TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2023. május 28.,
Emil, Csanád
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE RENDEZÉSI TERVEK ÉRTÉKEINK
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Sió kerékpár turisztikai fejlesztés

Pályázat azonosítószáma: TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00016

Pályázat címe: Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem

Kedvezményezett neve: Tolna Megyei Önkormányzat

Szerződött támogatási összeg: 413. 595 231  Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:

A Sió-csatorna kerékpáros turizmusának komplex fejlesztésének célja, hogy a kerékpározás népszerűségére, társadalmi beágyazottságára alapozva, minél több embert motiváljon arra, hogy szabadidejében, azt hasznosan eltöltve, járja a természetet, legyen edzettebb, egészségesebb, és közben ismerje meg Magyarország rejtett történelmi, kulturális és természeti szépségeit. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző járásmódok (kerékpáros, túrakenu, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat fejlődjön, az intermodalitás erősítéséből származó jövedelemtermelő képesség pedig javuljon. Cél, hogy az egyes megállóhelyek fejlesztése és hálózatba kapcsolása révén, közvetett módon növekedjenek az egy helyszínen/régióban eltöltött vendégéjszakák valamint a „vendégköltések” száma és emelkedjenek a szolgáltatások nyújtásából származó közvetett és közvetlen bevételek. A Sió menti települések közül jelentős számban találhatunk elmaradott, rossz gazdasági helyzetben lévő településeket, melyek esetében gyakran leromlott településképpel, rossz állapotban lévő közterületekkel találkozhatunk. A céltelepüléseket összekötő közutak többsége alacsony kapacitású, így kihasználható a kiépített, Sióval párhuzamos utak nyújtotta lehetőség kerékpárosok számára.

A kerékpáros turizmus infrastrukturális körülményeit segítő jelen pályázat összhangban van a Tolna Megyei Önkormányzat vízi turisztikai pályázatával, így megteremtve a különböző turisztikai termékek közös infrastruktúra-fejlesztését. A térségben TDM szervezet is működik: a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület, mint térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet segíti a megye turisztikai céljait. Az egyesület 2016 januárjában kezdte meg a munkát, melynek eredményeként turisztikai helyzetelemzés, koncepció és stratégia készült a térségre vonatkozóan. Valamennyi turisztikai pályázat esetében lényeges szempont, hogy illeszkedjen egy térségi turisztikai koncepcióhoz, amelyet a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület éppen ezért készített el. Az utóbbi években nem működött megyét átfogó térségi szervezet, így az egyesület kiemelt célkitűzése, hogy az elmúlt években felhalmozódott lemaradást kompenzálja.
Jelen pályázat keretén belül megépítésre kerül Szekszárd és Sióagárd közigazgatási határától Harc község központjáig egy kerékpárút (4,5 km), mely részét képezi a Sió mellett kijelölt 65. számú országos kerékpárútnak.

Harc területén a kerékpáros útvonallal csatlakozik a Harc-Simontornya mellékúthoz, mely alacsony forgalma miatt képes kerékpáros turisták útvonalaként szolgálni.

Szintén kerékpárút épül Simontornya belterületén több szakaszon is, ahol a forgalmi adatok ezt szükségessé teszik. Simontornyánál a kerékpáros útvonal csatlakozik a Simontornya-Ozora összekötő úthoz.

Így összességében Sióagárdtól Ozoráig mintegy 62 kilométeres összefüggő kerékpáros útvonal jön létre, mely számos turisztikai attrakciót érint közvetlenül: Sióagárd-Leányvár (pincefalu), Kölesd (régi vármegyeháza), Borjád (söréttorony, Petőfi Emlékméhes), Pálfa-Felsőrácegrespuszta (Illyés Gyula és Lázár Ervin szülőhelye, általános iskolája), Simontornya (vár), Ozora (vár).

Az útvonal mellett megállóhelyek is kialakításra kerülnek. Egyes helyeken, ahol a kerékpáros útvonal közvetlenül a Sió mentén fut (Harc, Kölesd, Sárszentlőrinc, Pálfa, Simontornya), a kerékpáros pihenőhely a vízi turizmushoz kapcsolódó megállóhelyekkel együtt kerül kialakításra. Ahol viszont több kilométer távolság van a Sió és a vele párhuzamosan futó kerékpározásra kijelölt mellékút között (Pálfa-Felsőrácegres, Medina), ott önállóan kerül kialakításra a kerékpáros megállóhely.

Az útvonal mentén a szolgáltatásokat végző releváns vállalkozásokkal (főként vendéglátóhelyek, szálláshelyek, kerékpárszervizek) való együttműködés meg fog történni a turisták kényelme érdekében.

Az útvonal mentén várható a turisták számának és költésük növekedése a projekt megvalósulását követően. A projekt során már meglévő épület felújítására nem kerül sor.

A projektmenedzsment feladatokat belső munkaerővel Tolna Megye Önkormányzati Hivatala látja el.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.15.

 

A projekt keretében 3 kisfilm készült.

Az 1. kisfilmben megismerkedhetünk a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület tevékenységével és az Egyesület bázisán létesített - a "Vízi turisztikai szolgáltató központ és kapcsolódó kerékpárút kialakítása a Sió partján" projekt keretében megvalósult - komplex turisztikai szolgáltató központtal.

A 2. kisfilmben a "Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme" projekt keretében megvalósult vízi turisztikai létesítmények kerülnek bemutatásra.

A 3. kisfilm a "Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem" és a "Vízi turisztikai szolgáltató központ és kapcsolódó kerékpárút kialakítása a Sió partján" projektek keretében megépült kerékpárutakat, valamint a Sió turisztikai fejlesztésével érintett partner települések (Sióagárd, Harc, Medina, Kölesd, Sárszentlőrinc, Pálfa, Simontornya, Ozora) főbb látnivalóit tekinthetjük meg.

 

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat
Rendezési tervek
Megyei rendezési terv Szekszárd MJV településrendezési terve Településrendezési tervek Megyei településfejlesztési programok, javaslatok Területfejlesztési programok, javaslatok
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Váregyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Választási információk Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás