TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 18.,
Andrea
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Összetartozás 2021.06.04


A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából látogatott Kismányokra Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke. A vezető beszéddel járult hozzá a közösség emlékrendezvényéhez.

Orbán Attila beszéde, június 4-én, Kismányok település megemlékező eseményén:

195083534_1811262565703326_2217585499970363339_n

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Kismányokiak! Hölgyeim és Uraim!

Képzeljék el, hogy a csodás Kárpátok fölé emelkednek, akár egy fenséges égi madár, amely az egész medencét belátja; a Dunántúltól kezdve az Alföldön át Erdélyig, Kárpátalján s a Felvidéken keresztül le az Adriáig mindent.

De a szemet kápráztató látvány egyszer csak véget ér, mert szárnyukat szegi egy nagyobb erő, s azon kapják magukat, hogy zuhannak lefelé a mélységbe, mígnem a periférián landolnak.

A zuhanás pillanatnyi traumája, és a sérülések megtépázták testüket, lelküket egyaránt, ám azzal is szembesülniük kell, hogy soha többé nem emelkedhetnek a magasba, s nem is láthatják mindazt a gyönyörűséget, melyre egykoron, mint hazájukra tekintettek le.

Kedves Megemlékezők!

Mindannyian tudjuk, hogy a szárnyaszegett madár valójában egy egész nép. Egy olyan nemzet, amely már ezer esztendeje nevezi hazájának a Kárpát-medencét, s legalább ennyi ideje védelmezi is, egyetemben Európával, s annak keresztény értékrendjével.

Mindezért persze – jó esetben – köszönet jár.

Hála a magyaroknak, hogy őrizték az európai társadalom és szellemiség bölcsőjét. Megbecsülés azért, hogy a pusztító erőket – mint előőrs – mindvégig megfékezték. Ám a Parola elmaradt, és kisvártatva egy egész ország szétszakadt. Nem is akárhogy!

A darabjaira metszett ország nem lelhette régi erejét, mintegy száz éven át. Ha akarnánk, se tudnánk nemzeti sorsról ily szomorú történetet kitalálni, mint a magyaroké.

Tisztelt Tolna megyeiek!

Eltelt száz év, s a magyaroknak – különösen az elszakított területen élőknek – továbbra is fájdalom Trianon vesztesége. De mint minden fájdalomra, kell, hogy legyen gyógyír erre is.

Gondoljunk bele, hogy a magyarok története tele van megpróbáltatással, igazságtalansággal vagy cselszövéssel, de mégis íródik tovább. Azaz, érjen minket bármilyen csapás, képtelenség, hogy elpusztuljunk.

Mi ennek az oka?

Talán a legegyszerűbb arra gondolni, hogy a magyarok Istenének gondoskodása végtelen. Mondhatjuk azt is, hogy a világ egyik legbátrabb és legelszántabb népe vagyunk. Az is tény, hogy a magyar identitásból fakadó büszkeségünk bármilyen balsorssal képes dacolni.

Egy tehetséges és szorgalmas nép vagyunk, amely olyan mély gyökeret eresztett az anyaföldbe, hogy lehetetlenség elpusztítani.

Többek között ezek okán létezünk itt, Európa szívében.

S azért is – Kedves Hölgyeim és Uraim –, mert nem hagyjuk, hogy határok, vagy idegen nyelvek elválasszák tőlünk a magyar nemzet akármely tagját, éljen bárhol is.

Az összetartozás kifejezése a gyógyír arra a traumára, s fájdalomra, amivel 1920-ban szárnyait szegték egy egész nemzetnek.

De sose feledjék – Kedves Honfitársaim –, ami összetartozik, idővel összeforr. Lélekben és szellemében egyaránt, mígnem szabadon szárnyra kél, akár a Kárpátokat teljességében szemlélő égi madár.

Isten áldja a magyarokat!

Köszönöm szépen!

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás