TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 25.,
Márk
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

SIÓ PROJEKT: sor került az első konzorciumi ülésre 2017.06.28


„ÉLŐ HÍD” – KÉK ÉS ZÖLD ÚT A BALATONTÓL A DUNÁIG
MEGKEZDŐDÖTT A SIÓ VÍZI TURISZTIKAI FEJLESZTÉS I. ÜTEME CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA

A támogatási szerződés megkötését követően sor került az első konzorciumi ülésre a Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme című (TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00019 azonosítószámú) projekt keretében, 2017. június 26-án, Szekszárdon. A Tolna Megyei Önkormányzat több mint 340 millió forintot fordíthat a Sió vízi és kerékpáros turizmusfejlesztésére, ezen belül többek között folyó-menti megállók, kiszállók és egy foglalkoztató központ létesítésére. A projekt részleteiről az ülés elején adott tájékoztatást a sajtónak Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, Naszvadi Balázs terület- és vidékfejlesztési osztályvezető, valamint Madarász Orsolya projektmenedzser.

Ribányi József üdvözölte mind a sajtó, mind a konzorciumban résztvevő tagok (Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal, Harc Község Önkormányzata, Kölesd Községi Önkormányzat, Pálfa Község Önkormányzata, Simontornya Város Önkormányzata, Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány, Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület) megjelent képviselőit.

– A Tolna Megyei Önkormányzat, mint konzorciumvezető elsődleges célja: a projekt sikeres megvalósítása, mely hozzájárul a térség turisztikai gyarapodásához és a helyi gazdaságfejlesztéshez egyaránt.

A projekt Ozorától a Sió dunai torkolatáig – összesen 85 kilométeren – teszi lehetővé egy kiszállókkal és megállókkal kiépített vízi turisztikai útvonal megvalósítását – foglalta össze a projekt lényegét az alelnök.

DSCN1758

Naszvadi Balázs a fejlesztéseket előrevetítve tájékoztatott: összesen három ütemből áll össze a Sió projekt, amelynek további két eleme – több mint 600 millió forint összegben – egy szekszárdi turisztikai bázist foglal magában valamint 62 kilométernyi Sió menti kerékpárutat, amelyből 8 kilométer új, töltésen épülő utat jelent.

Az osztályvezető az Országos Vízügyi Igazgatóság 12 milliárd forintos projektjére is felhívta a figyelmet, amelynek köszönhetően a Sió mederrendezése valósul meg, továbbá a töltés megerősítése.

Az állomások tervezése legkorábban 2017. november végén zárulhat, majd a közbeszerzési eljárás után sor kerülhet a kivitelezésre. A projekt várhatóan 2019. májusában valósul meg.

DSCN1774

Madarász Orsolya a részleteket illetően elmondta: összesen 12 kiszálló építése szerepel a tervekben, amelyek részben épített elemeket, részben a vízből kivehető, moduláris úszóstégeket tartalmaznak. A Sió Árvízkapunál kettő, valamint Sióagárdon, Harcon, Medinán, Kölesden, Borjádon, Uzdon, Sárszentlőrincen, Pálfán, Simontornyán és Ozorán létesül egy-egy kiszálló.

Ahol nincs a közelben alkalmas – már meglévő – épület, ugyanakkor a település elhelyezkedése vagy turisztikai vonzereje indokolja, ott a kiszálló mellett megálló is kialakításra kerül.

Harcon, Kölesden, Sárszentlőrincen, Pálfán és Simontornyán kerül megépítésre ilyen célú épület, amelyben mosdó és büfé is rendelkezésre áll, valamint bérelhető lesz túrakenu illetve kerékpár.

Az említett 5 újonnan épülő megálló mellett – hasonló funkciókkal – a már meglévő sióagárdi vízi bázis, valamint a medinai malom áll a túrázók rendelkezésére. A beruházás során a megálló-épületek teljes körű, komplex akadálymentesítése valósul meg, ám a kikötőhelyek fizikai akadálymentesítése árvízvédelmi okokból nem lehetséges.

DSCN1768

A megállókon túl Medinán egy foglalkoztató központ kialakítása is része a projektnek, amelyet a Csiga-Biga Mozgás-és képességfejlesztő Alapítvány valósít meg. A létesítmény minden korosztály – de elsősorban a kisgyermekek – számára biztosítja például az élő népművészet megismerését, egészségmegőrző programok vagy a terápiás, kutyás játszóház lehetőségét.

A tervek szerint valamennyi megállón kiépül egy turisztikai tájékoztató- és kártya rendszer, amely például a megálló közelében található látnivalókról ad információt.

DSCN1747

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás