TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Számos diák kerülhetett közelebb a Sárköz értékeihez 2017.03.20


A Fedezd fel a Sárközt! program keretében huszonnégy diák kerülhetett közelebb a tájegység kincseihez. Megismerkedhettek például a nemzeti érték piramissal, a „Tolnaikum” fogalmával, és meglátogatták a Sárközt alkotó településeket: Decset, Őcsényt, Sárpilist, Alsónyéket, Pörbölyt és Bátát. A diákok szemügyre vették a tájházakat és nevezetességeket, megismerkedtek a helyi kultúrával, ételekkel és viseletekkel egyaránt.

DSC9228

A program részeként az iskolások januárban két foglalkozáson is részt vettek, az elsőn a sárközi népi mesterségekről tanulhattak sárközi mesterektől, a másodikon pedig a sárközi népzenével, néptánccal, népviselettel és gasztronómiával kerültek közelebbi ismeretségbe.

Miután a gyerekek felvérteződtek a szükséges tudással, a program a Babits Mihály Kulturális Központban – Sulyok Balázs, a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület alelnöke vezényletével – megtartott keddi záró rendezvényén játékos vetélkedőn adtak számot megszerzett tudásukról. Elméleti és különféle ügyességi játékokban is megmutathatták, hogy mire képesek. A kiváló hangulatú vetélkedőn a Gyakorló iskola számos diákja szurkolt osztálytársaik sikeréért. Sőt, külön kérdésekért vérbeli hungarikumot, túró rudit kaphattak.

A megmérettetésen a csapatok tagjainak olyan kérdésekre kellett ismerniük a választ, mint például Tolna megyei érték, vagy inkább „Tolnaikum”, esetleg hungarikum-e a szekszárdi Vármegyeháza, a Sárköz népművészete, a magyar szürke marha, vagy a magyar akácméz.

A hat, egyenként négyfős csapat a zsűrinek és a jelenlévőknek hat kis előadás keretében bemutatta a Sárköz természeti és épített környezetét, kultúráját, népviseletét, népművészetét, a sárközi szokásokat és a tájegységre jellemző állatvilágot. A diákok azonban nemcsak elméleti kérdésekben csillantották meg tudásukat, hanem népi gyökerű ügyességi játékokban is jeleskedhettek. Többek között meghatározott távolságra kellett elvinniük egy tányéron főtt tojást és vöröshagymát anélkül, hogy azok leesnének.

DSC9255

Míg a zsűrit alkotó Antus Györgyné, a PTE Gyakorló iskola igazgatója, Komjáthyné Horváth Ágnes, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság Elnöke visszavonult, hogy meghozza döntését, addig a csapatok tagjai és diáktársaik Mészáros Kinga és Sipos Gergő, a Bartina Néptánc Egyesület táncosainak irányítása mellett táncra perdültek.

Antus Györgyné értékelésében elmondta, a vetélkedő versenyzőknek és nézőknek egyaránt sok szép élményt kínált. Hozzátette, az 1-3 helyezettek kiválasztását nehéz döntés előzte meg. Komjáthyné Horváth Ágnes azt a tanácsot adta a diákoknak, hogy amikor az ország más vidékein járnak, figyeljék meg az ottani népi értékeket és hasonlítsák össze az itteniekkel, így megértik majd a kulturális különbségeket. Dr. Say István hősöknek nevezte a versenyben részt vevő csapatok tagjait. Hozzátette, az ember azért nem állat, mert ősei révén van múltja, kultúrája, hagyományai. Mint mondta, a gyerekek a program során szerzett ismereteiket remélhetőleg tovább is adják a környezetükben lévőknek.

A „Fedezd fel a Sárközt!” program részeként megrendezett rajzpályázat első helyezettje Sulyok Hanna, a második Horváth Eszter, a harmadik Csontos Alina lett. A csapatok versenyét a Sárközi kalandorok nyerték. A csapat tagjai: Ignácz Viktória, Imre Milán, Kovács Dóra és Séta Eszter.

Megjegyezendő, hogy a 2. helyezett Sárközi felfedezők csapatából ketten is lebetegedtek, így helyükre olyan diákok kerültek, akik nem vettek részt a felkészítő programokon. Mégis, e körülmények között is ezüstérmes lett a csapat.

Nemcsak az első, de a 2. és a 3. helyezett csapat tagjai is kaptak oklevelet, érmet és egyéb jutalmat. A csapatok tagjai nem ugyanazokból az osztályokból kerültek ki, hanem vegyes összetételűek voltak. A kapott pontok alapján az is eldőlt, hogy Csirzó Ágnes, Ignácz Viktória, Molnár Verona és Szücs Réka révén a 6.a mehet el egy egész napos osztálykirándulásra, Paksra.

Forrás: Steiner Viktor, Kadarka.net

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás