TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Racionalitással és összefogással nőhet az agrárium versenyképessége 2016.09.23


A mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén hazánkban kialakult problémákat csak a 2020-ig terjedő fejlesztési időszakban Magyarországnak jutó támogatások jól átgondolt, racionális felhasználása útján lehet megoldani. Ehhez pedig a piaci szereplők összefogása, valamint a piac és a fogyasztók alapos ismerete szükséges - hangzott el a Tolna Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Szervezete közös, „Agrárfejlesztések Tolna Megyében” című rendezvényén. A megjelent gazdákat, szakmai szervezetek képviselőit és területfejlesztési szakembereket Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte szerdán, a Vármegyeháza dísztermében.

_DSC4989

Az elnök beszédében felhívta a figyelmet, a megyei önkormányzatnak, az országnak és az itt élőknek fontos feladatokat kell megoldaniuk. Fehérvári Tamás nemcsak az október 2-án tartandó népszavazáson való részvételre buzdított, arról is beszámolt, hogy javában zajlik a TOP pályázatok elbírálása. Ezek között pedig sok olyan akad, mely a mezőgazdasághoz kötődik.

Mint mondta, Tolna mezőgazdasági megye, sokan foglalkoznak földműveléssel, kertészettel, vagy gyümölcstermesztéssel. Éppen ezért a megye fejlesztési koncepciójában is jelentős szerepe van a területnek – emelte ki az elnök. Hozzátette, a Tolna Megyei Önkormányzathoz számos olyan elképzelés érkezett, mely a mezőgazdaság fejlesztését tűzte ki célul.

– A megyei önkormányzat szeretne minden segítséget megadni azoknak az önkormányzatoknak, gazdasági szervezeteknek, vállalkozásoknak, magánembereknek, melyek elképzeléseikkel lehetőséget teremtenek a gazdaság élénkítésére és a munkahelyek létesítésére, illetve minden, az adott termék feldolgozásával kapcsolatos fejlesztésre – hangsúlyozta Fehérvári Tamás.

A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban Tolnában talán az ország többi részénél is jelentősebbek lesznek változások – mondta a Paks II beruházás közeljövőben várható elindítására utalva. Az atomerőmű bővítésének mezőgazdasági vonzatai mellett a fejlett iparágak közül megemlítette továbbá a gyógyszeripart, melynek alapanyagait a mezőgazdaságban termelik meg.

Fehérvári Tamás azzal zárta beszédét, hogy a megye mindent meg fog tenni a mezőgazdaság fejlesztésének sikerért, egyben hangsúlyozta: az önkormányzat ajtaja nyitva áll a fejlesztésekben elkötelezettek előtt.

_DSC5006

Nem vitatható, hogy fejlesztések szükségesek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén – kezdte megnyitó beszédét Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet új tanulmányának adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a hazai mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképesség-, illetve szerkezet-, valamint hatékonyságbeli problémákkal küzd. Ezeken a területen Nyugat-Európához képest nem javult a hatékonyság. Sőt, utóbbi több országban nagyobb mértékben javult, mint Magyarországon, mely mostanra egyes ágazatok esetében „Romániával versenyez” – mondta sokat érzékeltetően.

A feladat, hogy a – 2014-2020 között zajló – fejlesztési időszak forrásainak optimális kihasználásával hazánk megtalálja a probléma leküzdésének módját – emelte ki Éder Tamás. Az alelnök hangsúlyozta, a sikerhez létfontosságú annak meghatározása, hogy mely alapokra építve, és hogyan fejlesszük az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot.

Mint mondta, az elmúlt 10-15 évben a főként nemzeti és kisebb részben uniós, 100 milliárdos nagyságrendű támogatásoknak köszönhetően a mezőgazdaságban jobb a helyzet, mint az élelmiszeriparban. Az élelmiszergazdaság szereplői közül azonban sokan kerülnek most olyan helyzetbe, hogy az EU-s támogatásoknak köszönhetően csökkenteni tudják tőkehiányukat. A tőkehiány csökkentésével pedig olyan fejlesztési lépéseket tehetnek meg a kis gazdaságok, kis élelmiszeripari vállalkozások, melyekkel hosszú távon javítani tudják saját versenyképességüket – hangsúlyozta a NAK alelnöke.

A támogatások racionális felhasználása kiemelten fontos, a helyes döntések meghozásához a piaci szereplőknek pontos képpel kell rendelkezniük a piaci tendenciákról, a korszerű technológiákról és emellett elengedhetetlen a jó menedzsment-ismeret.

A versenyképesség növelésében, a tőkehiány csökkentése mellett rendkívül fontos szerep jut annak, hogy az ágazati szereplők összefogás keretében fejlesszenek. Bár ez nem egy tipikus vállalkozói szemlélet, ennek több a hozadéka, mint a hátránya – fejtette ki Éder Tamás. Ezzel kapcsolatban példaként megemlítette, hogy a magyar tejágazat legnagyobb értékesítési szövetkezete is a piaci kényszer hatására jött létre. Azt is a példák között sorolta, hogy az igen gazdag bordói borvidéken több borászat közösen használ egy-egy palackozó berendezést.

Az összefogás útján kiküszöbölhetők a kis méret okozta problémák egy része, az együttműködések továbbá az érdekérvényesítés hatékonyságát is nagyban növelik – részletezte a NAK alelnöke.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyancsak lényeges a piac, a fogyasztók alapos ismerete. A vásárlási szokások megváltoztak, a mai fogyasztókat nem lehet múltbéli módszerekkel kiszolgálni – tette hozzá Éder Tamás. A NAK alelnöke azt is elmondta, az EU tagállamainak lakosai közül a magyaroknál csak a bolgárok költenek kevesebbet élelmiszerre. Nem valószínű, hogy a hazai vásárlók a sok ezer forintos bikavért, vagy szalámit választják majd – példálózott. Ezért is szükséges a piaci realitások ismerete és figyelembevétele.

Éder Tamás végezetül elmondta, sokan azt gondolják hazánkban, hogy kiváló minősége okán a magyar élelmiszer világhírű, azonban a valóság az, hogy a Kárpát-medencén túl alig ismerik. Szerinte Magyarországon túl sok különböző védjegyet használnak a hazai élelmiszerek minőségének jelzésére. Mint azt tudatta, ez a sokféleség megzavarja a fogyasztókat, emellett a védjegyek jelentését nem lehet nemzetközi szinten kommunikálni. A NAK alelnöke úgy véli, ezekre a problémákra az volna a megoldás, ha a sokféle jelzés helyett egy „valós tartalommal” bíró védjegyet használnának.

_DSC4974

Fehérvári Tamás köszöntője és Éder Tamás beszéde után szakmai előadások következtek négy témakörben. Elsőként Pető Krisztina, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari szakterület termékfelelőse tájékoztatta a jelenlévőket a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázati felhívásról, melyet 40 milliárd forint értékben hirdettek meg.

A „Termelői csoport és termelői szervezetek létrehozása” tárgyú pályázati felhívástervezetet Barta István, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa ismertette, majd „A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripari és borászati területen” tárgyú pályázati felhívástervezetről hallhattak a résztvevők. Utóbbit, ahogy az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósulásához szükséges beruházás támogatása” című pályázati felhívástervezet is Nagy Attila, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárságának főosztályvezetője ismertette.

Forrás: Kadarka.net, Steiner Viktor

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás