TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 26.,
Ervin
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Nemzetközi együttműködések és európai szintű képviselet 2016.06.01


A Tolnatáj Televízió Kerekasztal című műsorának vendége volt Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, aki a megyei önkormányzat külkapcsolatairól és a Régiók Bizottságában betöltött delegációvezetői munkájáról beszélt.

DSCN1204

A Tolna Megyei Önkormányzat széleskörű együttműködési rendszert épített ki az elmúlt évtizedekben – húzta alá Ribányi József. Mint elmondta: a határokon átívelő kapcsolatok nem csupán egymás kultúrájának megismerésére törekednek, hanem a szakmai, ágazati együttműködéseket is tartalmazzák.

Az egyik legrégebbi testvérmegyei megállapodásának számít az erdélyi Alba (Fehér) megyével megkötött partnerség, melyet 1993 óta ápolnak a felek. Ennek keretében számos alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy Tolna megyei iskolások eljussanak Erdélybe, vagy az Alba megyei gyermekek nálunk kiránduljanak – világított rá az alelnök.

1993-ban Tolna megye a kínai Szecsuán tartománnyal is partnerségre lépett, ám a nagy földrajzi távolság és az eltérő adottságok nehezítik a mélyebb együttműködés kialakítását.

A németországi kapcsolatokat illetően Ribányi József az 1991-ben Main-Tauber, és 1994-ben Bautzen járással létrejött megállapodásokat emelte ki. A német területeken kialakított együttműködések rendkívül sikeresek, tekintettel arra, hogy a megyei szintek közreműködése által számos testvér-települési kapcsolat is létrejött: Sióagárd és Malschwitz, Fadd és Goßhartau, Dunaföldvár és Weikersheim, Dunakömlőd és Lauda-Königshofen, Ozora és Werbach, valamint Őcsény és Niederstätten között. A megye és a járás az oktatás, a kultúra, az egészségügyi és szociális szféra, valamint a gazdaság és turizmus területén is keresi a kapcsolódási pontokat.

Ribányi József a sikeres együttműködés kulcsszereplőinek nevezte a Tolna megyében élő nagyszámú német közösségeket, akik a török pusztítást követően itt leltek új otthonra, és a mezőgazdaság felvirágoztatásához is hozzájárultak. Az alelnök kitért a Main-Tauber járásban tett legutóbbi látogatásukra is, mely során a német partnerek a megye tehetséges borászait, és azok kiváló borait is megismerhették.

Az elmúlt évtizedekben tehát az erdélyi, kínai és német kapcsolatok játszották a főszerepet a megye nemzetközi partneri rendszerében, amelyet 2015-től az orosz, 2016-tól pedig a boszniai együttműködés szélesített ki.

Előbbit illetően elmondható: Voronyezs és Tolna megye partnersége többek között az ipar, mezőgazdaság, tudomány, turizmus és oktatás területekre terjed ki.  Ribányi József szerint a paksi bővítés sikeréhez is hozzájárulhat az oroszok atomenergetika területén meglévő tapasztalata és tudástőkéje.

A Közép-Boszniai kanton kormányzatával kialakított együttműködés szintén a gazdaságfejlesztés jegyében kívánja előmozdítani a két térség gyarapodását. A megyei önkormányzat nemrég egy küldöttséget is fogadott, amellyel megállapodtak, hogy várhatóan nyáron sor kerül az első szakmai munkacsoportok felállítására. Ribányi József rámutatott: az Európai Unió tagjaként számos érdemi információt és gyakorlati tapasztalatot tudunk átadni az uniós csatlakozás előtt álló országoknak, így Bosznia-Hercegovina említett kantonjának is.

Ribányi József vezeti azt a 12 fős magyar delegációt, amely a Régiók Bizottságában a magyar önkormányzati szintet reprezentálja. A Régiók Bizottsága – mint az Európai Unió döntéshozatali folyamatában résztvevő, konzultatív szerv – a magyar delegáció véleményét és javaslatait beépíti a közös munkába, mely által lehetőség nyílik a magyar vidék érdekeinek képviseletére – jelentette ki a delegációvezető. A fejlesztések kapcsán elmondta: az infrastrukturális kiépítettségen túl nagy szükség van arra is, hogy a szellemi és innovációs tudástőke gyarapodjon.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás