TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 28.,
Gedeon
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Éljen a magyar szabadság! 2023.03.20


Nagymányokon is ünnepi megemlékezést tartottak az 1848. március 15-i, forradalmi események 175. évfordulója alkalmából. Tolna Vármegye Közgyűlésének elnöke, Fehérvári Tamás mondott beszédet, majd a műsor végén Karl Béla polgármesterrel együtt helyezték el koszorúikat a kopjafánál.

2

Az elnöki beszéd a 12 pont egyik jelmondatának felidézésével kezdődött: „Legyen béke, szabadság és egyetértés! – Ma is visszacsengenek a magyar nemzet 1848-as kívánalmai…”

Ugyanis Fehérvári Tamás szerint a béke, a szabadság, és az egyetértés nemzeti kívánalma össztársadalmi óhaj volt, amely a jelen, viharos, nemzetközi körülmények esetében is jogos elvárás.

– Azt hiszem, most nem csak a pacifisták, vagy országunk vezetői, hanem mindenki úgy gondolja, hogy a világban békére, szabadságra és egyetértésre van szükség – húzta alá az elnök.

1

A Közgyűlés elnöke kitért egy másik fontos évfordulóra, mégpedig a nemzet ikonjának és hazánk leghíresebb költőjének, Petőfi Sándornak kétszáz évvel ezelőtti megszületésére is. Szót ejtett arról, hogy a Petőfi misztérium máig foglalkoztatja az embereket, ugyanúgy, mint a költő eszmeisége. E hagyaték gondozását az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, mivel Petőfi nem csak saját munkásságát és emlékét, hanem a magyar szabadságot is halhatatlanná tette.

Úgy fogalmazott: az 1848-as események a nemzet és nép szabadságának örök forrásává váltak, s ezalatt felnőtt vagy féltucat generáció, szívében Petőfi ifjonti nyughatatlanságával, tagadhatatlan bátorságával és örök hazaszeretetével. Ez segítette át a magyarokat a történelem viharos időszakain.

Egy japán író gondolatait kölcsönözve – mely szerint a romantika egyszerre rombol és lelkesít – méltatta tovább Petőfit, aki véleménye szerint nem csak a stílus mestere volt, műveivel egyszerre rombolta a birodalom nemzeti érdekeket gátló béklyóit, s lelkesítette a magyar népet, méghozzá máig ható módon.

4

A 12 ponthoz és 175 éve történtekhez visszatérve jelentette ki, hogy azok a mai magyar nemzettudat magvai is voltak.

Azok a magvak pedig gyökeret eresztettek, és egy olyan országot tartanak a szülőföldben, amelyet semmilyen vihar nem sodorhat el – tette hozzá. Végezetül elmondta, miért is érdemelnek tőlünk tiszteletet az 1848-as forradalom hősei:

„Megtanították nekünk, hogy a nagy európai birodalmakkal szemben csakis a hazáját tisztelő és szerető nemzetállam képes fennmaradni.

Megtanították, hogy a bátor népnek mindig lesz hazája, és hogy az önrendelkezés nem csak jog, hanem a fennmaradás kulcsa is egyben.

Megtanították, hogy a magyar szabadság mindennél előbbre való.”

3
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás