TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 29.,
Auguszta
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Tengerünk a kert végi tó 2018.06.25


A borongós, hűvös időjárás sem szegte a résztvevők jó kedvét pénteken a „Vár a Megye” – Dél-dunántúli Értékek Napján, melyet a Bogyiszlói Holt-Duna-parton tartottak meg. A Tolna Megyei Önkormányzat szervezésében és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) társszervezésével megtartott rendezvényen többek között az is kiderült, hogy mely megyei értékek nyerték el a Tolnaikum címet.

_DSC4059

A negyedik alkalommal megtartott „Vár a Megye” rendezvényen, melyen ezúttal Tolna megye értékei mellett a társzervező NMI-nek köszönhetően Somogy és Baranya megye értékeivel is ismerkedhettek a résztvevők, harminchárom megyei település képviselte magát. A bogyiszlói holtág partján található szabadidőpark takarosan és gazdagon díszített pavilonokkal telt meg, messziről hirdetve a települések gasztronómiai, kulturális és egyéb értékeit.

A rendezvényen Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Tölcsér Tímea, az NMI Művelődési Intézet szakmai igazgatója, valamint Tóth István, Bogyiszló polgármestere köszöntötte a vendégeket.

Fehérvári Tamás megnyitó beszédében Kányádi Sándor „Az én folyóm” című versét idézte: „Az én folyóm csak egy patak, tengerem a kertvégi tó”. A megyei közgyűlés elnöke a sorokra reflektálva érzékletesen úgy fogalmazott: „Lehet, hogy egy kertvégi tó nem képvisel ugyanakkora monumentalitást, mint a tenger, de nekünk, mint érték, a világot jelentheti”.

A jó hangulatú rendezvényen hagyomány a települések közötti játékos versengés, az idén sem volt ez másként. A résztvevők nemcsak a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőversenyen, de a „Megyejáró Hétpróbán” is megmérethették magukat, és a legszebb standot is kiválasztották.

_DSC4072700

A főzőversenyre huszonkét település csapata nevezett be és a vendégek szerencséjére ezek közül tizenöt kóstoló pontként is szolgált, melyeken bárki megízlelhette a készülő finomságot. Kakaspörköltjükkel az első helyen végeztek az őcsényiek, akik a decsi csapatot, illetve kakaspörköltjüket „főzték le”, míg a harmadik legízletesebbnek talált étel a bátaszékiek által készített saures lett.

A „Megyejáró Hétpróbán” 19 csapat tette próbára ügyességét és tudását. A verseny feladatai az értékmozgalommal voltak kapcsolatosak, a helyi értékekre épültek. Így a résztvevők többek között csónakkal eveztek a holtág vízén, népviseletet, különféle halfajtákat kellett felismerniük, de a paprikamalomban is jártak. A versenyen a paksi csapat lett az első, a második helyen a tolnai, míg a harmadik helyen a bikácsi végzett.

A legszebb stand címet a Bölcske település standja nyerte el.

_DSC4029700

A „Vár a Megyén” azokat a települési értéktár bizottságokat is elismerték, melyek kiemelkedő értékgyűjtő és népszerűsítő munkát végeztek. Ebben az évben a tolnai és bogyiszlói értéktár részesült „Érték díjban”. Nem maradtak elismerés nélkül azok az ifjú értékőrök sem, akik értékmegőrző munkájukkal hozzájárultak valamely értéktár bizottság munkájához, ahhoz, hogy az értékek száma gyarapodjon. Ezúttal az őcsényi Perczel Mór Általános Iskola részesült elismerésben.

Hagyományosan a rendezvényen hirdetik ki, azokat a megyei értékeket, melyeket kiválóságuk okán a „Tolnaikumok” sorába emelt a Tolna Megyei Értéktár Bizottság. Az idén négy megyei érték vált Tolnaikummá. Tolnaikum lett a Bátai Szent Vér kegyhely, az erről szóló oklevelet Udvardy György pécsi püspök és Sümegi József bátaszéki diakónus, a kegyhely őrzője vette át.

_DSC4296700

Ugyancsak Tolnaikum lett a Paksi Atomenergetikai Szaktudás, az oklevelet Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója és Kovács Antal kommunikációs igazgató vette át. Szintén Tolnaikum lett a Sióagárdi Hímzés és Népviselet, Hímzésmúzeum. A díszoklevelet Gerő Attila polgármester és Varga Jánosné, a múzeum tulajdonosa vette át. A negyedik Tolnaikumnak Lázár Ervin írói munkásságát választották. Ennek érdekessége, hogy Lázár Ervin munkásságát diákok terjesztették fel értéknek a szintén a megyei önkormányzat által megtartott értékvetélkedőn.

A jó hangulatról természetesen nem csak a vetélkedők gondoskodtak, hanem a fellépők is. Fellépett a Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes, a Bogyiszlói Zenekar, a Tengelici Gitár Szakkör, a gyönki Harmónia Rend-Band Gyermekkórus és Zenekar, a Bátai Vadvirág Cigány Hagyományőrző Tánccsoport és a szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar.

A „Vár a Megye” – Dél-dunántúli Értékek Napját a Tolna Megyei Önkormányzat és a társrendező Nemzeti Művelődési Intézet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával tartotta meg.

Az idén először konferenciát is tartottak a rendezvény keretében, „Az Értékek összekötnek” címmel. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával megrendezett konferenciának hála még inkább Dél-dunántúlivá vált a rendezvény.

_DSC4123700

A konferencián előadást tartott Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke, a Hungarikum Bizottság értéktárakért felelős koordinátora, aki az értéktárakkal kapcsolatos tapasztalatokról, jó példákról szólt. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság munkájáról a bizottság elnöke, Dr. Say István tartott előadást, a résztvevők emellett Révai Lilla „A medinai értékösvényen járni jó” címmel megtartott előadását is hallhatták.

Szintén előadást tartott Takács Mária, aki a Somogy megyei Gölle értékeiről szólt, illetve Baranya megyéből Halmai Gáborné, aki az Észak-Hegyhát tájegységi értéktár munkáját mutatta be.

A konferencia alkalmával szekcióüléseket is tartottak. Komjáthi Tamásné „Öltözékünk üzenete”, Viliminé dr. Kápolnás Mária „A múlt nyomában, ahogy a helyi értékeket feltárni érdekes”, Sümegi József, pedig „Tolna megye történeti emlékei” címmel tartotta meg előadását.

Forrás: Kadarka.net, Steiner Viktor

Galéria ide kattintva érhető el.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás