TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 29.,
Auguszta
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

TOP: közel tízmilliárdból fejlődik a megye 2017.05.12


Első körben 64 Tolna megyei pályázatot támogatott az Irányító Hatóság a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, összesen 9,8 milliárd forint értékben. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke ma reggel számolt be a Tolnatáj Televíziónak a nyertes projektekről.

Ipari parkok és iparterületek fejlesztésére több mint 848 millió forint jut, amelyből Tamási, Bonyhád és Kajdacs valósíthatja meg projektjeit. Utóbbi település 300 milliós pályázati forrás segítségével gyógynövény-feldolgozás céljából hozhat létre ipari területet.

A helyi gazdaságfejlesztésre benyújtott – és első körben támogatott – pályázatok fő összege 960 millió forint. Ebből a pénzből Kajdacs gyógynövény-, míg Nak és Bonyhád agrárlogisztikai központot épít. 200 milliós támogatással a tamási piacteret újítják fel.

Turizmusfejlesztés címén közel 1,6 milliárd forint összegben támogattak hét megyei pályázatot, köztük a megyei önkormányzat Sió projektjét.

A nyertesek egyike a Györkönyi Önkormányzat, amely a – kiemelt megyei értékké nyilvánított, azaz Tolnaikum címet viselő – Pincehegyen építhet ki többek között pincelabirintust, ahol egy innovatív kiállító- és élménytérben mutatják be a magyarországi pincefalvakat. Mindezen túl, a projekt keretében Nótafa-ösvényt, sütögetőt és tematikus játszóteret alakítanak ki, valamint az amfiteátrumot (lelátó) is rekonstruálják. A beruházás közel száz milliós nagyságrendben valósul meg.

Támogató döntést nyert Bonyhád terve is, melyben a Váraljai Parkerdő turisztikai vonzerejének fejlesztése szerepel. Csikóstőttős a kulturális hagyományokra, míg Tamási az ökoturisztikára alapozva növelheti a település vonzerejét. Báta és Dunaföldvár egyaránt komplex fejlesztéseket tervez a jövőben, a forrásoknak köszönhetően utóbbi mind a borászati, mind a vallási értékekre, mind pedig vízi és kerékpáros turizmus fejlesztésére támaszkodik projektjében.

Szintén milliárdos nagyságrendűek az óvoda- és bölcsődefejlesztő pályázatok: mintegy 1,6 milliárd forintot fordíthat e célra a megye első körben támogatott tizenkettő települése.

A legnagyobb összegben Bonyhád és Iregszemcse nyert pályázati forrást: előbbi 350, utóbbi 370 millió forintot. Míg a járásszékhelyen bővítik és a környező települések intézményeit újítják fel, addig az iregszemcseiek építik az óvodát illetve bölcsődét.

Harcon, Tolnán és Dunaföldváron kizárólag bölcsődei fejlesztések valósulnak meg a pályázatban, viszont sok helyen – Kakasdon, Sióagárdon és a már említett Bonyhádon illetve Iregszemcsén – az óvodával egybevéve terveznek.

Őcsény mintegy hat millióból eszközöket szerezhet be, ahogy azt Szedres pályázata is tartalmazza, viszont az óvodabővítéssel egyetemben, közel 140 millió forintos összegben.

Medina és Attala jóval több, mint száz milliós pályázatának köszönhetően újítja fel a községi óvodát. Gyönk gyermekellátási szolgáltatás fejlesztése címén közel negyven millió forintot nyert.

Zöld város kialakítására mintegy 475 millió forintot ítélt az Irányító Hatóság Tamásinak, amelynek támogatott projektje a városi zöld területek illetve épületek megújulását foglalja magában.

Összesen öt önkormányzat, csaknem kétmilliárd forintos összegben támogatott projektjének köszönhetően több mint harminc kilométer kerékpárút épül megyeszerte.

A közlekedésfejlesztésben érintett települések: Alsónyék, Bonyhád, Paks, Tamási és Tolna. Utóbbi közülük a leghosszabb szakaszon, közel tizennégy kilométernyi távon építheti ki kerékpárútját, amely Faddal köti össze a várost.

Közel 1,2 milliárd forint értékű, energetikai korszerűsítést szolgáló pályázatokról hoztak támogató döntést. A forrásnak köszönhetően tizenegy önkormányzat újíthatja fel épületeit, köztük hivatalokat, óvodákat. Megközelítőleg 264 millió forintból a bátaszéki tanuszoda válik energiafelhasználásában korszerűvé, Bölcskén pedig ugyanezt a célt szolgálja a mozi épületének felújítása. A dombóvári Illyés Gyula Gimnázium több mint 156 millió forintos forrásból kerül – épületenergetikai szinten – felújításra. A megye további kedvezményezett települései: Tolna, Kajdacs, Németkér, Aparhant, Závod, Iregszemcse, Bonyhádvarasd és Döbrököz.

Egészségügyi vonalon is számos nyertes pályázat született, több mint félmilliárd forintból tíz település többek között orvosi rendelőjét újítja fel, egészségházat épít, fő célként pedig jobb körülményeket teremt az ellátásban részesülő emberek számára.

Koppányszántón a háziorvosi rendelő és védőnői tanácsadó fejlesztésére nyertek TOP-os forrást, melyből többek között parkolóhelyeket is létesítenek, akadálymentesítenek és napkollektor telepítésével oldják meg az energiaellátást. Závod és Dunaszentgyörgy orvosi rendelőjének felújítására, Gerjen és Fadd egészségház létesítésére pályázott sikeresen. Utóbbi településen például orvosi illetve informatikai eszközök beszerzését és komfortos berendezkedést is terveznek. A projekt egy új és korszerű épület kialakítását célozza, amelyben a földszinten gyermekorvosi, védőnői, fogorvosi és körzeti orvosi szolgálat is helyet kap. Madocsa az orvoslakás felújítására, valamint a fogorvosi rendelő átalakítására nyert forrást. Az alapellátás fejlesztését illetően nem marad ki a támogatottak sorából Dalmand, Izmény, Kaposszekcső és Hőgyész sem.

Szociális területen is fejlesztésekbe kezdhet számos település, elsősorban városok: Bonyhád, Simontornya és Tolna, sorrendben 150, 123 és 91 millió forint értékben támogatott pályázata által. Tamási, mint megvalósítási helyszín szerepel a támogatottak között, a Dám Önkormányzati Társulás 42 milliós projektjével.

A pályázati felhívásra nem csupán városok figyeltek fel. Bölcske például az Idősek Klubja felújítására adta be támogatási kérelmét, amely sikeres elbírálásban részesült. Ennek köszönhetően a korszerűsítésre szoruló épületet felújítják: többek között hőszigetelésre, nyílászáró cserére, gépészet felújításra, étkeztetéshez szükséges konyha rekonstrukcióra és akadálymentesítésére is sor kerül. A felújítások mellett jármű- és egyéb eszközbeszerzés is lehetővé válik.

Bölcskén az önkormányzat sikerén túl a református egyházközség is eredményes volt. Közel tíz millió forintból gépjármű- és kerékpárbeszerzéssel járulnak hozzá a házi segítségnyújtáshoz.

A szerencsés nyertesek körét bővítik Kéty, Hőgyész és Pincehely önkormányzatai is, valamint a Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás, amely projektjével térségi szinten segíti elő a szociális alapszolgáltatások javítását.

A szociális jellegű projektfejlesztések összességében mintegy 594 millió forintot tesznek ki.

A dombóvári Kakasdomb-Erzsébet utcában élő embereket segíti a 94,6 millió forintos, szociális városrehabilitációs projekt, amely különböző programokat megvalósítva, komplex módon járul hozzá a társadalmi leszakadással veszélyeztetett városrész fejlődéséhez.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás