TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Nemzetközi tapasztalatcsere az okos mérés magyarországi alkalmazásáról Pakson 2017.07.19


A Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség által gondozott SET-UP INTERREG EUROPE nemzetközi együttműködési projekt keretében 2017. július 4-5-én Paks adott otthon a projekt negyedik nemzetközi megbeszélésének és tanulmányútjának. A városba érkező francia, brit, portugál, spanyol, litván szakemberek, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium projektben közreműködő munkatársa elsősorban az elektromos okos mérés üzleti modelljével foglakozott, valamint az okos hálózat Pakson már kiépített elemeivel ismerkedett meg a tapasztalatcserét záró tanulmányút során.

első kép

A SET-UP szakmai munka eddigi eredményei az okos hálózatok, okos mérés vonatkozásában – események 2017. július 4-én

A paksi találkozó időpontjáig a projektből mintegy szűk másfél év telt el. Ez idő alatt a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. a projekt menedzsment feladatok tekintetében két projektjelentést sikeresen benyújtott, valamint kommunikációs feladatainak is eleget tett (magyar nyelvű kiadvány előkészítése, sajtómegjelenések, projekt poszter készítése). Az un. interregionális (vagyis projektpartnerek közötti) tapasztalatcsere tekintetében kidolgozta a hazai okos hálózat, villamos-energetikai okos mérés kapcsán a fogyasztók bevonására, a finanszírozási forrásokra, valamint üzleti modellekre vonatkozó elemzést. A fogyasztók bevonása témakörben koordinálta a nemzetközi partnerség munkáját is, valamint a DÉMÁSZ hálózat innovatív okos mérés kísérleti projektjét javasolta magyarországi jó gyakorlatként.

A résztvevőket a házigazda nevében Szabó Péter, Paks alpolgármestere köszöntötte. A délután folyamán a nemzetközi partnerség francia szakértők koordinációja mellett egy, a SET-UP régiók mindegyikében alkalmazható okos hálózati üzleti modellt dolgozott ki esettanulmány-szerű formában.

második kép

Az első nap programja a paksi Fabro Pincében zárult, ahol Bán Róbert, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője röviden bemutatta a hazai nukleáris energia kapacitásokat, azok területi elhelyezkedését és nukleáris hulladék tárolásának hazai megoldásait. Az eseményen részt vett Süli János is, a város legutóbbi polgármestere, aki jelenleg a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Interregionális szakmai workshop és tanulmányút – 2017. július 5.

A projekttalálkozó második napján a projekt partnerein kívüli szervezetek mutatták be okos hálózatokkal, okos méréssel kapcsolatos tevékenységüket. Az előadások során a Tark O’Watts francia okos mérés mintaprojekt ismertetésére, a Központi Okos Mérés Zrt. és a paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium (ESZI) bemutatkozására, továbbá a TOGETHER Central Europe projekt (okos mérés középületekben) bemutatására került sor. A délelőtti programban helyett kapott a Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program okos méréssel, hálózatokkal, szemléletformálással kapcsolatos pályázati felhívásainak ismertetése is.

A délután folyamán a nemzetközi partnerség több paksi középületben (ESZI, Csengey Dénes Kulturális Központ) is megtekintette az ott működő okos mérés megoldásokat, amelyek jellemzően nemcsak a villamos energiára, hanem más közművekre (víz, gáz) is kiterjedtek. A délutáni program a Paksi Atomerőmű Atomenergetikai Múzeumának megtekintésével zárult.

harmadik kép

A közeljövő projekteseményei

A SET-UP projekt soron következő nemzetközi találkozójának 2017. október második felében Portugália (Algarve) ad otthon. E mellett 2017 ősz folyamán a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség megszervezi az okos méréssel, hálózatokkal összefüggő második hazai, úgynevezett LETS stakeholder találkozót is.

További információk a SET-UP projektről

A projekt eredményeiről folyamatos tájékoztatás olvasható a http://www.interregeurope.eu/set-up/, angol nyelvű honlapon.

A SET-UP projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg az INTERREG EUROPE Programon belül.

negyedik kép

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás