerésének oltárán végezte.

Ezért harcolunk ma is. Ezért kovácsoljuk egységbe a közösségeket, a megyét és a nemzetet. Ezért hirdetjük a béke mindenhatóságát országhatáron belül és kívül egyaránt. Ezért védelmezünk mindenkit, aki magyarnak született.

Tehetünk-e még valamit? Tehetjük-e jobbá a hazánkat, s a világot, mi, magyarok? Hiszen e nemzet nem nyersanyag hatalom, nem is szuperfegyverek birtokosa. A mi nemzetünknek más adatott:

„Fides et ratio” – azaz, hit és ész. Ahogyan II. János Pál pápa mondta: „a hit és az ész olyan, mint két szárny, melyekkel az emberi szellem felemelkedik…”

Én biztos vagyok benne – Kedves Hölgyeim és Uraim – hogy a magyar nemzetnek ez adatott meg. A józan ész, amellyel képesek vagyunk megtalálni a helyünket a világban, és a jövőt megalapozó döntéseket hozni. És a hit, amelynek hála, sosem mondtunk le a szuverenitásunkról, az álmainkról, és a hazánkról.

Azt kívánom, hogy nemzetünk mindörökké a magasba emelkedjen, a hit és az értelem szárnyain. Találjuk meg a kiutat a nehéz időkben, és legyünk mindvégig hűek az ősök hagyatékához, a magyar vérhez, ami már oly sokszor kiontatott értünk, és fennmaradásunkért.

Mert „Ez a föld, melyen annyiszor Apáid vére folyt…”

DSC_0410
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás