TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Több mint 50 kilométernyi útszakasz újul meg a megyében 2016.05.09


Országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg 69 milliárd forintos hazai forrásból. Tolna megyében várhatóan több mint 50 km hosszan, mintegy 4,85 milliárd forintból kerülnek felújításra különböző útszakaszok – derült ki Potápi Árpád országgyűlési képviselő, Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök, Becze Szabolcs, a Magyar Közút megyei igazgatója, valamint Müller János, Kurd polgármestere által megtartott hétfői, kurdi sajtótájékoztatón.

kurd kozut 2

Becze Szabolcs tájékoztatása szerint a 6532. számú Hőgyész-Dombóvár összekötő út Csibrák Dombóvár felőli végétől Kurd Dombóvár felőli végéig tartó, közel 3 kilométeres útszakaszán már megkezdődött a munka, amely többek között a nyomvályúk megszüntetését, a közlekedésbiztonságot, és a térség elérhetőségét segíti elő. A felújítások által csökkennek az utazási idők, emelkedik az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala, és az utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést.

Potápi Árpád kijelentette: a Tolna megyére jutó, közel 5 milliárdos forrás más térségekhez viszonyítva egy elfogadható összegnek számít, azonban a megye útjainak teljes körű rendbetételéhez körülbelül 35 milliárd forintra lenne szükség. Az 5 milliárd forintból azoknak az útszakaszoknak a felújítására kerül sor, amelyek egyrészt kritikusak, másrészt pedig forgalmasak.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a komplex útfelújítási programot, amely a megye gazdasági fejlődéséhez és a munkaügyi helyzet javításához egyaránt hozzájárul. A Csibrák-Kurd útszakasz felújítását illetően elmondta: a megyeszékhely és a járási központ között elhelyezkedő települések életét, mindennapjait segíti a beruházás. Az elnök kitért a megyei önkormányzat kerékpárút-hálózat kiépítésével és fejlesztésével összefüggő célkitűzéseire is.

Müller János polgármester a település és a lakosok nevében mondott köszönetet a fejlesztés megvalósulásáért, amellyel többek között a biztonságos közlekedés feltételeit is megteremtik.

Tolna megyében a következő utak különböző szakaszait érintő felújításokra kerül sor:

- 6-os számú Budapest-Pécs-Barcs elsőrendű főút,

- 56-os számú Szekszárd-Mohács másodrendű főút

- 61-es számú Dunaföldvár-Dombóvár-Nagykanizsa másodrendű főút,

- 63-as számú Szekszárd-Székesfehérvár másodrendű főút,

- 64-es számú Simontornya-Enying másodrendű főút,

- 65-ös számú Szekszárd-Siófok másodrendű főút,

- 6233-as jelű Paks-Kölesd összekötő út, valamint

- 6532-es jelű Hőgyész-Dombóvár összekötő út.

A főutaknál a munkálatok során a szükséges vastagságú aszfaltréteg terítésén túl

az autóbuszmegállók felújítása, az árkok, padkák, átereszek és hidak javítása is megtörténik.

A közlekedésbiztonság javítására több helyen közúti acél szalagkorlátokat és vadriasztó prizmákat helyeznek ki, megújulnak a jelzőtáblák és a szükséges helyeken akusztikus burkolatjelek készülnek. A jelzőlámpás forgalomirányítású csomópontokban az útburkolatban lévő hurokdetektorok cseréjét végzik el. A 65-ös számú főúton változtatható jelzésképű KRESZ táblákat helyeznek ki, amely a megengedett sebesség túllépése esetén figyelmezteti a közlekedőket.

A két mellékúti projekt esetében az útburkolat felújításon felül járműosztályozós kanyarodó sávok, kis sugarú ív korrekció, valamint új autóbuszmegálló öblök és felszálló szigetek építésével növelik a közlekedésbiztonságot.

Az érintett szakaszokon forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk a közlekedőknek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a lakosság megértését és türelmét is kéri a munkák idejére.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás