TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Értékhangoló: szívből kell csinálni mindent 2018.11.29


Minden az értékgyűjtő mozgalomban gyökerezik: az értékhangoló és az értékvetélkedő programok, illetve a helyi identitás erősítésére szolgáló pályázat is. Összetett munka, amit a Tolna Megyei Önkormányzat végez az értékek megjelenítése, összegyűjtése és továbbörökítése érdekében. Ennek sikerességét is jelzi, hogy immár harmadik alkalommal került sor értékhangoló vetélkedőre, ezúttal Sióagárdon. A művelődési ház megtelt diákokkal és tanárokkal, valamint olyan szakemberekkel, akik szívvel-lélekkel adták át tudásukat a népművészet területén. A két napos rendezvényen megyei vezetők, és a falu polgármestere üdvözölte a felsős és középiskolás tanulókat. Az ifjú értékőrökbe vetett hittel fogalmazott úgy Fehérvári Tamás, hogy amit nem szívvel teszünk, az nem is lehet sikeres.

_DSC1207

A fiatalok kulcsszerepet játszanak abban, hogy az értékek ne merüljenek homályba – jelentette ki dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző. A megyei önkormányzat hivatalának vezetője az értékhangoló első – felső tagozatos diákoknak rendezett – napján mondott köszöntőt. Fontosnak vélte, hogy az ifjúság megismerje környezete értékeit, kulturális és épített örökségét, természeti értékeit. A vetélkedő ezt a célt szolgálja – húzta alá a főjegyző.

_DSC1429

Sok visszatérő csapat jelent meg ismét, ami azt jelenti, hogy az iskolák és diákjaik is szívükön viselik a megye kincseinek sorsát – erről már Dr. Say István számolt be, aki a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnökeként már a kezdetektől fogva jelen van az értékhangoló- és vetélkedő eseményeken. Tíz, illetve nyolc csapat nevezett, szerte a megyéből; Bonyhádról, Decsről, Dombóvárról, Dunaföldvárról, Gyönkről, Kölesdről, Őcsényről, Paksról, Szedresből, Szekszárdról, Tamásiból, Tengelicről is érkeztek.

Idén a megye népművészeti értékeit vesszük számba, a következő tanévben pedig a megye természeti értékei kerülnek terítékre – tájékoztatott az elnök.

_DSC1412

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke a második napon köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, a megye nagy örömmel, és annál nagyobb sikerrel végzi az értékgyűjtő munkát. Ígéretet tett, hogy a jövőben is kiemelt figyelem és támogatás övezi az értéktár mozgalomhoz kapcsolódó rendezvényeket. Köszönetet mondott a pedagógusoknak is, akik a diákoknak segítenek helytállni ebben a misszióban.

_DSC1407

Gerő Attila Polgármester köszöntőjében kiemelte, mekkora bőség jellemzi a falut a népművészeti értékek terén. Kiváló és színvonalas rendezvénynek nevezte az értékhangolót, aminek büszke házigazdái lehetnek. A diákokat illetően reményét fejezte ki, hogy nem csak a hagyományőrzés, hanem az értékteremtés is megadatik nekik. Ez mozgat előre egy közösséget – zárta beszédét.

A délelőtt során előadások hangzottak el a népzene, néptánc, népviselet tárgykörben és a tárgyalkotók munkájáról, amelyet kiállítás és koncert is színesített. Délutánonként a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület kézműves foglalkozásai keretében alkottak a gyermekek: volt csuhézás, szövés, hímzés és gyöngyfűzés.

_DSC1330

A gyerekek tesztfeladatokat kapnak, és értékfelterjesztés készítésébe is belekezdenek. (A tavalyi vetélkedőre elkészített javaslataik közül 9 megyei érték lett.)

A két nap alatt közel 80 fiatal vett részt a hangolón, hogy a tél végén megrendezendő értékvetélkedőn minél jobban szerepeljenek.

A programok „A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával” című, TOP-5.3.1-16-TL1-2017-00002 azonosítószámú projekt keretében valósulnak meg három tanéven keresztül.

_DSC1375

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás