TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Programajánló: a Lomonoszov tekercs című musical 2018.07.30


Szeretettel várnak a szervezők mindenkit az ingyenesen megtekinthető, "A LOMONOSZOV TEKERCS" című musicalre! Szombaton, a Babits Mihály Kulturális Központban tartják meg az előadást, a NuclearKids projekt keretében.

„Atommusical” és játékfilm születik Tolnán

A Lomonoszov tekercs (pergamen?). Ez a címe annak a musicalnek, amelynek születésénél egy több, mint százfős, zömmel diákok alkotta nemzetközi csapat bábáskodik közel egy hónapon át Tolnán. A Roszatom „Nuclear Kids” elnevezésű gyermekművészeti projekt célja bemutatni, hogy az atomenergia nem kizárólag a megawattok terepe, hanem a barátságé, a jótékonyságé és a művészeteké is.

Szűk egy hónap alatt kell összeraknia egy színpadi musical produkciót annak a nyolcvan diákból, tizenhat nevelőből és egy több mint harmincfős, profi orosz művészekből álló csapatnak, amely július 6-án érkezett Tolnára, és vette birtokba a Tolnai Kulturális Központ rendezvénytermét, illetve a szomszédos Thelena Hotelt. A különleges gyermekművészeti projekt, a „Nuclear Kids” kitalálója az orosz állami atomvállalat, a Roszatom korábbi kommunikációs igazgatója volt. A program lényege, hogy orosz, illetve külföldi „atomvárosokban” élő tehetséges diákok nyaranta összejönnek valamelyik országban, és hivatásos művészek segítségével egy musical produkciót állítanak színpadra.

2009-ben volt az első ilyen alkalom, ez már a tizedik. A jubileumi tolnai projekt a második, amikor a teljes felkészülés Magyarországon zajlik – tájékoztatta lapunkat Pável Pranyin, a projekt koordinátora.

A Tolnára érkezett 11-16 éves gyerekek között van orosz, belorusz, magyar, ukrán, indiai, bangladesi, török, kínai, brit és horvát diák is. A részvétel feltétele, hogy a gyerekek lakóhelyük, családjuk révén kötődjenek az atomerőművekhez, és tehetségesek legyenek színészetben, énekben, zenében, vagy táncban. A jelentkezők közül a legjobbakat komoly castingon válogatják ki a művészeti vezetők.

– Ebben a projektben nem az atom a fontos, hanem a különböző nemzetekhez tartozó gyerekek barátsága, a jótékonykodás és az, hogy minél több embernek megmutathassuk a világon, hogy az úgymond „atomvárosokban”, vidéken is élnek nagyon tehetséges, teljesen „normális” gyerekek. Ez talán hozzájárul ahhoz, hogy az atomenergiára máig gyanakvással tekintő emberek szemlélete változzon – világította meg Pável Pranyin a nemzetközi musical-projekt filozófiai tartalmát.

A Tolnán töltött szűk egy hónap sokkal inkább munka, mint nyaralás a résztvevők számára. Bár a gyerekek kirándulnak majd Budapestre, a Balatonra és a tolnai látnivalókat is felkeresik, az idejük túlnyomó részét a felkészüléssel, próbákkal töltik, pontosan meghatározott terv szerint.

A munkafolyamatba a stáb neves orosz koreográfusa, Maxim Nedolecsko adott betekintést. Elmondta, hogy minden évben új darabot adnak elő. Az idei a Lomonoszov-tekercs címet viseli, ami egy, a Da Vinci kódhoz hasonló, misztikus, krimiszerű elemeket is tartalmazó darab. Amiben természetesen nagyon sok dal és tánc lesz. A hivatalos ősbemutató augusztus 4-én, 17 órától a szekszárdi Babits művelődési házban lesz – ingyen – megtekinthető.

A művész azt is elmondta: a projekt kezdete előtt 2-3 hónappal kezdik el írni a darabot. Idén a Tolnára érkezés előtt kb. 2 héttel lett kész a forgatókönyv. A zenét már itt komponálják, ahogy a koreográfia is a helyszínen készül. A 33 fős stábban a rendező mellett zeneszerző és koreográfus is van a többi stábtag – többek között díszlettervező, maszkmester, stb. – mellett. Az idei, jubileumi program különlegessége, hogy a színházi előadás mellett párhuzamosan egy játékfilm is készül – a musicallel megegyező témával –, amit várhatóan ez év végén mutatnak majd be.

Nyelveket tanulnak, gyakorolnak, barátságokat kötnek a gyerekek

A nyolcvan „Nuclear Kid” közül az egyik magyar Krickij László. A hatodik osztályba készülő fiú Paksról érkezett, és már a tavalyi projektben is részt vett, amit Szentpéterváron rendeztek, de volt magyarországi része is. Azt mondta, tavaly is jól érezte magát, és idén sincs ez másként. A fiú az idei táborban kapott kulaccsal különösen elégedett. Sok barátot szerzett, amihez nyilván hozzájárul, hogy a kommunikációval nincs gondja: oroszul és angolul is beszél, és egy kicsit ukránul is tud.

Denisz Ivahnyenko Novo-Voronyezsből szintén másodszor vesz részt a projektben. Ő 15 éves, kilencedik osztályos középiskolás. Emellett a zeneiskolában énekelni tanul és a helyi színitanodába is jár. Ő elsősorban azt élvezi a projektben, hogy szeret új dolgokat megismerni, ebben a táborban pedig olyan művészekkel dolgozhat, akik révén rengeteget fejlődhet. Tavaly még táncolni is megtanították, pedig az nem az erőssége. Amikor beszélgettünk vele, még nem lehetett tudni, hogy ki melyik szerepet fogja kapni az új darabban, a Lomonoszov-tekercsben. Denisz viszont elárulta, hogy legszívesebben a címszereplő, Lomonoszov bőrébe bújna. Ebben a szerepben még rappalnie is kellene.

Forrás: TEOL.hu, Steinbach Zsolt

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás