TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 20.,
Konrád, Tivadar
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Úton a környezetbarát, elektromos közlekedés felé 2017.05.23


Az európai városok és nagyvárosok területrendezési gyakorlatának figyelemmel kell lennie az alacsony kibocsátású közlekedésre és elektromos mobilitásra! - E vezérgondolat mentén szólalt fel Brüsszelben Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke. A Régiók Bizottsága magyar delegációvezetője május 17-én, a Területi és kohéziós politika és uniós költségvetés szakbizottság ülésén mutatta be az „Alacsony kibocsátású mobilitás Európai Stratégiájához” kapcsolódó véleménytervezetét.

13th-coter-commission-meeting_33875632584_o

Ribányi József felszólította a helyi és regionális önkormányzatokat, hogy próbálják meg az embereket az alternatív üzemanyaggal működő gépjárművek használatára ösztönözni.

Mint kiderült, a területrendezési tervekben prioritásokként szükséges megjelenniük mind a kerékpározással, sétával, tömegközlekedéssel, mind pedig a közautózással vagy telekocsival kapcsolatos megoldásoknak. A javaslat magában foglalja többek között az elektromos gépjárművek beszerzéséhez juttatott pénzügyi támogatás lehetőségét, valamint a vámtarifa csökkentését.

“Azzal, hogy az európai régiók aktív szerepet játszanak az okos telekommunikiációs és fuvarozási infrastruktúra kiépítésében, biztosíthatják a több tagállamon is keresztülhúzódó TEN-T hálózaton futó automatizált szállítóeszközök eredményes és gyakorlatias használatát.” – érvelt az előadó, sorolva az optimalizáláshoz hozzájáruló további értékeket.

A polgármesterek, valamint a helyi és regionális képviselők támogatják a különféle tömegközlekedési eszközök jegyeinek, hátterének integrálását, viszont a vasúti, közúti, vízi illetve légi közlekedés eltérőségéből fakadóan komoly kihívások is felmerülnek.

13th-coter-commission-meeting_33875631674_o

Az alacsony vagy nulla károsanyag kibocsátású mobilitás program várhatóan forradalmasítja a közlekedést a hálózatok, járművek és az üzemanyagok tekintetében. A Régiók Bizottsága egyetért az üvegházhatású gázok kibocsátásának – az 1990-es évhez képest – legalább 60 százalékos csökkentésével. A villamosenergia szállítás és az elektromos feltöltő infrastruktúra gyorsan telepíthető városi területeken és agglomerációkban, köszönhetően a helyi hatóságok támogatásának.

"A helyben előállított, tárolt és felhasznált elektromos energia stabil és olcsó üzemanyagot biztosíthat az alacsony kibocsátású e-mobilitás felé történő átmenet felgyorsításához"-

jelentette ki Ribányi József, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elektromos járművek töltőállomásainak szabványosítása elengedhetetlen ehhez. „Az Európai Bizottságnak támogatnia kell az elektromos töltőállomások felállítását olyan szabványok kidolgozásával, amelyek lehetővé teszik az üzemanyagtöltő állomások beépítését meglévő épületekbe vagy létesítményekbe is.”

A helyi és regionális önkormányzatok tudatában vannak annak, hogy az alacsony kibocsátású mobilitás felé történő elmozdulás kihívásokat jelenthet a munkaerőpiac számára, ezért kiemelten kezelik, hogy a munkaerő átképzése új lehetőségeket teremtsen. "A magas munkanélküliségi ráták ellenére a közlekedési ágazat számos fontos területén munkaerőhiány van a digitális készségek hiánya miatt" – hangsúlyozta az előadó.

A vélemény elfogadására a Régiók Bizottsága júliusi plenáris ülésén kerül sor.

Területi kohéziós politika és uniós költségvetés” szakbizottság Az alacsony kibocsátású mobilitás európai stratégiája "VÉLEMÉNYTERVEZET"

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás