TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

A hősök tiszteletére 2015.03.15


Március 15-én, Nagydorogon mondott ünnepi beszédet Fehérvári Tamás, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Az eseményen megjelenteket Kovács György polgármester köszöntötte, aki a Közgyűlés elnökével közösen tisztelgett az egykori hősök előtt, az Általános Iskola parkjában található '48-as emlékmű megkoszorúzásával.

DSCN0294-1

„1849. augusztus 13. óta, évről-évre minden magyar embernek összeszorul a szíve, ha visszaemlékezik azokra a pillanatokra, amikor minden elveszett” – kezdte beszédét Fehérvári Tamás, a világosi fegyverletételre utalva. Majd hozzátette: „a szabadságharc emléke számunkra mégis ünnep, hiszen a ’48 márciusától egészen a fegyverletételig vezető események, minden honfitársunk szívét büszkeséggel töltik el.”

Fehérvári Tamás emlékeztetett: Magyarországot a sors évszázadokon keresztül nem kímélte, ám mégis sikerült bebizonyítanunk, hogy a hazaszeretet elsöprő erejével képesek vagyunk talpra állni.

Az elnök Wass Albert gondolatait idézte: „Aki nem tud országáért küzdeni, az nem érdemel országot. Nem harcolhatunk valami ellen, annak semmi értelme. Valamiért kell harcolni.”

Felidézte hazánk sorsfordító eseményeit – világháborúk, gazdasági válságok, országcsonkítás, kommunista diktatúra, egy másik megtiport forradalom – majd kijelentette: a magyarok igenis megérdemlik országukat, hiszen képesek küzdeni az igazságukért, a szabadságukért, a hazájukért.

Fehérvári Tamás beszédében elmondta, hogy mára világossá vált: nem tiporhatnak el bennünket, hiszen megvan bennünk az erő és kitartás, ami egykor a 48-as hősökben is megvolt.

2010-ig sokan gondolták úgy, hogy a magyarok csak a sebeiket nyalogatják, és talán sohasem lesznek méltóak ezeréves múltjuk megannyi sikeréhez. Most azonban az eredményorientált munka került a középpontba, és ennek megfelelően a Tolna Megyei Önkormányzat is új lehetőségeket keres, miként válhat a települések javára, milyen módon szolgálhatná még hatékonyabban a megyét.

A Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a cél az, hogy a megye ne csupán egy határvonalat jelentsen a térképen, hanem valamennyi települése számára összetartó erőként jelenjen meg.

Fehérvári Tamás szerint a szabadság ügye a mai napig sérthetetlen, és Magyarország önrendelkezéséből adódóan vált Európa egyedülálló, sikeres országává, amely mindmáig nem fél kiállni igazságáért.

„Akár a mély kútból, a magyar történelem jeles eseményeiből is meríthetünk, hogy magunkba szívjuk a hazaszeretet mindent felülmúló érzését. Ilyen alkalom a mai emléknap is” – zárta ünnepi beszédét a Közgyűlés elnöke.

DSCN0311

A Tolna Megyei Önkormányzat a Szekszárdon rendezett ünnepi megemlékezésen is képviseltette magát, Kapitány Zsolt alelnök és dr. Erményi Gyula aljegyző koszorú elhelyezésével rótta le tiszteletét a szabadságharc hősei előtt.

DSCN0287

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás