TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 23.,
Béla
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

A környezet védelme a Megyei Önkormányzat kiemelt célja 2020.01.31


A Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség 2019. aug. 1-től partnerként vesz részt a PROGRESS Interreg Európa projektben. A projekt célja, hogy nemzetközi tapasztalatcsere során szerzett ismeretek alapján javaslatokat tegyen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program ökoszisztéma-szolgáltatásokkal összefüggő intézkedései kapcsán. A projekt során ezzel összefüggésben a helyi szereplők – a Tolna Megyei Önkormányzat, helyi önkormányzatok, hatóságok, szakmai szervezetek – által megfogalmazott elképzeléseket és kezdeményezéseket is továbbítja az Operatív Program Irányító Hatósága felé.

DSCN4881

A projekt 2019. októberében megrendezett firenzei nyitórendezvényen Besnik Mehmeti, PROGRESS vezető partner is hasonlóan fogalmazott: „A környezetvédelmi szakpolitikák terén elért minőségi javulás lehet a projekt legfontosabb eredménye”.

Az ökoszisztéma szolgáltatások kifejezés egy meglehetősen friss fogalom és egyúttal felfogás, amely a természeti környezet kapcsán nyújt új értelmezési keretet, és a környezetet nem csak mint különböző elemek kölcsönhatását írja le, hanem mintegy folyamatot és annak eredményeit interpretálja, ezzel nyitva új fejezet a környezetvédelemmel összefüggő szakpolitikák terén. Az ökoszisztéma-szolgáltatások azok a haszonvételek (javak és erőforrások), amelyekhez az emberiség mintegy a természet működésének eredményeképp jut hozzá, és a gazdasági jólét és az életminőség természeti alapját képezik. A termelési jelenlegi szintjének fenntartása azonban a természetes folyamatok színtereinek szűkülésével egyre nehezebb és költségesebb, és hozzájárul az ökoszisztéma állapotának romlásához és a biológiai sokféleség csökkenéséhez. Az ökoszisztéma-szolgáltatások működési zavarai az importált áruktól való függőség növekedését, valamint a betegségek és a természeti katasztrófák nagyobb kockázatát jelenti. Ezért azonnali megoldásra van szükség: javítani kell a vonatkozó regionális- és politikákat, és az érintett szereplők számára megoldásokat kell kínálni a természeti tőke védelme és fenntartható hasznosítása érdekében. Ennek az új felfogásnak az előnyeit és eredményeit kívánja a TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség is Tolna megye és hazánk szolgálatába állítani.

Ennek a közös útnak az első lépcsőfoka volt a 2020. január 24-én rendezett 1. tájékoztató rendezvény, mely tematikájában az ökoturizmust és az ökoszisztéma-szolgáltatások térképezését járta körül, és célja a különböző szintek munkájának megismertetése volt. Fehérvári Tamás, a Tolnai Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlevőket, és rövid beszédében hangsúlyozta, a megye elsődleges feladata, hogy a környezetet megóvja, hiszen ez a jövő záloga. Kiss Balázs, a TMFÜ Nkkft. ügyvezető ismertette az Interreg Europe program fő ismérvei, a projektek általános felépítését és a PROGRESS-projekt specifikus céljait.

A Sió-projekt ökoturisztikai oldaláról adott részletes áttekintést Naszvadi Balázs, a Tolnai Megyei Önkormányzat Terület- és Vidékfejlesztési Osztályának osztályvezetője „A Sió – a lehetőségek tárháza” címet viselő előadásában. Az elkészült és a készülő infrastruktúraelemek, illetve az ezekre épülő turisztikai szolgáltatáscsomag olyan kínálatot nyújtanak a megyébe érkezőknek, mely nemcsak a helyi ökológiai értékeket mutatja be, de egyúttal illeszkedik is hozzájuk.

Az ökológiai értékek, egészen pontosan az ökoszisztéma-szolgáltatások térképezése kapcsán tartott előadást Fodor Lívia és Zsembery Zita, akik a „Hazai ökoszisztémák térképezése, valamint ökoszisztémaszolgáltatások térképezése és elemzése” című előadásukban részletesen ismertették a KEHOP 4.3.0-VEKOP-15-2016-00001 projekt Ökoszisztéma-szolgáltatások projektelem keretében végzett, az egész ország területére kiterjedő térképező munkájukat.

A PROGRESS projekt futamideje, az első fázis 2022. július 31-én ér véget. További információért látogassanak el az interregeurope.eu/progress/ oldalra, illetve közvetlenül érdeklődjenek a kiss.balazs@tolnamegye.hu címen.

A projekt az Interreg Europe Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.

PROGRESS_EU_FLAG

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás