TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 20.,
Konrád, Tivadar
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Informatikai megoldások a mezőgazdaság szolgálatában 2018.10.08


Az Európai Unió a 2014-2020-ig tartó tervezési időszakban kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést és innovációt, valamint az ebből származó eredmények társadalmi-gazdasági hasznosításának ösztönzését. A fejlett országokban az innováció nagy mértékben járul hozzá a termelékenység növeléséhez, ezért létfontosságú a vállalatok versenyképességének fokozásához – A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. cikke a Regions 4Food projekt kapcsán.

Csoportkép

Az innovációs fejlesztések mára már a helyi-regionális versenyképesség fokozását is célul tűzik ki és ezáltal a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt fenntartható fejlődés elősegítését. A versenyképességet befolyásoló tényezők sorában meghatározó jelentősége van az egyes régiók innovációs potenciáljának és az innovációs kapacitás bővítését elősegítő szakpolitikáknak.

A digitalizáció, a jövő egyik meghatározó iránya, jelentős változásokat hozott az adatkezelésben, az adatok előállításában és feldolgozásában. A digitális eszközök működésük kapcsán rengeteg adatot állítanak elő, ami az egyes területek működésének részletes megismerését, új szempontok azonosítását teszik elérhetővé.

Az élelmiszeripari ágazati prioritás, amely célul tűzi ki a fenntarthatóságot, mind az előállításban, mind a fogyasztásban, különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra, lefedi a teljes élelmiszeripari láncot érintő kutatás, fejlesztés és innovációt.

Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban.  A REGIONS 4FOOD projekt az innovációs lánc mentén az agrár-élelmiszeripari cégekre koncentrál, és azok információs-kommunikációs termék és szolgáltatás-fejlesztéseit igyekszik támogatni az egyes regionális/nemzeti operatív programok befolyásolása révén, valamint a „big data” alkalmazások elterjesztését segíti.

A projektben hét ország (ES, FR, FI, IT, HU, NL, BG) hét régiójának partnerei dolgoznak együtt, - Magyarországról a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. - abból a célból, hogy felmérjék az agrárium és élelmiszeripar innováció értékláncához kapcsolódó adatokat és információkat. A nagytömegű adat elemzése új összefüggések feltárásával növeli az ágazati tervezések hatékonyságát. Ennek szellemében a projekt folyamán a feltérképezés, a Jó Gyakorlatok összegyűjtése, majd akciótervek első változatainak elkészítése, később pedig az akciótervek véglegesítése játssza a fő szerepet. A pályázatot Andalúzia Régió Kormányának Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztériuma vezeti, a projekt futamideje öt év, amely 2018-2023 között valósul meg.

A projekt nyitórendezvénye Málaga-ban, Spanyolországban valósult meg, amelyet 2018. június 21-én egy andalúz regionális mezőgazdasági-élelmiszeripari kiállítás előzött meg. Itt az ágazattal foglalkozó közigazgatási szereplők, azokhoz kapcsolódó klaszterek és innovatív termékeket-szolgáltatásokat kínáló fejlesztő és tanácsadó vállalkozások mutatkoztak be.

A kiállítást, vásárt követően az első napon a projekttel kapcsolatos általános feladatok bemutatójára került sor (célok, outputok, eredmények, munkaterv, a feladatok időzítése, a projekt módszertana). Ezután a projekt hét országból (ES, FR, FI, IT, HU, NL, BG) származó hét régiójának partnerei is röviden bemutatták szervezetüket, térségük mezőgazdaságát-élelmiszeriparát, továbbá ismertették a REGIONS 4FOOD projekttel kapcsolatos szakmai elvárásaikat az általuk megcélzott ERFA operatív program kapcsán.

A rendezvény második napján (2018. június 22.) a projekt három fő tevékenységének, vagyis a projekt menedzsmentnek, a kommunikáció-disszeminációnak, valamint a tapasztalatcserének a projekt 1. és 2. Fázisaiban esedékes feladatait tekintették át. A tapasztalatcsere vonatkozásában fontos kiemelni, hogy a REGIONS 4FOOD projekt az innovációs lánc mentén az agrár-élelmiszeripari cégekre koncentrál, és azok információs-kommunikációs termék és szolgáltatás-fejlesztéseit igyekszik támogatni az egyes regionális/nemzeti operatív programok befolyásolása révén. Ennek szellemében az első periódusban a feltérképezés, a másodikban a Jó Gyakorlatok összegyűjtése, a harmadikban a tanulmányutak, a negyedikben az akciótervek első változatainak elkészítése, az ötödikben a peer review-k, míg a hatodikban az akciótervek véglegesítése játssza a fő szerepet. A projekt tapasztalatcseréjének 2. Fázisában (szemben az előző hat félévvel, amely az 1. Fázist alkotta) az akciótervek megvalósításának nyomon követése a partnerség feladata.

A projekt soron következő találkozójára 2019. februárban kerül sor Nantes-ban, Pays de La Loire régióban, Franciaországban.

Projekt logó

Forrás: Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás