TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 29.,
Auguszta
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Európai tanulmányutakkal az agrár és élelmiszeripar digitalizálásáért 2019.10.18


Jó gyakorlatok Finnországban és Andalúziában

Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A REGIONS 4FOOD projekt az innovációs lánc mentén az agrár-élelmiszeripari cégekre koncentrál, és azok információs-kommunikációs termék és szolgáltatás-fejlesztéseit igyekszik támogatni az egyes regionális/nemzeti operatív programok befolyásolása révén, valamint a „big data” alkalmazások elterjesztését segíti.

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait. 2019. szeptember 5-6-ig a szervezet Finnországban, a dél-ostrobothniai Seinajoki-ban, majd pedig a 2019. szeptember 23-24-ig egy andalúziai tanulmányúton vett részt. A két út során a résztvevők megismerkedhettek a két régió agrár-élelmiszeripari szektorával, azok kihívásaival és fejlődési lehetőségeivel.

finnvégleges1

A finnországi tanulmányút során kiemelt figyelmet kapott a gazdálkodók és a helyi agrártechnológiai vállalatok együttműködése. A jó gyakorlatok szerint az agrártechnológiai digitális megoldások fejlesztésébe és tesztelésébe bevonják a gazdákat, ami a hatékonysághoz és a jobb felhasználhatósághoz vezet.

Emellett sor került az agrár-élelmiszeripari szektor és a felsőoktatás szerepének megismerésére is. A rendezvényre a Seinajoki Alkalmazott Tudományok Egyetemének Agrártudományi és Élelmiszeripari Karáról és a Helsinki Egyetem Ruralia-intézetéből jöttek előadók.

A finn szervezőknek köszönhetően megismerkedtünk a ResQ Club mobilapplikációjával is, aminek segítségével az éttermekben felhalmozódott ételmaradék eljuthat a rászorulókhoz. A szintén bemutatott REKO a helyi üzletek digitális rendelési rendszere, amely helyi termékeket helyben, a fogyasztói igényekhez rugalmasan alkalmazkodva értékesít. Az élelmiszerláncok tevékenységének digitális fejlesztéséhez kapcsolódva a Logmore QR adatgyűjtőről esett szó, amit az élelmiszerbiztonság, tárolás és szállítás nyomon követhetőségéhez fejlesztettek.

A résztvevők meglátogatták az Atria finn húsipari vállalatot, ahonnan a gazdasági szintű nyomon követhetőség ötlete származik, a Honkajoki Kft-t, amely Finnország vezető állati melléktermék feldolgozója, valamint a Finmilk üzemet, ahol az agrár-élelmiszeripari szektor digitalizációjának módszereit is bemutatták.

finnvégleges3

Andalúziában szeptember második felében került sor a második tanulmányútra, amely az agrár-élelmiszeripari értéklánc digitalizációjának szervezeti, jogi, oktatási, gazdasági-pénzügyi és a műszaki dimenziói mentén ismertetett jó gyakorlatokat a nemzetközi partnerséggel.

Szervezeti jó gyakorlatként a Fiware Zone iHub-ot említették meg példaként, ami rendszerfejlesztéssel, azaz a digitalizációban érintett szereplők együttműködésének erősítésével foglalkozik.

Bemutatásra került két jogi szempontú jó gyakorlat is: az egyik a Geoportál, a másik pedig az Andalúziai Növényegészségügyi Riasztó és Információs Hálózat (RAIF). Mindkettő alkalmas a növénybetegségek kockázatainak és terjedésének térképes megjelenítésére.

A jó gyakorlat oktatási dimenziója mentén a Cordobai Egyetem „Digital Agri” (digitális átalakulás az agrár-élelmiszeripari szektorban) nevű új mesterképzése, és a Sevillai Egyetem Agrármérnöki Karának Digitális Mezőgazdaság és Élelmiszeripari Innovációk nevű mesterképzése került fel a napirendi pontok közé.

A Sevillai és a Cordobai Egyetem előadói az alkalmazott innovatív műszaki eszközök és gépek bevezetésével, működésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal (pl. hozambecslés gépi tanulással, haszonnövények vezeték nélküli nyomon követése, vezeték nélküli csomópont, szenzorok, térkép- és szenzor-alapú gépek), ahol a középpontban a gazdasági-pénzügyi dimenzió állt.

Az andalúz program része volt egy narancsültetvény meglátogatása, ahol az öntözés hatékonyságát segítő innovatív eszközök alkalmazásával számottevő megtakarításra tesznek szert a gazdák. A gazdaság mintagazdaságként működik. A közelben gyapottermesztéssel is foglalkoznak a termelők.

andalúziavégleges2

Ezt követően a San Sebastian Szövetkezet telephelyén tartott beszámolót a szövetkezet és a Fiatal Gazdák Agrifood Egyesületének képviselője.

andalúziavegleges3

A program utolsó hivatalos helyszíne a Tudományos és Technológiai Park (Cartuja) volt. A látogatás témája a digitalizáció műszaki dimenziója volt. Juan J. Velasco Rivera az Andalucía Open Future (AOF) és a Minerva akcelerációs programon keresztül ismertette a technológiai alapú vállalkozásösztönzés tapasztalatait. Mindkét program jellemzője, hogy a köz és a magánszféra együttműködésén alapul. Ezt követően több startup is bemutatkozott, a résztvevők egy kis ízelítőt kaphattak a helyi startup kultúrából.

A finn és a spanyol tanulmányutakból levont tanulságokkal a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. a Regions 4Food projekt megvalósítása során a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program releváns pályázati forrásait szeretné célzottabbá, hatékonyabbá tenni.

További információk a Regions 4Food projektről:

A projekt eredményeiről folyamatos tájékoztatás olvasható a https://www.interregeurope.eu/regions4food/, angol nyelvű honlapon.

A Regions 4Food projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg az INTERREG EUROPE Programon belül.

REGIONS 4FOOD_EU_FLAG (Custom)

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás