TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 29.,
Auguszta
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Példás a Kisvejkei Zamatos előállítása 2017.11.10


Kisvejkei Zamatos: a Tolna Megyei Értéktár helyi specialitású italainak előállítása, mint közép-európai élelmiszeripari jó gyakorlat

A Völgység Kincse Szociális Szövetkezet által előállított gyümölcs-és zöldséglevek hagyományos feldolgozó berendezések információtechnológiai támogatásával készülnek, és ilyen módon a vidéki térségek gyümölcs- és zöldség feldolgozásának szolgálatában, a bonyhádi járás népességének megtartásában is szerepet játszanak.

Röviden az I-CON projektről

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. június elseje óta partnerként vesz részt az INTERREG Central Europe Program I-CON elnevezésű, élelmiszeriparral foglalkozó projektjében. A projekt fókuszában a kevésbé fejlett, vidéki térségek élelmiszeripari vállalkozásainak fejlesztése és tapasztalatcseréje áll, három fő területen. Ezek 1) a mechatronika (vagyis a gépészet, az elektronika és az intelligens számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja), 2) az élelmiszerminőség, – biztonság és - csomagolás, valamint 3) az élelmiszer dizájn.

Kisvejkei Zamatos, mint I-CON Jó Gyakorlat

Az Ügynökség az I-CON projekt megvalósítása során vette fel a kapcsolatot a Szövetkezettel 2017. tavasz folyamán, ennek az eredménye lett egy részletes, a Völgység Kincse Szociális Szövetkezetet és annak termékeit bemutató leírás. Ezúton is köszönetet mondunk a munkánkat segítő dr. Tóth Györgynek, a Szövetkezet igazgatósága elnökének, akinek sok évtizedes szakmai tapasztalata is kellett ahhoz, hogy a Szövetkezet működését, a Kisvejkei Zamatos termékcsaládot és a hozzá kapcsolódó gyártási-készletgazdálkodási folyamatot “Jó Gyakorlatnak” minősítse az I-CON projekt 2017. késő nyara-kora ősze folyamán.

Ugyanitt jegyezzük meg, hogy a Kisvejkei Zamatos termékcsalád a Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2016. november 18-I határozata értelmében Tolna Megyei Értéknek minősül az agrár- és élelmiszeripar kategóriában.

Röviden a Völgység Kincse Szociális Szövetkezetről

A Völgység Kincse Szociális Szövetkezet Kisvejkén, a bonyhádi járásban működik, a mezőgazdasági szövetkezés klasszikus alapelveire építve, alma, barack, körte, meggy, cseresznye, répa, cékla, homoktövis, gyógynövény-gyümölcs, zöldség, gyümölcs-zöldség italok előállításával és értékesítésével foglalkozik. Termékeik 100 százalékban gyümölcsből/zöldségből készülnek, tartósítószerek és hozzáadott összetevők nélkül.

Italipari tevékenységük nyersanyagát Kisvejke és a környező települések helyi gazdaságai és ültetvényei szolgáltatják, összesen mintegy 300 hektár területről. A Szövetkezet legfontosabb piacai a fontosabb hazai nagyvárosok (Budapest, Győr, Miskolc. Pécs), alkalomszerűen azonban a külföldi piacokon is megjelennek termékeikkel.

1-2

A Szövetkezet 2012 óta foglalkozik gyümölcs- és zöldségpréseléssel illetve italgyártással. Ezek a tevékenységek a késő tavaszi-nyári-őszi csúcs időszakban három műszakban zajlanak, emellett – köszönhetően a Szövetkezetben üzemelő hűtőháznak és kapcsolódó tároló-logisztikai kapacitásoknak – a követő naptári év márciusáig-áprilisáig van lehetőség zöldség és gyümölcslevek előállítására.

Az árualap rendelkezésre állásához viszonyítva is sokkal komolyabb problémát jelent a szükséges számú és képzettségű munkaerő biztosítása a termelési folyamathoz. Az indulás évében, 2012-ben 22 jelentkező közül hét kiválasztására került sor: ők voltak megfelelően képzettek, valamint kellően motiváltak is. Továbbképzésükre sor került a gyümölcsfeldolgozás, a hűtőipari ismeretek, valamint a gyümölcsök-zöldségek és gyógynövények ismerete területén egyaránt. Ugyan nem az árualaphoz és a készségekhez kapcsolódik, de a bonyhádi járáson belül a tömegközlekedés nem megfelelő időbeli ütemezése sok esetben munkába járási problémákat idéz elő azon dolgozóknál, akik Kisvejkére a szomszédos településekről járnak be. Tekintettel kell lennünk továbbá arra is, hogy a Szövetkezet hangsúlyozottan szociális jellegű, céljaként fogalmazza meg a helyi munkanélküli, hátrányos társadalmi helyzetű lakosság foglakoztatását.

Az osztrák Voran technológia bemutatása és az általa biztosított előnyök

Az üzemben alkalmazott termelő berendezések egyidejűleg minősülnek hagyományosnak és korszerűnek: az osztrák Voran technológia a mosás, darálás, préselés, pasztőrözés és csomagolás fázisait egyaránt magában foglalja, a kézműves jelleg erősítése céljából zsákprés alkalmazásával. A zöldség- és gyümölcslevek hőkezelése egy 530 literes konténerben történik, a csomagolás pedig “bag-in-box” és talpas tasak megoldással. A komplett rendszerhez hozzátartozik még a nyersanyag és késztermék állománnyal való gazdálkodás, továbbá a felhasznált közüzemi erőforrások (elektromos áram, víz, gáz, fűtés) nyomon követése is egy központi információtechnológiai modul segítségével. A szociális szövetkezet a rövid ellátási lánc érdekében kiskereskedelmi egységet is üzemeltet Kisvejkén.

3-4

5-6

Az alkalmazott technológia javítja az előállított italok minőségét, hiszen a zsákpréselés révén jobb ízű, magasabb rosttartalmú, kedvezőbb élvezeti értékű termékek előállítására nyílik lehetőség. Ugyanígy a termékek csomagolásán az összes fontos, a vásárlói döntést befolyásoló/megerősítő információ található egyszerű, közérthető tálalásban. Ezt a Kisvejkei Zamatos termékcsalád vásárlói – visszajelzéseik alapján – nagyon kedvezőnek ítélik.

Honnan származik az I-CON projekt finanszírozása?

Az Interreg CENTRAL EUROPE Program regionális együttműködéseket támogat Közép-Európa országai között: Ausztriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában, valamint Németország és Olaszország bizonyos területein. A program célja, hogy Közép-Európa városait és régióit az élet és a munkavégzés jelenleginél jobb tereivé alakítsa át, okos megoldások alkalmazásával, amelyek képesek válaszolni az innováció, az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság, a környezet, a kultúra és a közlekedés kihívásaira.

Az I-CON CE393 projekt Magyarország és az Interreg Central Europe Program társfinanszírozásával valósul meg.

7. kép -I-CON projekt logo

Forrás: DDRIÜ Nonprofit Kft.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás