TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Partnerség és foglalkoztatás 2023.11.22


A Tolna Vármegyei Foglalkoztatási Paktum projekt zárórendezvényét tartották kedden a szekszárdi Vármegyeháza dísztermében. A paktumban szereplő valamennyi konzorciumi tag képviseltette magát az eseményen. Fehérvári Tamás, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntő beszédet mondott.

DSC_8530

Mint fogalmazott: öröm számomra, hogy mind a TOP (Terület- és Településfejlesztési Program), mind a paktum projekt egy sikertörténet.

– Minden fejlesztési munka alapja: a partnerség. Ez a mi közös foglalkoztatási projektünk esetében is így van – tette hozzá az elnök.

Fehérvári Tamás szerint a projekt képes volt túlteljesíteni minden várakozást, célkitűzést, és ezt az eredmények is szépen tükrözik.

DSC_8636

– A munkaerő-piac helyzetét sok tényező befolyásolja. A koronavírus járvány például nehezítő tényező volt. Ám a partnerségnek, az összefogásnak, a döntéshozóknak és a projekt adta lehetőségeknek köszönhetően mindent megoldottunk.

Az elnök kijelentette, hogy Tolna Vármegye Önkormányzata elkötelezett a munkaalapú társadalom megteremtésében és fejlesztésében. Úgy véli, szerencsénk, hogy itt szorgos, keményen munkálkodó emberek élnek, viszont akadnak olyanok is, akiket segítenie kell a rendszernek – például a hátrányos helyzetből induló munkavállalókat, vagy a nehéz helyzetben lévő foglalkoztatókat. Többek között nekik nyújtottunk segítő jobbot a paktum projekttel – húzta alá.

DSC_8524

– Számos szakmai dokumentum készült el, hogy minél céltudatosabban és eredményesebben tudjuk segíteni a résztvevők elhelyezkedését vagy éppen képzését. A munka által önbecsülést, boldogulást és jólétet szerezhetünk magunknak, és hasznos tagjai lehetünk közösségünknek is.

Zárszóként világossá tette: legyen bármilyen célkitűzésünk a jövőben, azt együttműködésben, szakértelemmel és közös munkával biztosan elérhetjük. Így születnek a sikertörténetek.

DSC_8520 (1)

A Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft. nevében Varga-Stadler Gábor ügyvezető vázolta a paktum projekt tudnivalóit. Mint kiderült, közel 1,6 milliárd forint összköltséggel valósították meg a foglalkoztatási projekt célkitűzéseit és több mint 1300 főt vontak be a programba. A 2016-ban indult konzorciumban szerepel: Tolna Vármegye Önkormányzata (mint konzorciumvezető), a Tolna Vármegyei Kormányhivatal, a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal, a Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft., illetve a Kék-Madár Alapítvány.

DSC_8605

Varga-Stadler Gábor arról is szót ejtett, hogy az együttműködésben más partnerek is szerepeltek, például az iparkamara vagy a szakképzési centrum. Utóbbival sikeres pályaorientációs eseményeket szerveztek a fiataloknak, amiért számos pozitív visszajelzést kaptak. Emellett vállalkozói fórumokat rendeztek járásonként, biztosítva a konzultáció lehetőségét az érdeklődőknek. A projekt megvalósítása során legfőbb céljuknak tekintették mindvégig, hogy hatékonyan hozzájáruljanak a vármegye lakosságának életszínvonal-növekedéséhez, illetve a munkaerőpiaci hátrányok csökkentéséhez.

DSC_8561

A kormányhivatal részéről Némedi Ágnes, a szervezet Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője szólalt fel először.

A kezdeteket illetően arról mesélt, milyen érdekes, kihívásokkal teli időszak volt, amikor belevágtak a paktum projektbe.

– Addig a paktumhoz hasonló jellegű projekttel nem találkoztunk. A TOP volt az első, amelyben konzorciumban kellett dolgoznunk, így az elején a munkamegosztás meghatározása volt a legfőbb feladatunk. Immár elmondható, hogy a konzorciumi partnerek között egy igazán jó és partneri kapcsolat alakult ki.

A számszerű statisztikákat illetően elmondta, hogy a gazdasági válság után Tolna vármegyében mintegy 15 ezer álláskeresőt tartottak számon. Ezt a rendkívüli mértékű munkanélküliséget az évek alatt sikerült lecsökkenteni majdnem a harmadára. A koronavírus járványt szintén nehezítő tényezőként említette meg, egyben köszönetet mondott munkatársainak kiváló szakértelmükért és helytállásukért.

A főosztályvezető rámutatott, hogy a másik nehézség az inaktív emberek elérése, akiket rendkívül nehéz a munka világába bevonni. Ám ennek ellenére is sikeresen eleget tettek a különböző elvárásoknak, bárhonnan is merültek fel.

DSC_8591

Mátyás Tibor osztályvezető előadásából kiderült, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben az inaktívak mértéke a felére csökkent, a foglalkoztaás helyzete 20 százalékkal javult, és a Tolna vármegyében jellemző munkanélküliségi ráta 5,6 százalékkal csak épphogy meghaladja az országos átlagot.

DSC_8503

DSC_8622

DSC_8628

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás