TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Értékszemléletű eszközfejlesztések 2021.02.18


Sajtótájékoztató keretében mutatta be a megyei önkormányzat legújabb fejlesztéseit. Két pályázati forrás tette lehetővé, hogy 21 részes oktatófilm-sorozat, mobilos túraútvonal applikáció, 3D-s kastélyrekonstrukciók és online stratégiai társasjáték készüljön el. Utóbbi egy 2 millió forintos BGA (Bethlen Gábor Alap) projekt, míg előbbiek a TOP 5.3.1 projekt keretében születtek, összesen 17 milliós összköltségben. Fehérvári Tamás elnök kijelentette, hogy az értékek védelmének jegyében megvalósított eszközfejlesztések segíthetnek az ifjúság elérésében.

Az eszközök fejlesztésével mindkét projektben a fiatal korosztályt céloztuk meg, hogy segítsünk erős, érték alapú kötődéseket kialakítani. A jelen vírushelyzet új kihívásokat hozott, viszont a kisfilmek, a társasjáték és mobil applikáció megoldást jelenthetnek.

DSC_5213

„A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával”című  TOP-5.3.1-16-TL1-2017-00002 számú projektünket 2019-ben kezdtük el. Sikeresen folynak programjaink, hiszen már több, mint 50 zenei, képzőművészeti, közösségfejlesztő, értéktári és irodalmi rendezvény valósult meg. A jelen vírushelyzet azonban felveti a kérdést, hogyan lehet közösségeket, kötődéseket építeni, erősíteni, ha nincs mód a személyes kapcsolatok ápolására. Újra kellett gondolni a lehetőségeket és a rendezvények szervezését ugyan korlátozottan, de online megoldásokkal mégis sikerül megtartani. Az ilyen helyzetek hívják fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy megfelelő eszközökkel tudjuk támogatni például a fiatalok oktatását, ismeretszerzését.

Kincses Tolna Megye Virtuális applikáció

DSC_5239

A projektben elkészült egy virtuális túraútvonal applikáció, melynek segítségével a Sió-mente természeti, népművészeti értékei és épített örökségi helyszínei ismerhetők meg. A mobil telefonos app 25 értéket mutat be szöveges és hangos leírással, térképes navigációval. Az alkalmazás hamarosan elérhető az App Store-ból és a Google Play-ből is.

Elméleti 3D rekonstrukciók

Megvalósult két kastély – a tengelici Benyovszky és a Katalin-pusztai Schell kastély – elméleti 3D rekonstrukciója. A részletgazdag felvételek a történelmi épületek 1800-as évekbeli képét ábrázolják.

A film itt megtekinthető.

Mindkét fejlesztést a Gladius Auro Kft. végezte, melyet sajtótájékoztatón Benke Béla mutatott be.

Az értékmegőrzést és a fiatal korosztály oktatását segíti a 21 részes filmsorozat, amely a térség hagyományait, épített és természeti örökségét, irodalmi értékeit veszi számba. A fiatalok szokásaira, érdeklődési körére figyelemmel rövid, kb. 5 perces részek készültek, melyek főleg a témák iránti érdeklődést kívánják segíteni. A sorozathoz a megye népdalkincsére épülő zene is íródott, műsorvezetői szintén megyei színészhallgatók voltak.

Rendező: Ákli Krisztián

DSC_5241

Operatőrök: Komjáthi Máté és Rumann Gábor

Gyártásvezető: Szabó Klarissza

Zeneszerző: Csernák Zoltán Samu

Grafikus: Leisz Tamás

Műsorvezetők: Ziegenheim Dorka és Juhász Bence

A filmek megtekinthetők a Tolna Megyei Önkormányzat Youtube csatornáján, itt.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „A magyar kultúráért és oktatásért” címmel írt ki pályázatot a határon túli magyar közösségek egymással való kapcsolattartását elősegítő, azt fejlesztő kulturális programok támogatására. A Tolna Megyei Önkormányzat 2 millió forintot nyert "Online stratégiai játék testvérmegyei kapcsolatok hatékony fejlesztése a Z generáció körében" című MKO-KP-1-2020/1-000787 számú projektje megvalósítására.

Tolna és Hargita megye 2018. szeptember 2-án kötött testvérmegyei megállapodást. Az elmúlt pár évben a két megye között elindult egy nagyon aktív közös munka: nemzetközi pályázatokban való együttes részvétel, tapasztalatcserék, értéktári együttműködés stb. Tavaly a tervezett rendezvények elmaradtak, de a BGA Zrt. által támogatott játék mégis egy új kapocsnak számít a két vidék között, hiszen a stratégiai játék a két megye értékeit mutatja be a gyerekeknek egy platformon.

A kihívásban szerepelnek kvízek, puzzle, memória játékok, akasztófa, melyek tartalmai a két megye történelméhez, múltjához, értékeihez kapcsolódik. A játék a következő funkciókat tartalmazza: regisztráció (aktiváló e-mail, elfelejtett jelszó), profil kitöltése (nem, avatár, iskola és osztály kiválasztással), toplista (egyéni és osztálylista), infopédia (a két megye története, értéktára, Tolna megye értékei, Hargita megye értékei), tippek (javaslatok a gyereknek a játékkal és megyékkel való ismerkedésre).

Két játékos pályán lehet végig haladni és megismerni Tolna megye és Hargita megye értékeit. A játékos pályák korlátlanul újrajátszhatóak.

DSC_5251

A fejlesztést a MarkCon Informatikai Kft. végezte, melyet a sajtótájékoztató keretében Öhlmüller Eszter ismertetett.

Az online játék a http://okoskaland.hu/ domain címen bárki számára elérhető.

okoskaland
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás