TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 25.,
Márk
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Törvényesség, szakszerűség, hatékonyság – interjú dr. Gábor Ferenc megyei főjegyzővel 2015.04.15


Dr. Gábor Ferenc látja el a megye főjegyzői feladatait április elsejétől. A Tolnai Népújság eddigi szakmai pályafutásáról és az új kihívásokról kérdezte.

gabor_ferenc_MD_0001

Szakmai pályafutása során jelentős, új állomáshoz érkezett. Hol és milyen tapasztalatokat szerzett, amelyek segíthetik megyei főjegyzőként?

A diploma megszerzését követően az államigazgatásnak egy másik területén kezdtem dolgozni, de most már több mint 15 éve vagyok a közigazgatásban, közel tíz éve vezetőként. Ami segít a megyei főjegyzői munkámban, az az, hogy nagyrészt jegyzőként dolgoztam. Először egy kisebb településen, Hőgyészen, majd egy nagyobb településen, Dombóváron, ahol az önkormányzati feladatok minden területét megismerhettem. Emellett a városfejlesztéssel is foglalkozni kellett, és az Európai Uniós fejlesztésekkel is kapcsolatba kerültem. Ebben az időszakban volt Dombóvárnak az egyik legnagyobb fejlesztési hulláma, amikor több milliárd forintos fejlesztéseket kellett koordinálni. A projektek előkészítésében még nem, de a végrehajtásánál már ott voltam. Másrészt a választások terén is tapasztalatot szereztem, hiszen jegyzőként a helyi választási iroda vezetője voltam. Ez azért fontos, mert a területi választási iroda vezetője a főjegyző. Ami még segítheti munkámat, az az, hogy 2013. január 1-jétől a Tolna Megyei Kormányhivatal Dombóvári Járási Hivatalának hivatalvezető-helyetteseként, majd megbízott hivatalvezetőjeként dolgoztam. Ezáltal központi közigazgatási ismeretekkel is rendelkezem.

Tolna megye az ország egyik legkisebb, de ezzel együtt legizgalmasabb feladatot jelentő megyéje. Milyen megyét szeretne, s az hogyan tud hozzájárulni a térség vonzerejének növekedéséhez?

Tolna megyében születtem, itt élnek a felmenőim, ezért Tolna megye számomra nemcsak egy feladatot jelent, hanem szívügyemnek tekintem a sorsát. Tény, hogy az egyik legkisebb megye alacsony lakosságszámmal, elaprózódott településszerkezettel. Célként azt fogalmaztam meg, amit az elődeim is, vagyis hogy egy élhető megyét szeretnék. Kiemelt célterület a fiatalok elvándorlásának csökkentése és a lakosságszám csökkenésének megállítása. Ehhez az kell, hogy erős gazdasági szereplők legyenek a megyében, akik a fiatalokat helyben tudják tartani megfelelő munkahelyekkel és versenyképes fizetéssel. Ennek az eszközei részben rendelkezésre állnak, ugyanakkor a megyei önkormányzat számít a partnerekre a megvalósítás során.

A megyei önkormányzatok a tervek szerint az adott térség fejlesztésének „motorjai” lehetnek. Mit kell és mit lehet másként csinálni, mint korábban?

A megyei önkormányzatok klasszikus intézmény-fenntartási feladatai megszűntek, és egy teljesen más szerepet rótt rájuk a jogalkotó. Ez elsődlegesen a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, a gazdaság ösztönzése.

Az előző időszak a tervezési időszak volt. Elkészült a megyei területfejlesztési koncepció, amely összegzi a fejlesztési ötleteket, majd ezek alapján elkészült a területfejlesztési program, amely egyensúlyt teremt a források és az elképzelések között, és felállítja azokat a prioritásokat, amelyek mentén a megye a területfejlesztési forrásokat a jövőben fel tudja használni. Ebben a ciklusban a terveket apró pénzre kell váltani, meg kell valósítani. De egy ötletet nem egy-egy forrásból, hanem több csatornán keresztül tud megvalósítani a projektgazda. Minden ágazatból a megfelelő forrásra kell pályázni. A megyei önkormányzat feladata, hogy a 27 milliárd forintot meghaladó megyei forrásokat teljes egészében felhasználjuk, és azon túl a vidékfejlesztés ötmilliárd forintját és más-más ágazati forrásokból is minél többet a megyébe hozzunk.

Megváltozott a megyei hivatalok feladatrendszere. Milyen új tudásra, tapasztalatra van szükség a versenyképes menedzselés érdekében?

Az új feladatok egészen új gondolkodást is kívánnak meg az önkormányzattól és a hivataltól is. Olyan kompetenciákkal rendelkező szakemberekre van szükség, akik érzékenyen tudnak reagálni a változásokra. Azt gondolom, hogy a végrehajtási időszakban adódhatnak olyan kihívások, előre nem látható események, amelyekre a tervezésnél nem lehetett számítani. Ezeket gyorsan fel kell ismerni és meg kell majd oldani.

Törvényesség, szakszerűség, hatékonyság a cél a főjegyzői munka során

A megyei főjegyzői munkáról, célokról dr. Gábor Ferenc így beszélt: azt gondolom, hogy a megyei főjegyzői munka három pilléren nyugszik. Az egyik az önkormányzati igazgatással kapcsolatos feladatkör. Ez alatt elsődlegesen a közgyűlési feladatokat értem. Itt az alapvető cél, hogy a törvényességet folyamatosan biztosítani kell. Másik pillér a területi választásokkal kapcsolatos feladatkör, mely során fontos cél a szakszerű, jogszerű és pártatlan választás lebonyolítása. A harmadik pillér a megyei önkormányzatok új feladatrendszerével, a területfejlesztéssel függ össze. Cél, hogy az elkövetkezendő időszakban minél gyorsabban, minél több forrást a lehető leghatékonyabban tudjunk lehívni.

Hanol Erzsébet
Mártonfai Dénes - fotó
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás