TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Értéktári eredményekről is beszámoltak a közgyűlésen 2023.11.28


Utolsó tervezett ülését tartotta meg idén Tolna Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése. A tagok az önkormányzati hivatal termében gyűltek össze november 28-án, hogy a napirend összesen hét pontjáról döntsenek. Többek között a költségvetést, az értéktári munkát és a munkatervet vitatták meg.

DSC_8666

A költségvetéssel kapcsolatosan került napirendre az idei évi büdzsé szokásos, negyedéves felülvizsgálata, illetve módosítása. Erre a legtöbb esetben az uniós projektek miatt van szükség, ami jelen helyzetben is változást eredményezett a költségvetés főösszegében: az eredeti 977 millió forint majdnem 110 millióval növekedett meg.

DSC_8694

A Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke, Dr. Say István beszámolójából kiderült, hogy a kereken tizedik éve működő értéktári mozgalom rendkívüli, országos szinten is kiemelkedő eredményeket produkált. „A Tolna vármegyei települések 66 százaléka – mind a 11 város, valamint 61 község – folytat eltérő intenzitású értéktári tevékenységet. Ezzel a kétharmados aránnyal Tolna vármegye a kiemelkedően legjobbak csoportjában található.” – fogalmaz számadásában.

DSC_8725

Arról is szó esett, hogy vármegyénkben immár 27 olyan kiemelt érték van, amelyek köre minden évben az értékek napja alkalmával gyarapodik tovább. Így került legújabban a Tolnaikumok közé Wosinsky Mór római katolikus pap, régész, múzeumigazgató munkássága, valamint a Bátaszéki templom és apátsági romkert.

A bizottság nem csak a kincsek lajstromba vételével foglalkozik, hanem az értékfeltáró és -őrző közösségeket is elismeri. Ennek tükrében lett kitüntetve a Simontornyai, valamint az Attalai Települési Értéktár Bizottság, mint Érték-díjas kollektívák. Emellett Dr. Say István a fiatal generációkról is szót ejtett egy igazán figyelemre méltó siker kapcsán, mivel az országos értékvetélkedő első helyezett csapata a dunaföldvári gimnáziumból került ki.

A beszámoló érintette a nyertes Hungarikum pályázatból megvalósult Gasztromegye kisfilmeket, amelyek például Tamási, Attala és Báta kulturális, illetve kulináris kincseit mutatják be.

Dr. Say István nemrégiben vette át a rangos Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, amellyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: nem csupán személyének szól, hanem a mögötte álló közösségnek és a vármegyének is. Fehérvári Tamás elnök és Orbán Attila alelnök gratulációját fejezte ki a díjazottnak.

DSC_8732

A testület munkatervben rögzítette, hogy a 2024. esztendőben mely napokon tartja meg soros üléseit – ez alapján a képviselők hat alkalommal biztosan összegyűlnek.

DSC_8696

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás