TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 28.,
Gedeon
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Testvérmegyénk lett Hargita 2018.09.05


A kismegyeháza udvarán írta alá ünnepélyes keretek között Hargita és Tolna között a testvérmegyei megállapodást Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.

_DSC8402

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ grafikai kiállításának a megnyitójával kezdődött az esemény. Mint Kolcsár Béla igazgató elmondta, a 28 grafika a szakralitástól kezdve a környezetrombolásig sokféle témát felölel. A kulturális központ fennállásának 44 éve alatt 2100 alkotást gyűjtött össze. Éppen most készülnek Bukarestbe, ahol a parlamentben lesz kiállításuk, amelyen több mint 150 kortárs művet mutatnak be.

_DSC8417

Az ünnepség a Himnusz és székely himnusz eléneklésével kezdődött, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár közvetítette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes üdvözletét. A több mint 150 éves török uralmat követő történelmi események felidézését követően azt mondta, hogy a legfontosabb ma is az, hogy a keresztény kultúrkincsünket, keresztény hagyományainkat, nemzeti függetlenségünket és ezen keresztül európaiságunkat is meg tudjuk őrizni. Majd hozzátette, először 2015-ben írtak ki pályázatot százmillió forint erejéig a testvérkapcsolatok építésre, fejlesztésére. Az idén már 250 millió forint van erre a célra.

_DSC8442

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke személyes hangú beszédben szólt arról, hogy mennyi élményt és erőt jelent számára ma is, hogy már gyerekkorától kezdve többször is ellátogathatott Erdélybe. A megyei önkormányzat és tisztségviselői nevében is ígérte, hogy gazdag tartalommal töltik meg ezt a kapcsolatot megyei, települési szinten is.

_DSC8447

Borboly Csaba, a hargitai megyei tanács elnöke éppen a déli harangszó idején kezdte beszédét, amelyben Illyés Gyulát idézte, aki azt írta, hogy nemzeti, aki jogot véd, nacionalista, aki jogot sért. Később arról beszélt, hogy olyannak képzeli el a testvérmegyei kapcsolatot, mint az igazi testvérekét. Nem találkoznak minden nap, de a találkozások hitet és erőt adnak a tekintetben, hogy jó családban élnek. Mint mondta, nagyon bizakodó, hiszen az a feladat, hogy barátokat szerezzenek és közösséget fejlesszenek, ki-ki a maga területén és a maga módján. Végezetül hozzátette, minden szerződés annyit ér, amennyit abból megvalósítanak. A szerződés jó eszköz arra, hogy a két ország törvényeit betartva, immár hivatalosan, nem titokban, mint az előző rendszerben, tartsák a kapcsolatot és építsék az együttműködést.

_DSC8622

Az ünnepség végén pohárköszöntőt mondott Berényi István Kölesd és Péter Zoltán Siménfalva polgármestere. A két község között huszonhét éve tart a kapcsolat.

TEOL.hu, Ihárosi Ibolya

A megyenapi programjaink a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt, a Hungarikum Bizottság  és az Agrárminisztérium. támogatásával valósultak meg.

logo_BGA

agrarminiszterium_logo hungarikum_bizottsag_logo-01

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás