TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 28.,
Valéria
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

A nyáron is támogattak Tolna vármegyei projekteket 2023.09.22


Öt napirendi pontot tárgyalt Tolna Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése pénteken, a Szent István téri hivatal termében, ahová közmeghallgatást is szerveztek, 10 órai kezdettel. A vagyongazdálkodást, költségvetést, önkormányzati jelképeket, illetve a hivatal belső szabályozását érintő témákon felül a nyári időszakban történt eseményekről is készült előterjesztés, amelyet valamennyi napirendi ponttal együtt elfogadtak.

DSC_6384jav

A testület mindössze egy érdeklődő felvetéseit hallgatta meg, nevezetesen Zaják Ritáét, aki a szekszárdi uszoda ügyének előrehaladásában kérte a vármegye segítségét, valamint a TOP-os fejlesztések kapcsán érdeklődött. Fehérvári Tamás, a vármegyei közgyűlés elnöke válaszában elmondta, hogy a hivatal illetékes osztálya a jövőben áll rendelkezésére egy részletes egyeztetést illetően. Megjegyezte továbbá, hogy korábban már felajánlották a vármegye segítségét egyes projektek sikerre vitele érdekében, ám akkoriban a városvezetés nem kívánt együttműködni.

DSC_6399jav

Az elmúlt hónapok fejleményeiről szóló beszámoló szót ejtett a vármegyei kitüntetések ünnepélyes átadásáról, valamint egy másik, szintén fontos, szeptember 1-jei dátummal rögzített eseményről: a „Tolna109” összefogással a jövőnkért elnevezésű, 215 millió forint összköltségű projekt közbeszerzési eljárásának megindításáról.

E napirendi pont lajstromára számos további sikeres projekt került fel, melyek között megemlíthetjük például – a Hungarikum pályázatnak köszönhetően megvalósult – új Gasztromegye kisfilmeket.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz projektjeit illetően is történt számadás, hiszen az idei év júliusában összesen négy fejlesztési elképzelés kapott támogatói döntést. Ennek értelmében Nagymányok 110 millió forintot fordíthat fogorvosi rendelő és szolgálati lakás kialakítására, míg majdnem 400 millió forint segíti az egészségügyi alapellátás fejlesztését Kurdon és Csibrákon. Bátaszék két projektjével is sikeres: ugyancsak szociális alapszolgáltatások fejlesztésére költhet el első ütemben 400 millió forintot, több mint 237 milliót pedig a második ütem megvalósítására.

DSC_6367jav

Az előterjesztés konzorciumi megállapodásokat részletező lapjairól kitűnik, hogy számos településsel karöltve összesen kétszáz TOP-os, és TOP Plusz-os támogatási konstrukciókra adott be pályázatot Tolna Vármegye Önkormányzata.

A költségvetés szokásos, negyedéves felülvizsgálata is megtörtént, amelynek értelmében az idei évre – eredetileg meghatározott – 977 millió forint immár 1 milliárd 66 millió forintra növekedett, főként az új források miatt. Ami a vagyongazdálkodást illeti: új rendeletbe foglalták a vármegyei önkormányzat vagyonát, valamint a gazdálkodás szabályait. A dokumentum tartalmazza például, hogy az uniós, illetve hazai forrásból megvalósult projektek vonatkozó elemei – úgy, mint a Sió projektből megépült kerékpárút, épületek stb. – az önkormányzat vagyonát képezik. Ezen felül a szellemi termékeknek minősülő klímastratégiai tanulmány vagy területfejlesztési koncepció és program is a vagyoni kört gyarapítja, akárcsak az önkormányzati cégek üzletrészei.

Talán kevesek tudják, hogy a vármegyei önkormányzat hatáskörébe tartozik Tolna vármegye jelképei használatának szabályozása. Így például a vármegye lakosságának összetartozását, a történelmi, szellemi, gazdasági és kulturális örökségét szimbolizáló önkormányzati jelképek – címer, zászló és pecsét – használatának igényével mindenkinek a hivatalhoz kell fordulnia. Az erről szóló rendelet újra alkotását a megyékről vármegyékre való áttérés indokolta.

Szintén a vármegyei elnevezés okán fogadta el a Közgyűlés a hivatal belső szervezeti tagozódását, létszámát, munka- és ügyfélfogadási rendjét meghatározó előterjesztési javaslatot. Ennek értelmében úgy határoztak, hogy a hivatali létszámkeretet huszonhét főben maximalizálják; a munkaidő hétfőtől csütörtökig 8 órától 16:30-ig, míg pénteken 14 óráig tart; a Közgyűlés elnöke és alelnökei minden hónap első hétfőjén 13 órától 16 óráig, a jegyző hétfőnként 9 órától 13 óráig, a hivatal alkalmazottai pedig hétfőnként 9 órától 13 óráig, szerdánként pedig 13 órától 16 óráig tartanak ügyfélfogadást.

DSC_6412jav
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás