TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 27.,
Zita
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

1956 hitet és erőt ad 2015.10.23


1956 a magyarok bátorságságára emlékeztet, hitet és erőt ad a nehéz időkben is – hangoztatta beszédében Fehérvári Tamás Bonyhádon. A megyei közgyűlés elnöke és Filóné Ferencz Ibolya polgármester fáklyás felvonulás keretében tisztelegtek a forradalom hősei előtt. A rendezvényen koszorúzással, gyertyagyújtással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a szabadságharcra.

_DSC5286

Fehérvári Tamás az ’56-os megemlékezést egyszerre szomorúnak és büszkének is nevezte. Mint fogalmazott: a forradalom sebhelyet ejtett a magyarság szívén, de ez a heg emlékeztet bennünket a bátorságunkra, és nem engedi elfelejteni a szabadságharc leverését követő megtorlásokat sem. Az elnök szerint nem a csodán, hanem saját magunkon és helytállásunkon múlott, hogy Mohács, Világos, Trianon vagy éppen ’56 után is fennmaradt a nemzet.

Felidézte, hogy az október 23-i események büszkeséggel és reménnyel töltötték el a magyarok szívét, azonban annál fájdalmasabb volt a szovjet beavatkozás, amely utat tört az évtizedekig fennálló diktatúrának. A legvidámabb barakkot hazugságokkal és a jólét hamis látszatával tartották egyben – folytatta az elnök. Ehhez kapcsolódóan Mindszenty József szavait idézte:

„Az igazság igazság marad, ha hangját veszti is. De a hazugság hazugság marad, ha milliók hirdetik, milliók erőszakolják és százmilliók veszik is be.”

A megyei önkormányzat vezetője kijelentette: a nemzeti oldal nem tud kiegyezni azzal a korral, ami a gyáva jelentések időszaka volt; amelyben a szabad cselekedetek és szabad gondolatok nem vihették előre az országot; amelyben idegen ideológia diktált a hazaszeretet helyett.

Már egy évezrede a keresztény Európa határának utolsó őrszemei vagyunk – húzta alá az elnök. A magyarság mindvégig helytállt, ám köszönetet vagy segítséget nem kapott viszonzásul. Az 1956-ban cserbenhagyott ország most sem hagyja cserben sem a magyarokat, sem Európát. Amikor különböző földrészek új honfoglalói készülnek átrobogni hazánkon, hitet merítünk a forradalmi hősök példájából, és büszkén tekintünk vissza ezeréves helytállásunkra – hangoztatta Fehérvári Tamás.

Az elnök fontosnak nevezte, hogy a megye együtt ünnepelhessen a településekkel, és ezáltal megismerhesse múltjukat. Felidézve az ’56-os bonyhádi eseményeket, Fehérvári Tamás tiszteletreméltónak nevezte, hogy a vidék kitartott az igaz nemzeti ügy mellett, és az itt élő emberek közül sokan hőssé váltak.

(Fotó: Ótós Réka)

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás