TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Minden helyi érték része a nemzeti értéktárnak 2015.04.15


A Tolna Megyei Értéktár újabb képzési napot tartott Szekszárdon, délelőtt jegyzőknek, délután a helyi értéktárak képviselőinek. A délelőtti program során az önkormányzatok értéktárakkal kapcsolatos teendőiről esett szó. Az előadók kiemelték, hogy nem kötelező feladatról van szó, mégis fontos, hogy a településeken megalakuljanak az értéktárak és megkezdődjön az értékgyűjtő munka.

_DSC9336

Horváthné Bogár Gabriella beszámolt a szakterületenkénti kategóriák azonosításának, rendszerezésének elveiről és tisztázta a fogalmakat.

Dr. Varga Katalin jegyző ismertette a törvényi kereteket. Bogyiszlón, illetve Sióagárdon végzett munkájáról elmondta, milyen nehézségekbe ütköztek, illetve hogy milyen új értékekre bukkantak egy-egy település rendezési terveinek kialakítása alkalmával. Hangsúlyozta, hogy az értéktárak megalakítása bár nem kötelező feladat, mégis számos eredményt hozhat egy település életében: a helyi védettség alá kerülő épületek esetében például rangot ad, erősíti az értéktudatot. Az önkormányzatoknak azonban felelőssége is van, hogy az értéktárban szereplő értékeket nyilvántartsa, gondozza és közzétegye, továbbá folyamatosan segítse az értéktári bizottságokat a munkában.

_DSC9279

Bán Róbert, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal területfejlesztési referense ismertette a következő uniós ciklus pályázati lehetőségeit és kiemelte a főbb támogatási célokat. Hangsúlyozta, hogy egy településnek számos lehetősége lesz forrásokhoz jutni az értékek megőrzésében is, valamint az önkormányzatok tulajdonában lévő műemlékek felújításában.

A délutáni képzésen a Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársai igyekeztek betekintést nyújtani a gyűjtemények kezelésével kapcsolatosan. Lovas Csilla irodalomtörténész Tolna megye irodalmi emlékhelyeit, Viliminé dr. Kápolnás Mária történész az újkortörténeti kutatások jelentőségét, Dr. Balázs Kovács Sándor pedig a megye gazdag néprajzi hagyományait állította előadásának középpontjába.

_DSC9360

Sulyok Balázs megyei főépítész a védett műemlékek és helyi jelentőségű épületek témakörét járta körül. Kihangsúlyozta, hogy az értékek gyűjtésén túl ezeket fenntartani, megóvni, használni és bemutatni is szükséges, de a helyi értékeket elsősorban a helyieknek kell megbecsülniük.

_DSC9267

Dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnöke összegzésképp kiemelte, hogy minden helyi érték egyben a nemzeti értéktárnak is része. Települési értéktár nélkül pedig nincs megyei értéktár – tette hozzá. Ezért fontos az önkormányzatok felelőssége, hogy összehangolják ezt a munkát, és bevonják a település közösségét az értékek feltárásába.

A képzéssorozat záró programjára 2015. április 21-én, kedden kerül sor, amikor is a levéltári kutatások kerülnek bemutatásra.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás