TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Roma fiatalok a fókuszban 2017.05.31


Roma fiatalokat veszélyeztető tényezőkről esett szó a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács május 30-i tematikus napján. A konferencia előtt két iskola diákjai tekinthették meg az Alternatív Art című zenés, bűnmegelőzési produkciót. Az előadást követően előadók szakterületüknek megfelelően foglalkoztak a cigányság helyzetével.

_DSC1806

A rendezvény szervezői közül elsőként Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Bíró Attila, a TMRFK Területi Kisebbségi Kapcsolattartó Munkacsoportjának vezetője hangsúlyozta a roma közösségekkel történő párbeszéd fontosságát. Sárközi Károly, az Országos Roma Önkormányzat képviselője örömét fejezte ki, hogy megyei szintű figyelem irányul a nemzetiség ügyeire.

Dr. Solt Ágnes az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa kutatási eredményeit mutatta be. A legfőbb kriminalizáló tényezők között a roma lakosság rossz egészségi állapotát, az iskolázottság hiányát és a hátrányos környezetet emelte ki. Mint elmondta, a csecsemőhalandóság, a koraszülés, de a dohányzás is kétszer annyi roma embert érint, mint magyart és a terhes nők esetében ez az arány még rosszabb.

A cigányság iskolai végzettsége igen alacsony, 58 százalékuk végzi el a 8 általánost, 5 százalék érettségizett és csak 0,7 százalékuk szerez diplomát. A csak általános iskolai végzettséggel rendelkezők között a bűnelkövetések száma sokkal magasabb.

Magyarországon 320 körül van azon települések száma, ahol szinte csak roma lakosság él. A mély szegénységben élők 70 százaléka is az említett nemzetiséghez tartozik. A roma háztartások 55 százalékának nincs egyetlen dolgozó tagja sem, ami a bűnelkövetések magas számát is indokolja. A fajgyűlölet pedig még több erőszakos bűncselekményt generál. A bűnelkövetés mellett az áldozattá válás a roma nők és fiatalok körében igen jelentős.

_DSC1767

Bogdán László, Cserdi roma származású polgármestere legnagyobb gondnak azt fogalmazta meg, hogy a cigányságra problémaként tekintenek, nem pedig feladatra. S hogy nincs „karambol”, azaz kommunikáció, kapcsolat roma és nem roma közösségek között. A problémákról nem elég beszélni – mondja -, tenni kell azért, hogy a dolgok változzanak. A tavalyi évben száz tonna adományt osztottak szét, amit mind maguk termeltek meg. A cserdi fiatalokkal ellátogattak a büntetés-végrehajtási intézetekbe, hogy lássák, milyenek a börtönkörülmények. Mára elérték, hogy a faluban nincs bűnözés, mert az embereknek van munkája.

Előadásában kiemelte, a példa az, ami a megoldást indukálja. Csak munkával lehet kiutat keresni ebből a mélyszegénységből, amiben élnek. De el is kell hitetni a romákkal, hogy képesek tisztességes munkát végezni. Nem cigánykérdésben van ma Magyarországon tragédia, hanem a szegénységben – zárta előadását a polgármester.

L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány elnöke Berettyóújfaluból érkezett, amely – mint elmondta – az Európai Unió tíz legszegényebb régiójának egyike. Az alapítvány 1500 családdal van kapcsolatban, egyik helyen sincs víz. Hatalmas problémának nevezte a minőségi éhezést is. A fehérje és vitaminhiányos táplálkozás egyik következménye lehet a magatartási zavar, vagy hiperaktivitás is. Hiába van ingyenes közétkeztetés, azok a gyerekek, akik pörköltön nőnek fel, nem fognak céklás túrókrémet enni, legfeljebb kenyeret.

_DSC1755

A roma emberek is vágyakoznak mindarra a jólétre, amit a 21. századi fogyasztói társadalom nyújtani tud. El kell felejteni azt a fajta szegénységi képet, amit a Kincskereső kisködmönben ismertünk meg, az alázatos, kicsivel is beérő, tisztes szegénységet. Ez már kihalóban van. Nem kompatibilis a mai korral.

A hátrányos helyzetű családokban nincs beszélgetési, mesélési kultúra, sokan még olvasni sem tudnak. A tévé, mint közösségszervező szerepe igen jelentős, ezért nagy a média felelőssége, mit mutat, milyen mintákat közvetít.  Nem biztos, hogy az a jó minta, ha azt látják, hogy erőfeszítések, munka nélkül is lehet boldogulni.

Az átörökített nyomorúság és szocializáció, a jövőkép nélküli élet, a tanult tehetetlenség – sorolta a legfőbb problémákat az előadó. A megoldások, kiutak között egyben megemlítette az önbizalom megerősítését, az integráció fontosságát, a családgondozást, a tanodák és ösztöndíj programok fontosságát.

Az előadások sorát Dr. Orsós Anna, a PTE Romológiai Tanszékvezetője zárta. Előadásában a romák helyzetéről beszélt a felsőoktatásban. Kiemelte, mennyire lényeges lenne befogadóvá tenni a társadalmat, előnyben részesíteni a multikulturális nevelést, melyben a pedagógus kulcsszereplő. Tapasztalataik szerint a felsőoktatásban tanulók között is igen jelentős az előítéletesség. Ennek az is az oka, hogy nincsenek tapasztalatszerzési alkalmak és a legtöbb intézmény, ha egyáltalán említést tesz romákról, az is inkább csak a kulturális elemeket jelenti, mintha a cigányság csak zenélne és táncolna. Elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetemen kötelező stúdiumok keretében kapnak képzést a diákok. A 2002 óta működő, hátrányos, főleg roma származású diákok számára működő szakkollégium nemcsak ösztöndíj programja miatt népszerű, de komoly közösségépítés is zajlik. Van remény a tudatos és felelős értelmiség képzésére – zárta mondanivalóját az előadó.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás