TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 25.,
Márk
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Hat újabb érték a Tolna Megyei Értéktárban 2015.04.21


A Tolna Megyei Értéktár Bizottság soros ülésére és újabb képzésre is sort került ma délután a Babits Mihály Kulturális Központban.
Utolsó alkalommal hívta meg a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a helyi értéktár bizottságok és települési önkormányzatok képviselőit képzési programjára. Ezúttal a Tolna Megyei Levéltár munkatársai adtak teljes körű tájékoztatást munkájukról, a lehetséges kutatási témákról, illetve az értéktári munka jelentőségéről is szó esett.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság soros ülésével kezdődött a képzési program utolsó alkalma. Újabb értékek kerültek fel a megyei értékek listájára: a bonyhádi magyartarka szarvasmarha, a bukovinai székelyek élő népművészete, a Kisszékelyi Barátok tava és környéke, a Kisszékely környéki erdők, a váraljai református templom, valamint a váraljai parkerdő.

Az ülést követően a helyi értéktárak és önkormányzatok képviselői kaptak további segítséget értékfeltáró munkájukhoz.

Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának címzetes igazgatója kiemelte, hogy nem feltétlenül különleges értékeket kell keresni, hanem melyek megmaradásuk szempontjából fontosak: valóságos tevékenységek mentén a hasznos emberi munka kapjon helyi elismerést. Az értéktárnak élő szervezetnek kell lennie – hangsúlyozta.

Dr. Várady Zoltán, a levéltár igazgatója a hagyományok megőrzésére tette a hangsúlyt, mely gyarapítja a nemzettudatot. Felhívta a figyelmet, hogy az 1844 előtti, főként latin nyelvű iratokból már több feldolgozásra került, sajnálatos, hogy a kutatók nem használják fel kutatásaik során, de az értéktári feltáró munkában is haszonnal forgathatók lennének.

Cserna Anna igazgató-helyettes érdekes részletekről számolt be a Tolna megyéhez köthető történelmi családok archívumából. A hatalmas irat-együttes izgalmas forrása lehet a helyi értéktár bizottságoknak.

Ruzsa Éva főlevéltáros gyakorlati tudnivalókat osztott meg a megjelentekkel a kutatási módszerekről és a kutatható iratanyagokról.

Végezetül Dr. Fusz György, a megyei értéktár bizottság tagja, szobrászművész és egyetemi tanár művészeti szempontból közelítette meg az értékfeltárás módszerét, ráirányította a figyelmet a számos apró részletre, melyek egy település képét meghatározzák, észrevétlenül, mégis fontos részét képezik egy közösség életének, egy-egy település arculatának.

Zárásként elmondható, hogy sikeres programsorozaton vehettek részt az érdeklődők, mutatja ezt az is, hogy minden alkalommal szépszámú hallgatóság jelent meg a képzési alkalmakon és több település is felismerte az értékgyűjtő munka fontosságát, közösségteremtő erejét és megalakította értéktárát.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás