TOLNA MEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2019. augusztus 18.,
Ilona
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE RENDEZÉSI TERVEK ÉRTÉKEINK
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Óvodától az egyetemig 2018.05.16


Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző köszöntötte a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács hétfői konferenciájának részvevőit. Mint elmondta: a bűnmegelőzési tanács áll a megyei önkormányzat és a megyei rendőr-főkapitányság partnerségének metszéspontjában.

_DSC2483

A fórum felélesztése és felkarolása olyannyira sikeres, hogy a megyehatárokon túl mintaprojektként tekintenek rá – büszkélkedett.  Mindez annak köszönhető, hogy a tanács által szervezett előadás-sorozatok színvonalasak, és sokan dolgoznak áldozatosan a fórum működtetéséért.

A főjegyző szerint példás viszony alakult ki a rendőrség és a roma emberek között, de sok más szervezet is – egyházak, civilek, vagy a tudományos szféra – igazán jól megérti őket.

A roma embereket érintő problémákat folyamatosan kutatják, s talán a mai napig vitatott, mely területen érdemes egy-egy missziót indítani; sokan próbálják kitalálni, hogy a romáknak mire van szükségük. Az oktatás és a munkalehetőségek biztosítása is lényeges, ugyanakkor képesnek kell lennünk megérteni a gondolataikat, tisztelni a kultúrájukat és elfogadni a szokásaikat – fogalmazta meg a véleményét dr. Gábor Ferenc.

A főjegyző Feuerbachot idézte: „az vagy, amit megeszel”. Majd elmondta, hogy egyetért a mondással, amelyben az ételt a tudással is helyettesíthetjük. Úgy gondolom, pontosan annyit érek, amennyi tudást, szakértelmet magamévá teszek életem során – következtetett.

_DSC2470

Az „Óvodától az egyetemig” című konferencia valamennyi előadása alátámasztja az önképzés, a tudásgyarapítás fontosságát.

Rendőr Peti, Rosszcsont Ricsi és Rozi segít a gyerekkel megismertetni a közlekedési szabályokat, azt, hogy hogyan kell viselkedni idegenekkel és nem utolsó sorban, hogy a rendőröktől nem kell félni. Ez is az üzenete a konferenciának, amelyen tanárok, hivatali- és önkormányzati dolgozók vettek részt, akik segíthetik a roma fiatalok felemelkedését.

Illés László, a bűnmegelőzési tanács titkára, az ülés levezető elnöke bevezetőjében elmondta, céljuk az volt, hogy a cigányság felemelkedésének kérdéskörét több szempontból is megvilágítsák. A megyében működő roma szervezetek vezetőinek köszöntői után Vörös Ferencné a Fejér megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője az OVI-Zsaru program sikeréről számolt be.

A program célja, hogy feloldják a gyerekekben a szűkebb környezetből származó információk alapján kialakult félelemérzetet, amit az kelt bennünk, ha igazi rendőrrel találkoznak. A felnőttek ugyanis olykor azzal próbálják fegyelmezni a kicsiket, hogy zsákba teszi, és elviszi őket a rendőr. Sokat lendít a program megvalósításában a három bábú, a Rendőr Peti a Rosszcsont Ricsi és Rozi. Segítségükkel könnyebben rögzülnek a gyerekekben a közlekedési szabályok, ahogyan az is, hogy kell viselkedni az idegenekkel a játszótéren, vagy ha becsöngetnek a lakásba. Mivel jó a rendőrség kapcsolata az óvodákkal, s a programban számíthatnak az óvónők támogatására.

_DSC2565

A Dankó teleptől a katedráig címmel Mihalovics Zsolt, a bogyiszlói általános iskola tanára tartott egyetemi szintű elemzést a település roma lakossága három nemzedékéről, ami nem is csoda, ugyanis a PTE romológiai tanszékén e témáról írta a szakdolgozatát. A település 2200 fős népességének 30 százaléka beás cigány. Annak, hogy ők elvégezzék az általános, majd a középiskolát, és eljussanak a felsőoktatásba, az első és legfontosabb feltétele, hogy a családnak legyen rendszeres jövedelme.

Ugyanakkor a beilleszkedés és a tanulás magában hordja az asszimilálódás veszélyét. A kultúra és a nyelv ismerete az identitás megőrzésének a záloga, tette hozzá az előadó. A konferencia kedves színfoltja volt, amikor a tanár és két diákja, valamint Orsós Zoltán rendőrtiszt roma népdalt adott elő két gitárral és két kannával kísérve. Jakab Natália, a Gandhi Gimnázium előadásában bemutatta az intézmény sokoldalú oktatási nevelési és kultúra-megőrző tevékenységét. Az iskola két diákja Orsós Imre és Bogdán Erzsébet cigánytáncot adott elő.

_DSC2606

Dr. Orsós Anna a Pécsi Tudományegyetem romológiai tanszékének vezetője saját életéből vett példával is illusztrálta, hogy a romáknak nem könnyű eljutni az egyetemig. Még általános iskolában történt, amikor egy matekpélda kapcsán kiderült, nem tudja, hogy a banán és a narancs déli gyümölcs, ugyanis ők otthon sosem használták ezt a kifejezést. Statisztikai adatokkal mutatta be, miként alakul a teljes lakosság, illetve azon belül a romák számának alakulása a felsőoktatásban. Lassan, de növekszik a számuk és az arányuk, egy cigány fiatalnak azonban ötvenszer kevesebb az esélye, hogy diplomát és hatszor, hogy szakképesítést szerezzen. Hátráltatja őket például a szülők alacsony iskolai végzettsége, nem ismerik az iskolákkal kapcsolatos kommunikációs formákat, mások az elvárásaik, mint a nem roma szülőknek.

Forrás: TEOL.hu, Ihárosi Ibolya

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat
Rendezési tervek
Megyei rendezési terv Szekszárd MJV településrendezési terve Településrendezési tervek Megyei településfejlesztési programok, javaslatok Területfejlesztési programok, javaslatok
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Megyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének szervezeti struktúrája
Hivatal
A Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti ábra Szervezeti és Mûködési szabályzat Választási információk Állásajánlatok Kiadványok
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Megyei Nemzetiségi Önkormányzatok
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás