TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 16.,
Csongor
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Széleskörű egyeztetés a megye Integrált Területi Programjáról 2015.04.14


Területfejlesztési Konferenciára hívta a megyei önkormányzat a települések vezetőit. Kedden délelőtt a Vármegyeházán került sor a megye Integrált Területi Programjának bemutatására. A megyei önkormányzati hivatal területfejlesztési szakemberei a dokumentum ismertetésén túl, az előkészítő munkáról és a jövő fejlesztési feladatairól is beszámoltak. A konferenciát megelőző hetekben a Közgyűlés elnöke és alelnöke – a hivatal fejlesztési munkatársaival együtt – valamennyi járásközpontot illetve települést személyesen is felkeresett.

_DSC9226_b

Fehérvári Tamás köszöntötte a települési önkormányzatok képviseletében résztvevőket, majd kijelentette: a Közgyűlés április 30-i ülésén fogadhatja el a megye rövidtávú célkitűzéseit tartalmazó fejlesztési dokumentumot, a Tolna Megyei Integrált Területi Programot (ITP). Ezt követően, várhatóan nyáron nyílnak meg a pályázati lehetőségek, és ősszel kezdődhet meg az elképzelések konkrét megvalósítása. Mint elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint 27 milliárd forint érkezik a megyébe. Örömét fejezte ki, hogy a települések számos projektötlettel keresték fel a megyei önkormányzatot. Aktivitásukat támasztja alá, hogy egyes fejlesztési irányvonalak mentén valóságos ötletdömping jelenik meg. Az elnök az együttműködés folytatására kérte az önkormányzatok vezetőit, majd megjegyezte: a megyei önkormányzat továbbra is segítő szándékkal, és szakértelmének készséges biztosításával fordul a települések felé.

_DSC9249_b

A konferencián részt vett Dr. Gábor Ferenc, a megyei önkormányzati hivatal április elsejével kinevezett főjegyzője is. Beszédében kijelentette, igazán fontos számára, hogy továbbra is Tolna megyében végezheti munkáját, immár önkormányzati területen, együttműködésben a településekkel. Emlékeztetett: Tolna megye óriási lehetőség előtt áll, ugyanis soha ennyi forrás nem érkezett még az országba. Közös felelősségnek nevezte a források felhasználását, és célkitűzésként fogalmazta meg, hogy ezek az összegek a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban álljanak rendelkezésre, Tolna megye és a települések gyarapodásának érdekében. Ígéretet tett a jelenlévőknek, hogy az önkormányzati hivatal minden esetben segíteni fogja fejlesztési elképzeléseik megvalósítását.

A megye területfejlesztési referensei, Bán Róbert és Rácz Petra a tervezési feladatokról, illetve a Program részleteiről tartottak előadást. Prezentációjukban szó esett arról is, hogy a megye szereplőivel folytatott egyeztetések, és a gondosan összegyűjtött projektjavaslatok megfelelően hozzájárultak a helyzetfeltáró munka megalapozottságához. 2012-ben kezdődött meg a felkészülés a 2014-20-as uniós fejlesztési ciklusra, ennek tükrében pedig az elmúlt 3 évben elkészültek a megye hosszú,- közép,- és rövidtávú célkitűzéseiről szóló dokumentumok is. A területfejlesztési szakemberek által bemutatott ITP 6 fő célkitűzést fogalmaz meg (1. Fenntartható gazdaság- és turizmusfejlesztés, munkahelyteremtés 2. Közlekedésfejlesztés 3. Környezeti fenntarthatóság elősegítése 4. Közintézmények fejlesztése 5. Élhető települések 6. Lakossági együttműködések, civil kezdeményezések elősegítése).

Naszvadi Balázs területfejlesztési osztályvezető a TOP forrásainak megnyitásáról, lehívásáról és felhasználásáról tájékoztatott. Hangsúlyozta, hogy a települések projektjei a TOP prioritásaihoz illeszkedve valósulhatnak meg a legnagyobb eséllyel. Tájékoztatta a résztvevőket, hogy a megyei önkormányzat készen áll az önkormányzatok projektjeinek menedzselésére is. A pályázási folyamatra utalva emlékeztetett: a beérkezett elképzelések közül a legjobbak kerülnek kiválasztásra és támogatásra. Vázolta az elkövetkező hónapok fontosabb dátumait, és a hozzájuk kapcsolódó eseményeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy immár egy megújult internetes felület áll a pályázók rendelkezésére, amely integrálja a hazai és az európai uniós pályázati rendszereket, megkönnyítve és egyszerűsítve a támogatási kérelmek benyújtását. Mint elmondta, egyetlen online felületen (http://palyazat.gov.hu/) minden információ elérhető a 2014-20-as uniós fejlesztési ciklussal kapcsolatosan.

Az előadásokat követően fórum vette kezdetét, a felvetésekre Naszvadi Balázs adott tájékoztatást. Szó esett arról is, hogy a jelenlegi uniós ciklus során az általános településfejlesztési projektek 100 százalékban finanszírozva lesznek. Önerőre csak egyes gazdaságfejlesztési projektek esetében lesz szükség.

Ribányi József, a megyei Közgyűlés alelnöke zárta a konferenciát, egyben kijelentette: a települési projektek tervezése során fő szempontként kell érvényesülnie a komplex gondolkodásmódnak. Egymást kiegészítő projektekre és együttműködésre van szükség, hiszen egy több szereplős elképzelés nagyobb társadalmi haszonnal bír, így jóval esélyesebb a megvalósulása is.

_DSC9259_b
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás