TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 24.,
György
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Nemzetközi delegáció ismerkedett a megye jó gyakorlataival 2017.03.29


Kétnapos tanulmányi látogatáson járt a „Régiók Bizottsága Környezetvédelem, Éghajlatváltozás és Energiaügy (ENVE) Szakbizottság” hétfőn és kedden Tolna megyében. A delegációt alkotó tizenkét európai politikus számára „Hátrányos helyzetű térségek válaszai a környezetvédelmi és energetikai kihívásokra” címmel szervezett programot a Tolna Megyei Önkormányzat. A vendégek azért jöttek, hogy megismerjék a megye jó gyakorlatait az imént említett szakterületeken.

_DSC9513

A Bizottság első alkalommal érkezett tanulmányi útra a Dél-Dunántúlra. Az ilyen jellegű találkozók nem csupán a megyében tapasztalható jó gyakorlatok, hanem a visszajelzések  miatt fontosak, melyekből kiderül, hol szükséges előre lépni – mondta Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, egyben a Régiók Bizottsága magyar delegációvezetője a szekszárdi Vármegyeházán tartott hétfői nyitórendezvényen. Kiemelte, a látogatás célja, hogy bemutassák, hogyan lehet a természeti értékekből előnyt kovácsolni egy olyan hátrányos helyzetű területen, mint Tolna megye.

Szekszárd rendkívül büszke hagyományaira, a város történelme kétezer évre nyúlik vissza és a bor mindig meghatározó szerepet töltött be az életében. Ám nemcsak erre lehetünk büszkék, hanem a természeti értékekben bővelkedő gemenci erdőre is, mely a város közvetlen közelében található – mondta Ács Rezső polgármester a megyeszékhely profilját, fejlesztéseit bemutató előadásának felvezetésében. Kiemelte, a város a fejlesztések során is törekszik természeti értékeinek megőrzésére.

_DSC9520

A jelenről szólva elmondta, a Szekszárdi borvidék nemcsak Magyarország, de az EU egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke. Az elmúlt hét évben már a negyedik „Év bortermelője” került ki Szekszárdról, a borkészítés tradíciója pedig apáról fiúra száll a családi pincészeteknél. A város színes gazdaságában jelentős szerepet játszanak az autóipari beszállítók.

A megvalósítás előtt álló fejlesztésekkel kapcsolatban arról szólt, hogy Szekszárd a turizmus és a szolgáltatások területén szeretne előre lépni, részben a már említett természeti értékekre alapozva. A fejlesztésekhez a tavaly bejelentett 33 milliárdos Modern Városok program kínál lehetőséget, évtizedekre meghatározva a város jövőjét – hangsúlyozta a polgármester.

_DSC9509

A nyitórendezvényen Tölgyesi Balázs, az Alisca Terra Nkft. ügyvezető igazgatója az önkormányzati hulladékgazdálkodási cég szemléletformálással is egybekötött tevékenységét mutatta be. A 48 településen működő társaság ügyvezetője elmondta, a városi szeméttelep helyett immár a Cikón található regionális hulladéklerakóba szállítják a szemetet. Bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, melyet házhoz menő formában végeznek, a korábbi szigetes megoldás helyett. Mint azt elmondta, a társaság nagy hangsúlyt fektet a tudatformálásra. Ennek keretében komoly tevékenységet végeznek a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében.

A nyitónapon dr. Molnár Balázs Péter európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár (ME) is részt vett, aki üdvözölte a Tolna Megyei Önkormányzat programját.

A küldöttség tagjai között szerepeltek többek között máltai, szlovák, szlovén, észt, angol, ciprusi, olasz, skót, finn, litván nemzetiségű, hazájukban vezető önkormányzati tisztségviselők.

_DSC9503

A program kedden folytatódott, amikor is a résztvevők terepszemlével egybekötött előadást hallhattak a Gyulaj Zrt. közjóléti erdőgazdálkodási tevékenységéről. A delegációt az úton végigkísérő vezérigazgató, Gőbölös Péter köszöntötte Lengyel-Annafürdőn, ahol a Turisztikai és Természetismereti Központot járták körül. A nemrégiben átadott erdei kilátó is egy állomás volt, amely a fák lombkoronaszintjének, s egyben az állat,- növény,- és rovarvilág megismerésének egyik kiváló eszköze. A társaság nagy hangsúlyt fektet a gyermekek természetközpontú nevelésére, hiszen folyamatosan látja vendégül az iskolás csoportokat. A fiatalok az ökoszisztémáról, az erdő kincseiről és a környezetvédelem fontosságáról tanulhatnak, méghozzá mindennel testközelből ismerkednek meg.

_DSC9662

A delegáció a Gyulaj Zrt. fenntartásába tartozó Szentkúti ökoházat is útba ejtette, amely teljesen önellátó módon működik, azaz napelemmel biztosítja az áramot, saját vízforrással, nádgyökér zónás szennyvíztisztítással és kemencével gondoskodik a lakhatóságról illetve komfortról.

_DSC9707

A vendégek Tamási – s azon belül a Miklósvári Parkerdő – felé tartva, a Vadaspark leskunyhójánál figyelték meg az „erdő népét”. Ezt követően hivatalában fogadta a vendégeket Porga Ferenc, Tamási polgármestere.

_DSC9733

A városvezetők prezentáción, imázsfilmen keresztül mutatták be a települést, kiemelve a foglalkoztatási területen elért eredményeket, a fejlesztési terveket, valamint a Tamásiban rejlő lehetőségeket. Porga Ferenc elmondta, Tamási – mint hátrányos helyzetű térség – számos kihívással áll szemben, éppen ezért minden helyi erőforrást felhasználnak a város gyarapításában. Széles András alpolgármester a város geotermikus fűtési rendszeréről szóló előadásában vázolta, miként fordították a közösség javára a környezetben található értékeket.

_DSC9745

(Szöveg: Steiner Viktor, kadarka.net; Tóth Róbert, Tolna Megyei Önkormányzat)

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás