TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 20.,
Konrád, Tivadar
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

A megye folytatja értékőrző misszióját a fiatalok körében 2019.11.28


Immár negyedik alkalommal szervezett Értékhangoló programot a megyei önkormányzat általános és középiskolás diákoknak. Ezúttal a szedresi Lovas Udvarházban zajlott két napon keresztül a felkészülés a kora tavasszal megrendezendő Értékvetélkedőre. A Tolna Megyei Önkormányzat nevében az első napon Dr. Gábor Ferenc főjegyző, másnap pedig Orbán Attila alelnök köszöntötte az ifjúságot. A megyei értéktár bizottság elnöke, Dr. Say István ismertetőjét követően délelőtt előadásokra, délután pedig íjászatra került sor.

DSC_7788

A házigazda település, Szedres polgármesterének köszöntőjével vette kezdetét a kétnapos, szabadidős programmal egybekötött előadássorozat. Kovács János örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatják a gyerekeket, mégpedig egy impozáns kastélyban, amely önmagában is egy gyönyörű építészeti érték. A múltat megidézve büszkén sorolta Szedres további értékeit, mint például a Bezerédj család hagyatékát.

DSC_7793

Dr. Gábor Ferenc beszédében aláhúzta: az értéktár mozgalom éppoly fontos a megyének, akár a fejlesztések. Mindemellett külön öröm, hogy a célközönség ismét a fiatalság – jegyezte meg. Ehhez kapcsolódóan rávilágított: számos óvoda és iskola újult meg az elmúlt ciklusban, amelyek fémjelzik, hogy a megye tervez a fiatalsággal a jövőben. A programban való részvételért illetve annak megvalósításáért köszönetet mondott mind a felkészítő tanároknak, mind a Hivatal munkatársainak, köztük dr. Baranyai Eszter aljegyzőnek, és Ótós Rékának, az értéktár bizottság titkárának.

DSC_7967

Orbán Attila szerdán köszöntötte a fiatalokat. Az alelnök kijelentette: modern megyét szeretne építeni, mégpedig közösen a fiatalokkal, akik új, kreatív gondolatokkal formálhatják megfelelő otthonná Tolnát. Véleménye szerint ötvözni kell a múlt értékeit a mai kor lehetőségeivel, s így még népszerűbbé válhat a közös hagyaték. Ebben pedig számít a fiatalok ötleteire, lendületére és aktív részvételére. Utalva a – Tolna megyében egykor jelentős – török pusztításra elmondta: e vidék lakosainak mindmáig fontos az értékek felfedezése és megteremtése.

DSC_7810

Dr. Say István a tavaszi Értékvetélkedőre való felkészülés jegyében ismertette a tudnivalókat. Emlékeztetett: immár negyedszer került sor Értékhangolóra. Dicséretesnek nevezte, hogy vannak olyan diákok, akik nem pusztán a digitális világában próbálnak érvényesülni, hanem az értékőrzést is trendinek tartják. Igazából az Övék a jövő – jelentette ki.

DSC_7828

A tanulók mindkét nap érdekes előadásokat hallgathattak meg. Kovács Antal olimpikon előadása arról szólt, vajon „Bajnoknak születünk?”. A természeti értékek is fókuszba kerültek mindkét délelőtt, mégpedig a Sió mentére vonatkozóan. Kedden Schurk László, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre volt az egyik előadó, majd szerdán Somogyvári Orsolya biológus az I. Béla Gimnáziumból. Vincze Bálint természetfotós is csatlakozott az előadók sorához, aki „Szép, szép, de hogyan?” címmel prezentált.

DSC_7877

DSC_8054

DSC_7885

DSC_7961

„A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló Kincses Tolna Megye Értékhangoló programon részt vett általános iskolás csapatok öt településről és hat iskolából érkeztek:

Szedresi Bezerédj István Általános Iskolája „SZEDREK” csapata,

Decsi Bíborvég Általános Iskola „Sárközi gyöngyök” csapata,

Tengelici Általános Iskola „Tengelici fiókák” csapata,

Szekszárdi Baka István Általános Iskola „Ütős Ötös” csapata,

Paksi Deák Ferenc Általános Iskola „Fürge Ürgék” csapata,

Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI „BARA-BANDA” csapata.

DSC_8007

A középiskolások még többen képviseltették magukat szerdán: öt iskola és település tizenegy csapata érkezett Szedresbe.

Gyönki Tolna Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézmény „Búzavirág”, „A TLG névtelenjei”, „Tolnais Lányok Gang-je (TLG)” csapatai,

Paksi I. István Szakképző Iskola „István a Jó" csapata,

Bonyhádi Perczel Mór Szakképző Iskola „Perczel” csapata,

Dombóvári Apáczai Csere János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma „APÁCZAIS” csapata,

Palánki Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium „Bajnokok ligája Elit”, „Természet gyöngyei” „Kék dínók”, „Csapó” csapatai.

DSC_8095

DSC_8114

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás