TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 20.,
Konrád, Tivadar
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Fehérvári Tamás: felkarolják és szívükön viselik az értékek ügyét 2017.06.27


Az értékgyűjtő munka a megyei identitás, a vidék népszerűsítésének, és a helyi gazdaságfejlesztésnek is fundamentuma – hangoztatta beszédében Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke. A Tolna Megyei Önkormányzat az idei alkalommal Györkönyben rendezte a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napját, amelyen kiderült, mely értékek kerülnek a Tolnaikumok tárába. Vetélkedő, zene és gasztronómia is főszerepet játszottak a – Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével életre hívott – programon.

_DSC3264

Fehérvári Tamás ünnepi beszédében kiemelte az értéktár mozgalom fontosságát és ennek tükrében a megyei önkormányzat szerepét. A megye valamennyi települését meg kell tisztelnünk a figyelmünkkel, segítenünk kell a szakértelmünkkel, teret és lehetőséget kell biztosítanunk értékeik megőrzésére, felvonultatására – húzta alá az elnök.

_DSC3271

Kárpáti Árpád, a társszervező Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója is erőforrásnak nevezte az értékeket, valamint kiemelte Tolnát a példás értékgyűjtő megyék sorából.

_DSC3282

Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében méltatta a „Vár a megye” rendezvényt, amely kiemelt figyelmet fordít a helyi értékek megjelenítésére. A helyettes államtitkár szerint a megyei identitás erősítésében főszerepet játszanak a Tolnaikumok, okot adva az itt élőknek a büszkeségre.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2017-ben kiemelt megyei értéknek, azaz Tolnaikumnak minősítette:

Gemenci Erdő

A Gemenci erdő nemcsak az ország, de Európa féltett kincse is, 1996 óta nemzeti park. Sűrű ártéri vegetáció teszi különlegessé. Bőséges táplálékot és kiváló búvóhelyet nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. Mélyebben fekvő részét a Duna a magas vízálláskor elönti. Az elöntött területeknek gazdag halállomány köszönhető, és védett vízimadarak tömegei is meg tudtak itt telepedni.

Szendi József a Duna Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre veszi át az elismerést Fehérvári Tamástól

A területen keresztül húzódik az országos jelentőségű Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonal. A Kirándulóközponttól indul a Hollós László természettudós nevét viselő Bárányfoki Tanösvény. Az időnként víz alá kerülő részeken található a ritka fekete galagonya és a tavaszi csillagvirág. Az erdő mélyén szürke gémek, rétisasok, kerecsensólymok és békászó sasok fészkelnek. Gemencet világhírűvé tette az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas-állománya.

(Forrás: http://www.kincsestolnamegye.hu/gemenci-erdo-)

Bukovinai székely betlehemes, a csobányolás

A Jézus születését megjelenítő dramatikus szokás eredetileg házaló népi színjáték volt, amelynek mára főként színpadon, iskolákban, szabadtéren vagy akár templomokban bemutatott változata terjed.

Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere fogadja az elnöki gratulációt

A tíz-tizenkét szereplős játék résztvevői egy-két kivétellel mindenütt férfiak, fiúk. Régebben a házas emberek szokása volt, ma már főként a fiatalabb korosztályé, kiegészülve egy női kórussal, amely viseletben kíséri a játékot. Vallásos jellege, adománygyűjtő és szórakoztató szerepe mellett mára a bukovinai székelységhez való tartozás kifejezése lett, a hagyományok éltetése a cél. Középpontjában a szálláskeresés áll, ami szimbolikus, hiszen az erős összetartozás-tudatú népcsoport kétszázötven éves történelme alatt többször kényszerült szülőföldjét, lakóhelyét elhagyva újabb és újabb vidékeken otthonra találni. A legnagyobb erővel Bonyhád környékén megújuló csobányolást 2013-ban felvették a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti listájára.

(Forrás: http://www.kincsestolnamegye.hu/bukovinai-szekely-betlehemes,-a-csobanyolas-)

Gyönki Evangélikus Templom

A Dél-Dunántúl legnagyobb evangélikus temploma, amelynek a 18. század végéig nyúlik vissza az őseredete. Helyén egykor a magyarok imaháza állt.

Gyönkről Kollár Zsolt evangélikus lelkész is megérkezett a díjátadóra

A gyönki evangélikus németek a magyar hívekkel együttesen 1778-ban folyamodtak a helytartótanácshoz, hogy templomukra építési engedélyt adjon. Ezt megkapva 1781 és 1784 között fel is építették, kezdetekben torony nélkül. 1833-ban a torony is a főhomlokzatra került, ekkor azonban újabb problémák adódtak. Az épület ettől kezdve ugyanis süllyedni kezdett. A németek számának növekedése miatt egyre gyarapodó gyülekezet új templom építkezésébe kezdett a megroggyanó helyén. Mai formájában 1896-97 óta áll. Neogótikus épület, a stílus számos jegyét magán hordozza. Többszintű tornyának legfelső része nyolcszögletű. Belseje impozáns kiterjedésű, magasba törő oltárépítménye körbesétálható. Az orgonát a Rieger orgonagyár készítette 1897-ben.

(Forrás: http://www.kincsestolnamegye.hu/evangelikus-templom_3)

Fafkáné Simon Ildikó a dunaföldvári bizottság képviseletében vette át az értékdíjat

A Dunaföldvári Települési Értéktár Bizottság, valamint Kölesd és a Kölesdi Közéleti Egyesület kiemelkedő értékgyűjtő tevékenységét jutalmazta a megyei önkormányzat elnöke értékdíjjal, amelyet dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár adott át.

Számos diák is vendége volt a rendezvénynek, akik az országos hungarikum vetélkedőn illetve a "Reformáció500" rajz- és videópályázaton remekeltek.

Az előbbi versenyt illetően a nemzeti értékek megismertetéséért és népszerűsítéséért a paksi Deák Ferenc Általános Iskola és a dombóvári Apáczai Csere János Szakgimnázium diákjai, felkészítői érdemelték ki az elismerést.

„Reformáció500” – Rajz- és videópályázat

Dr. Fusz György szobrászművész, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság tagja számolt be a pályaművekről. Ismertette: összesen 64 rajz készült a felhívás keretében, melyek közül alsó tagozatos kategóriában a bonyhádi Varga Hanna első, az ugyancsak bonyhádi Kiss Molnár Zoé második, míg a bátai Kiss Ingrid harmadik helyezett lett.

Gőbölös Diána az első helyezett

A felsősök között első a tamási Gőbölös Diána, második a kaposszekcsői Esküdt Luca, harmadik pedig a szintén tamásiban tanuló Orsós Eszter lett.

Kuti Lívia vehetett át elismerést kisfilmjéért

Györkönyből érkezett az egyetlen kisfilm Kuti Líviától.

A minőségi alkotásokból helyszíni galériát nyitottak a szervezők

Gasztronómia és borMegyetem

Ízletes és jellegzetesen helyi fogások fogadták a vendégeket azon települések standjainál, amelyek kóstolópontként működtek a rendezvényen – összesen 16 helyen lehetett kóstolni különböző ételeket.

_DSC3151

A "Minden Ízében Tolna Megye" főzőversenyre benevezett csapatok ízletes fogásai közül a bikácsi csirkepaprikás bizonyult a legjobbnak.

_DSC3132

Szekszárd ezüstérmes vaddisznó pörköltet készített, míg a harmadik legízletesebb fogásnak a sárszentlőrinciek birkapörköltjét értékelték a helyi származású, ám országos hírnévvel büszkélkedhető mesterszakács bírálók: Szüsz Ádám és Meczker Tamás.

A Legjobb Kóstoló Stand címet a kurdi csapat nyerte el.

A borvidéki elnökök indították útnak a kékfrankos bortúrát

A Szekszárdi Borvidék elnöke, Heimann Zoltán, és a Tolnai Borvidék elnöke, Schmidt Győző nyitották meg azt a kékfrankos bortúrát, amely zömében a györkönyi pincék kékfrankosait sorakoztatta fel. A borMegyetem elnevezésű borkóstolót immár második alkalommal rendezte meg a megyei önkormányzat „Vár a megye” programja keretében.

Érték Viadal

Tolna megye értékeiről szólt az a délutánba nyúló vetélkedő, amelynek mintegy hetven résztvevője volt. A különböző településekről érkező játékosok több körben mérték össze tudásukat, mégpedig az értéktár bizottsági elnök, Dr. Say István, illetve a helyi művelődési ház igazgatója, Surányi Zoltán vezényletével.

_DSC3145

„Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napja - a rendezvényről

A Tolna Megyei Önkormányzat nyaranta – minden évben másik településen – rendezi meg „Vár a megye” elnevezésű programját, amelyre valamennyi megyei község és város önkormányzata hivatalos. A rendezvény keretében visszatérő programok között szerepel főzőverseny, értékekről szóló játékos vetélkedő, a megye borait felvonultató borkóstoló, koncertek és hagyományőrző együttesek fellépései. Az eseményen derül ki, mely értékeket nyilvánítja Tolnaikumnak a Tolna Megyei Értéktár Bizottság. 2015-ben Kölesd, tavaly Zomba, idén pedig a Tolnaikum cím birtokos Györköny volt a házigazda település.

Zenéltek a Komjáthiak

Glaraya zenekar a színpadon

Glöckner János Német Nemzetiségi Tánccsoport előadása

 

Videó: 

Fotók: Nagy Gabriella, Ótós Réka
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás