TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 29.,
Auguszta
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Közös célkitűzések felé halad a megye és az öt éves kormányhivatal 2016.01.25


Fehérvári Tamás kezdte a köszöntőbeszédek sorát a Tolna Megyei Kormányhivatal jubileumi ünnepségén, amelyet a szekszárdi Vármegyeházán tartottak. Az eseményt a kormányhivatalok fennállásának ötödik éve alkalmából rendezték meg. A vendégek számos közigazgatás-történeti előadást is hallhattak, például dr. Várady Zoltán levéltári igazgatónak és dr. Udvardy György megyéspüspöknek köszönhetően.

A közigazgatási rendszer Szent István király óta folyamatosan átalakul és változik, amelyet a jelenlegi Jó Állam koncepció felé vezető út is szimbolizál – világított rá beszédében Fehérvári Tamás.

A kormány a Magyary Programmal egy komplex közigazgatás-fejlesztési programot alkotott meg, amely az elmúlt évszázadok jó gyakorlatait és rossz példáit egyaránt figyelembe véve, megfelelő alapokat teremt a hatékony közigazgatás megteremtéséhez, illetve állam és ember bizalmi kapcsolatának kialakításához, mégpedig a szakértelem és a humánusság jegyében.

Magyarország a kontinens azon része, amelyet az idők során számos kihívás elé állított a történelem. Mindvégig kulcsfontosságú volt, hogy az ország megőrizze belső rendjét és biztosítsa az állam hatékony működését. A múlt századokban a vármegyei szint legfőbb szerve a megyei gyűlés volt, mely bíráskodott, követet delegált a rendi országgyűlésbe, jogszabályokat alkotott és azok érvényesüléséről is gondoskodott – emlékeztetett az elnök.

Fehérvári Tamás korabeli eseteket felidézve mutatta be, miből táplálkozott az állampolgárok közigazgatásba vetett bizalmatlansága, konkrét példákat említett, amelyekben megtalálható a párhuzam múlt és jelen között. Mint elmondta: az igazgatás mindig is tartogatott kihívásokat, amelyek megoldásában rendkívüli szerepe van a különböző szintek és szereplők összhangjának.

Az elnök a megyei önkormányzat és a kormányhivatal közös feladatának nevezte Tolna megye gyarapítását, hiszen a két szerv egy irányvonal mentén, közös célkitűzések felé halad.

A megyei önkormányzat új feladatkörét illetően kijelentette, hogy a fejlesztő megye célkitűzése a szűkebb hazánkba érkező források – itt élő emberek javára való – hasznosítása. Az elnök szerint a közgyűlést feljogosító polgárok egyúttal a megyei identitás megőrzése mellett is letették szavazatukat. Az emberek bizalmának visszaszolgálása érdekében a megye továbbra is alázattal vállalja a feladatot, hogy összetartó erőként jelenjen meg a térségben, annak érdekeit a felsőbb szinteken is képviselje, és a közös értékeket a modern megye építőköveiként használja.

Ódor János megyei múzeumigazgató szerint a közigazgatás olykor kényszer alapján, máskor pedig a korszerűsítés igényével újult meg a történelem során. A Vármegyeházát olyan különleges helyszínként nevezte meg, amelynek falai között azok a legnagyobb személyiségek fordultak meg, akik a megye fejlődésének kulcsszereplői voltak.

A résztvevőket Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is köszöntötte, aki a kormányhivatal és megyeszékhely kapcsolódási pontjairól beszélt. A két szerv együttműködését kiemelve rávilágított: a város és a térség polgárainak érdekében az államigazgatás és önkormányzati igazgatás közösen járul hozzá a kormány által meghatározott legfőbb célkitűzések megvalósításához.

Dr. Horváth Kálmán a kormány bátor elhatározásának nevezte a közigazgatás 2010-es megújítását, amelyre az utóbbi idők legátfogóbb és leghatékonyabb reformjaként tekinthetünk.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás