TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 24.,
György
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Energiahatékonyság szempontjából fontos projekt valósult meg tavasz végéig 2020.05.30


2020. május 31-én zárul a TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség NKft. részvételével megvalósuló BOOSTEE-CE CE906 Interreg Central Europe projekt. A BOOSTEE-CE lényege az energiahatékonyság növelése a közép-európai városokban az intelligens energiagazdálkodás révén. Fontos területről van szó, hiszen például az Európai Unió elsődleges energiatermelésének közel 40%-át az épületek üzemeltetése használja fel, ami az összes szén-dioxid kibocsátás 36 százalékáért felelős. Az energiafelhasználás ésszerűsítése tehát gazdasági és környezetvédelmi okokból is rendkívül fontos.

1

A középületek energiahatékonyságának növelésére kidolgozott megoldási javaslatok és a gyakorlatban is hasznosítható eszközök angol nyelven a https://oneplace.fbk.eu/ honlapon érhetők el. Ennek a platformnak 4 fő modulja van, melyek összegyűjtik a projekt energiahatékonysággal kapcsolatos különböző eredményeit.

Az „Élő Energia Piactér” egy olyan adatbázis, ahol egyaránt megtalálhatók minősített, vagy regisztrált kivitelezők, illetve kamarai tagok elérhetőségei. Ez azért lényeges, mert a szakszerű építés előfeltétele az energiahatékonyság növekedésének, legyen szó akár lakó-, akár középületekről. Az adatbázis elektromos eszközök és okos mérők közti eligazodásban is segítséget nyújt.

Az Energiahatékony Városok modul a projektben résztvevő országokban bevett gyakorlatokat és egyedi beruházásokat mutat be. Minden országban eltérő módszerek, előírások és finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre, melyet a honlapon található példák jól szemléltetnek.

A BOOSTEE-CE ütemterveket készített az energiahatékonyság finanszírozására, a különböző támogatási lehetőségeket egy testreszabott programban foglalja össze. Ezek az „Energiahatékonyság Finanszírozása” modulban érhetők el, mely önkormányzatok és a közszféra más szervei számára nyújt segítséget.

A „3D Energiamenedzsment Rendszer” térinformatikai adatok alapján előállított 3D épület-modelleket használ az energiafogyasztás, hőveszteség és a napelemek lehetséges elhelyezésének megjelenítésére, és energetikai beruházások tervezésében és bemutatásában, az energetikai adatok nyilvántartásában hasznosítható.

2

2020. május 7-én került sor a BOOSTEE-CE virtuális zárórendezvényére. A projekt partnerei egy lista formájában foglalták össze a közös munka eredményét:

Egy 4 modulból álló online platform (OnePlace)

Több mint 2000 lemodellezett és lekérdezhető adatokkal rendelkező épület a 3D Energiamenedzsment Rendszerben;

8 mintaprojekt 7 országban, melyek közül 5 esetben a BOOSTEE-CE támogatásából valósult meg okos mérők telepítése és energiamenedzsment rendszer kialakítása;

1,007,000 kWh/év energiafogyasztás-csökkentés a mintaprojektek energetikai fejlesztései és a projekt más szakmai eredményei által;

8 Ütemterv az Energiahatékonyság Finanszírozására, mely tartalmazza a beavatkozási pontokat és a hozzájuk rendelt finanszírozási lehetőségeket;

9 képzés az energiahatékonyságról több mint 200 résztvevővel;

21 fókuszcsoport, 5 szeminárium és a BOOSTEE-CE projekt 8 külső rendezvényen való bemutatása;

több mint 100 elvégzett feladat és 50 mérföldkő, melyek elérhetők a projekt weboldalán.

Egy angol nyelvű összefoglaló kézikönyvben részletes beszámoló olvasható a projekt tevékenységeiről és az elért eredményekről. Ez a kiadvány egyben tartalmazza az egyes partnerországok vonatkozásában tett főbb javaslatokat és ajánlásokat is.

Mintaprojekt Tolnán

A most megvalósult mintaprojekt keretében Tolna három középületén – a Lovardán, a Városi Sportcsarnokon és a Városházán – úgynevezett okosmérőket szereltek fel, amelyek segítségével Tolna Város Önkormányzata átfogóbb képet kap a három épület energiafelhasználásáról, illetve ezt valós időben is nyomon követheti. A BOOSTEE-CE projekt keretein belül telepített eszközök csak adatgyűjtésre alkalmasak, de a rendszer a későbbiekben bővíthető különféle vezérlési funkciókkal is. Ennek segítségével a fűtésrendszer távolról is irányíthatóvá válhat, de akár automatikusan is működhet, amivel jelentős energia megtakarítás érhető el.

Az épületekben innovatív IoT (Internet of Things) eszközöket építettek be, amik a meghatározott pontokon telepített mérőeszközök által mért adatokat összegyűjtik és egy felhő alapú adatközpontba továbbítják. Ehhez számítógéppel, vagy tablettel csatlakozva elérhetővé és könnyen átláthatóvá válnak a pillanatnyi mérési értékek. Az adatok az adatközpontban archiválásra is kerülnek, hogy a későbbiekben elemezni lehessen azokat. Nem csak az energiafelhasználási, hanem a hőmérsékleti adatok is bekerülnek az adatbázisba, ezáltal még komplexebb képet láthat az üzemeltető. Így összehasonlítható lesz az egyes épületek fogyasztási profilja és könnyebben felderíthetővé válnak a túlfogyasztást, az energiaveszteséget okozó folyamatok.

A Tolnát érintő beruházás összértéke közel 15 ezer euro, ennek felhasználásával az okos mérés kiépítésén túl a három épület energetikai ellenőrzése, tanúsítása is megtörténik.

A mintaprojekt számokban:

• bekerülési költség: 15000 EUR

• végrehajtásban résztvevők száma: 4 fő

• 3 használt eszköz: okos fogyasztásmérő, energiagazdálkodási rendszer, OnePlace platform

3

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

4

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás