TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 23.,
Béla
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Nem feledkeznek meg a körülöttük élő emberekről 2017.02.03


Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár adták át az „Év Tolna Megyei Civil Szervezetének” járó elismeréseket, valamint a „Bazsonyi Arany Mecénás Díjat” február 1-jén, a Civilek Napja alkalmából, a szekszárdi Vármegyeházán. Különdíjas lett a Szekszárdi Fősővárosi Kör, fődíjas pedig a Regölyért Egyesület. A civilek támogatásáért ezúttal Kopp Ádám kapta meg a mecénás díjat.

_DSC8366

Az ünnepi esemény Potápi Árpád köszöntőbeszédével kezdődött, melyet az érintett civil szervezetek képviselői és megyei vezetők kísértek figyelemmel. Az államtitkár beszédében sorra vette a magyarországi civil mozgalom legfontosabb pillanatait, és a kormányzat álláspontját hangsúlyozva kijelentette, hogy a helyi közösségek erősítése kulcsfontosságú.

Dr. Gábor Ferenc főjegyző, a házigazda megyei önkormányzat nevében a civil szervezetek önzetlenségét hangsúlyozta. Mint fogalmazott: egy olyan világban élünk, amelyben leginkább a saját hangunkat szeretjük hallani, a saját jogainkat helyezzük előtérbe, s mindeközben elfelejtettük megkérdezni a másikat: Ő hogy van? Márpedig vannak mindenkit érintő, közös ügyek, amelyektől nem csak a jelen helyzetünk, hanem a jövőnk is függ – tette hozzá.

A civilek azok – mutatott rá a főjegyző – akik nem feledkeztek meg a körülöttük élő emberekről, és a jövőt érintő, közös, jó ügyekről. A megyei önkormányzatot illetően elmondta: megbecsüléssel tekintenek a civil szervezetekre, melyeket a rendezvényen, mint jó példákat állítanak a figyelem középpontjába. Hiszen sokszor nem is kell több, mint egy kis figyelem, egy gesztus, vagy a tőlünk telhető, akár legcsekélyebb támogatás – hangoztatta dr. Gábor Ferenc. Hozzátette azt is, hogy a karcsúbb megye – bár csekélyebb forrásokkal rendelkezik – továbbra is úgy gondolja, hogy a jó ügyeket igenis érdemes támogatni.

A főjegyző szerint a körülmények ugyan változnak, a civil lelkesedés viszont nem hagy alább, egyszerűen tovább hajtja a jól működő, közösségi gépezetet. A megye pedig örömmel besegít egy kis üzemanyaggal.

Dr. Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára és a NEA Közösségi Környezet Kollégiumának elnöke szakértői oldalról közelítve beszélt a hazai civil életről. Előadásában a nonprofit szektor fejlődését mutatta be, és felhívta a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes pályázni forrásokra is.

A tudományos megközelítés, valamint a kormányzat és a megyei önkormányzat véleménye mellett a civilek is felszólaltak az ünnepségen. A már díjazott dombóvári Presidium Egyesület elnöke, Rieger Erika személyes történetén keresztül világított rá a civilségre és annak megannyi értékére. Elmesélte, hogyan vezette élete útján az az elkötelezettség, amelynek immár számos eredménye látszik a fogyatékkal élő emberek megsegítése területén.

János Anna, a 2016-ban elismert Tolna Megyei Felnőtt Diabetesesek Egyesületének elnöke is a civil szektor véleményét tükrözte, mely szerint sokat jelent az általuk végzett munka megbecsülése.

Dr. Say István, a bíráló bizottság elnöke elmondta, a testületnek ismét nehéz feladata volt, de sikerült jó döntéseket hozniuk, melynek eredményeként Szollár Zoltán, a Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke, Stallenberger Zoltánné, a Regölyért Egyesület elnöke, valamint Kopp Ádám képviseletében Csöglei Istváné fogadhatta a megyei közgyűlés elismerését.

A díjazottak méltatásai gyanánt a következőek hangoztak el:

Szekszárdi Fősővárosi Kör

Az 1800-as években már működött olvasókörük, szervezték a városrész lakóinak életét, segítették a művelődést, ápolták a hagyományokat. Nyomdokaikon haladva újjáéledt a szervezet, mely megtartva a régi hagyományokat, új rendezvényeket is életre hívott: kiszebábot égettek az óvodásokkal, metszési bemutatót szerveztek az érdeklődőknek, megtisztították a Kápolna teret, adományt gyűjtöttek, szeptemberben pedig két napos rendezvényen újították meg a „Kisboldogasszony” napi búcsút. Szentmise és kulturális programok, nyitott pincék és alkotó házak várták az érdeklődőket. Amíg a gyerekek játszottak, a felnőttek egy hosszú távú, nagy munkába is belefogtak. A régi Felsőváros emlékeinek gyűjtésébe kezdtek, hogy egy könyvben jelenítsék meg az egykori „fősővárosi” mindennapokat. A megyeszékhelyre látogatók számára térképet készítenek, feltüntetve azokat az állandó „alkotó pontokat”, ahol kézműveskedni, borozgatni, vagy kiállítást látogatni lehet.

Regölyért Egyesület

Az egyesület komoly feladat elé állt, amikor tíz éve létrehozta szervezetét. A sokféle kor sokféle emlékére támaszkodva indították el programjaikat, hogy a település minden korosztálya számára értékes időtöltést biztosítsanak, megőrizzék értékeiket, formálják a település képét, tájékoztassák a lakosságot, önkéntes munkával erősítsék a lakók összetartozását. Pajtaszínház, kispolgáravató, gyereknap, Pereckalács Fesztivál, környezetvédelmi és kézműves táborok, pillekészítő tanfolyam, lengyel kapcsolatok ápolása, újság és tévéműsor készítés – csak hogy kiragadjunk párat a tevékenységeikből.

Kopp Ádám

Hőgyészen először munkahelyeket teremett és megélhetést biztosított a helyieknek. Aztán a civilek sorsa sem kerülte el a figyelmét. Mára nemcsak a civil közösségek – németek, székelyek – fordulhatnak hozzá, de az iskola, óvoda is kérhet tőle segítséget, mert tudják, hogy nem kapnak visszautasítást. Támogatja a település rendezvényeit, s éppúgy a helyi újság kiadását. Négy gyermeke és kilenc unokája mellett is fontos számára, hogy a számára oly kedves község megkapja azt a plusz segítséget, amivel gördülékenyebb az élet. Ezt az elköteleződést tovább is örökítette: egyik fia a helyi kézilabda klub fő szponzora. Kopp Ádámnak jár a köszönet idén, aki számos sikeres vállalkozása mellett nem csak a saját gyarapodását tartotta fontosnak.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás