TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Tolna megyei fejlesztésekről szólt a sajtótájékoztató 2015.04.10


A Tolna Megyei Önkormányzat épületében került sor a megye fejlesztési lehetőségeiről szóló sajtótájékoztatóra, amelyen Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere, valamint Hirt Ferenc és Potápi Árpád országgyűlési képviselők osztották meg a 2014-20-as uniós időszakkal összefüggő legfontosabb információkat.

_DSC9140

Fehérvári Tamás elmondta, folyamatosan zajlanak az egyeztetések a megye fejlesztési programja (Tolna Megyei Integrált Területi Program - ITP) kapcsán. A megyei önkormányzat jövő héten, kedden tartja Területfejlesztési Konferenciáját, amelyen bemutatják a megye Integrált Területi Programját, és a 2020-ig tartó uniós ciklushoz kapcsolódó legfontosabb információkról is szó lesz. A rendezvény célja: társadalmasítani a Programot, amelynek alakítására a települések polgármesterei, érintett szakemberei révén nyílik lehetőség. A dokumentum végleges változatának elfogadásáról a Tolna Megyei Közgyűlés április 30-i ülésén dönt.

Az elnök a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kapcsán kijelentette, az Európai Unió – hazai társfinanszírozással együtt – összesen 27,55 milliárd forintos forrást biztosít a megyei ITP projektjeinek megvalósításához. Célkitűzésként fogalmazta meg, hogy a 7 éves ciklus végére az emberek valóban otthon érezzék magukat Tolna megyében, továbbá a források – 60 százalékos arányban történő – gazdaságfejlesztésre fordítása is érezhetővé váljon.

Fehérvári Tamás tájékoztatott, hogy a TOP több mint 27 milliárd forintos forrását összesen 5 prioritási tengely mentén tervezik felosztani. Emlékeztetett, hogy várhatóan a nyár folyamán nyílnak meg a pályázati lehetőségek, amelyek remélhetően ősszel léphetnek a megvalósítás útjára. Mint elmondta, a megyei önkormányzat saját projekteket is tervez, az egyik leglényegesebb a Sió projekt, amely kapcsán elkezdődtek a vízügyi felmérések, előkészületek. A Sió-csatorna rendbe tételét illetően nemrégiben döntés is született, így a munkálatok a siófoki zsilip felújításával veszik kezdetüket. A további munka során Tolna megye is fontos szerepet vállal, hiszen a megye területét is (legnagyobb részben) átszelő élővíz mentén számos feladat akad. Végső cél, hogy a Sió mentén olyan gazdasági, turisztikai és környezeti fejlesztések valósuljanak meg, amelyek élhetővé és vonzóvá teszik a Sió-csatorna környékét – tette hozzá.

Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte, hogy az országgyűlési képviselők a fejlesztések kapcsán folyamatosan egyeztetnek a megyei önkormányzat elnökével, a városok és falvak vezetőivel. A képviselők számítanak az önkormányzatokra, hiszen a települések alkotják a megyét, éppen ezért nagy szükség van a szoros együttműködésre a megye életét érintő kérdésekben. Felhívta a figyelmet, hogy a következő 7 éves uniós ciklus olyan gazdaságfejlesztési lehetőségeket, eredményeket hordoz magában, amelyekre legutóbb a századforduló idején volt példa. A képviselő hangsúlyozta, a 60 százalékos arányban gazdaságfejlesztésre fordítandó források az előző időszakhoz képest ezúttal kétszeres mennyiségben jelennek meg. Fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a források felhasználása főként a városok, illetve a települések gazdasági megerősödését eredményezze.

Hirt Ferenc komoly előrelépésnek nevezte, hogy az új időszak kiküszöböli a „muszálypályázás” jelenségét, a települési önrésszel járó nehézségeket, és immár a települések igényei szerint lehet felhasználni a forrásokat. Továbbá, fontos tényező, hogy a megyei önkormányzat koordinálásával egymást kiegészítő települési projektek valósulhatnak meg – tette hozzá. Mint elmondta, a 2020-ig tartó uniós ciklus óriási lehetőségeket és biztos, 100 százalékban uniós forrásokat hordoz magában.

Ács Rezső felhívta a figyelmet, hogy Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata további 7 milliárd forint forrás felett rendelkezik, a megyei önkormányzat által koordinált 27 milliárd forinton túl. Ennek megfelelően a városi önkormányzat is Integrált Területi Programot készít, amelyet a megyei önkormányzat programjával, projektjeivel összhangba állítva valósít meg. A megye és a megyeszékhely integráns részei egymásnak, éppen ezért a két önkormányzat projektjei is illeszkednek egymáshoz. Folyamatosan, számos egyeztetés történik a településekkel is, hogy a párhuzamosságokat is elkerülhessék. A polgármester az önkormányzat tervei közé sorolta a turisztikai,- munkahelyteremtéssel,- ipari park korszerűsítésével összefüggő fejlesztések megvalósítását. Tájékoztatott, hogy Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata is bekapcsolódik a Sió projektbe, a megyei önkormányzattal közösen dolgoznak a projekt sikere érdekében. Ács Rezső kijelentette: fontos, hogy a járás települései is forrásokhoz jussanak, az igazán nagy munka pedig az ITP-k elfogadása után következik.

A politikusok szerint a fejlesztések magukban hordozzák a foglalkoztatottság további növekedésének esélyét is, melyhez szükségesek a szakmailag alátámasztott, és a társadalmi igényeket tükröző pályázati elképzelések.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás