TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 25.,
Márk
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Főjegyző: az emberek boldogulása az elsődleges cél 2018.10.17


Mintegy félszáz résztvevővel tartott konferenciát a Tolna Megyei Önkormányzat a szekszárdi Vármegyeházán. A szerdai esemény a Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktumról szólt, amely 1,255 milliárdnyi TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásból valósul meg. A felszólalók a projekt eddigi eredményeit és a további célkitűzéseket vették sorra.

DSCN3597

Mint Paktum Irodavezető, Varga-Stadler Gábor, a Tolnáért Tolna Megyei Térségfejlesztési Nkkft. ügyvezetője köszöntötte a foglalkoztatás területén dolgozókat, megyei és helyi vezetőket, valamint a paktumban érdekelteket. Emlékeztetett mindenkit, hogy a megyei önkormányzat 2016-ban pályázott sikeresen projektjével, melyet konzorciumban valósítanak meg. A konzorciumvezető megyei önkormányzat a hivatallal, a kormányhivatallal, a Tolnáért Nkkft.-vel, és a Kék Madár Alapítvánnyal dolgozik közösen, de a paktumhoz csatlakozott a megyei kereskedelmi- és iparkamara is. A megye egészére kiterjedő program a foglalkoztatás javítását segíti elsősorban, s immár 30 csatlakozót számlál. A foglalkoztatók, képzők és a konzorcium között aktív a munkakapcsolat, ami a várt eredményeket vetíti előre – fogalmazott az ügyvezető.

DSCN3629

Dr. Gábor Ferenc főjegyző a megyei közgyűlés elnökének üdvözletét továbbította a közönségnek, majd rátért: az emberek boldogulása az első számú célkitűzése a megyének. Ezt tartottuk szem előtt, amikor a TOP megvalósítását terveztük – hangsúlyozta.

– Megyeszerte azt látjuk, hogy sorra újulnak fel iskolák, óvodák és különböző intézmények. Jelentős változáson megy keresztül e térség, és a megvalósuló beruházások szemléltetik az elképzelések létjogosultságát.

A miniszterelnök, s a kormány célkitűzéseire emlékeztetve kijelentette: 2030-ra Magyarország valóban az öt legjobb európai ország közé emelkedhet – ezért váltja készpénzzé a lehetőségeket a megye, összhangban az országos tervekkel. A megyék közötti versenyben Tolna az élre törhet, s a nagymértékű fejlesztéseinkkel jól haladunk ezen az úton – utalt a paksi fejlesztésre dr. Gábor Ferenc.

DSCN3653_1

Csatlakozott a megyei főjegyző által elmondottakhoz dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, aki a kormányhivatal foglalkoztatási szakértőinek munkáját is megköszönte egyben. Véleménye szerint érdemes átfogóan szemlélni a folyamatokat, hiszen a fejlődéshez nem csupán a TOP források, hanem többek között a családpolitika is markánsan hozzájárul. Minden ágazat összefügg, a családok is akkor vállalnak több gyermeket, ha a körülmények megfelelőek. A foglalkoztatás és a fejlesztések terén megyénk jól áll, és nem csak a szekszárdiak, hanem minden település fontos.

DSCN3658

A Pénzügyminisztérium képviseletében Almási Erzsébet főosztályvezető érkezett a konferenciára, s előadásában a foglalkoztatás-politika aktuális kérdéseiről beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a források hasznosulása 60 százalékban a gazdaságfejlesztést segíti. Mint kiderült: Tolna megyében – 2017-es adatok alapján – a foglalkoztatási ráta 55,9, míg a munkanélküliségi ráta 2,2 – ez utóbbi országos szinten is jónak számít. A jövőre tekintettel elmondta, hogy felértékelődik a digitalizáció szerepe, és mindig érdemes hosszú távon, stratégiailag gondolkodni. Diagramokon vázolta: 2013 óta folyamatosan fejlődik a gazdaság. A közfoglalkoztatást illetően célként nevezte meg a programban résztvevők számának mérséklését, azzal, hogy a munkaerőpiacra átvezetik őket. Lényegesnek tartotta azt is, hogy a fiatalok első élményüket a munka világában ne közfoglalkoztatottként éljék meg.

DSCN3602

A résztvevők a Tolna megyei munkaerő-piaci programokról hallhattak előadást dr. Gonda Ádám kormányhivatali főosztálvezetőtől, illetve további két pontban különböző tapasztalatokat ismerhettek meg. Utóbbiakat Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője és Simcsik Pál építőipari cégvezető osztotta meg a jelenlévőkkel.

DSCN3593

A Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktum a TOP 5.1.1-15-TL1-2016-00001 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás