TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 19.,
József
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Óriási lehetőség a paksi atomerőmű bővítése 2014.09.30


Vállalkozók, polgármesterek számára tartott fórumot a Tolna Megyei Önkormányzat ezúttal a Paksi Atomerőművel közösen. A konferencia témája természetesen az atomerőmű bővítése volt.

Óriási lehetőség a paksi atomerőmű bővítése

"Élhető Tolna megyét szeretnénk teremteni. Minden egyes fejlesztés ezt a célt szolgálja" – mondta Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének korábbi elnöke Pakson, utalva arra, hogy az Európai Unió 2014-2020-ig tartó fejlesztési ciklusában lehívható pénzeket gazdaságélénkítésre kell használni.
Nyáron elkészült a megyei fejlesztési program, amelyben meghatározták a megyében szükséges fejlesztési irányokat és konkrét elképzeléseket. Az uniós pénzek mellett a paksi bővítés befolyásolhatja leginkább a megye gazdaságát és a társadalom jövőképét.
Szepesi Balázs, a HÉTFA Kutatóintézet stratégiai igazgatója kiemelte, óriási lehetőség a paksi atomerőmű bővítése. Fontos, hogy a megyében található kis- és középvállalkozások együtt tudjanak működni az új blokkok kivitelezését irányító MVM Paks II Zrt-vel, hiszen a beruházás beszállítóinak negyven százaléka lesz magyar. Jelenleg a megyében dolgozók 1/6-a az erőműben tevékenykedik és ha, a térségben található vállalkozásoknak sikerül bekapcsolódni a kapacitásbővítésbe, akkor az erőmű - közvetve – további, új munkahelyeket hozhat létre. Az elkövetkezendő években ezért megváltozhat a megye gazdasági és társadalmi összképe.
Kozmann György, az MVM Paks II. Zrt. tanácsadója elmondta, a csaknem negyven százalékos beszállítói kapacitás megvalósulására akkor van esély, ha résztvevő vállalkozások megfelelnek a követelményeknek. Eddig 150 olyan tervező, szállító és építőipari cég jelentkezett, amely megfelelhet az elvárásoknak.
Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója a konferencián hangsúlyozta, a paksi atomerőmű bővítése, ami tulajdonképpen egy kapacitás-fenntartó beruházás, mindenképpen szükséges. 2012-ben a magyar villamosenergia-rendszer kapacitása 10 000 megawatt volt, jelenleg viszont csak 9000 megawatt. A termelés egyre csökken, egyúttal pedig egyre több energiát kell külföldről megvásárolnunk.

A Tolna Megyei Önkormányzat folytatja a megye gazdaságfejlesztésével kapcsolatos egyeztetéseket, amelynek következő állomása Tamási lesz.
_________________________________________________________________________________________________

A Tolna Megyei Önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a megye vállalkozóival, önkormányzati szereplőivel, amelynek első állomása Bátaszék volt. A fórumon részt vett Csepreghy Nándor, fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Dr. Puskás Imre, helyettes államtitkár, Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője és Szepesi Balázs, a HÉTFA Kutatóintézet stratégiai igazgatója.
A Bátaszéki fórum után következett Paks, majd október elején Tamásiban folytatódik az egyeztetés.

-wj-

Galériáink a rendezvényekről elérhetőek a következő linkeken: Paks, Bátaszék

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás