TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 19.,
Emma
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Gyermekekről szólt a megyei Bűnmegelőzési Tanács mai ülése 2017.09.05


Az ősz az iskolakezdésről szól. A Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács is a gyerekekkel kapcsolatos előadásokra hívta a szakembereket, akik megtöltötték a megyei önkormányzat tanácstermét.

- Digitális bevándorlók vagyunk a cyber térben, ahol a gyerekeink bennszülöttek – mondta Dr. Tausz Katalin szociológus, gyermekjogi képviselő, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója a gyermekek közötti zaklatásról tartott előadásán, ahol kitért az internetes zaklatás területére is. Mint elmondta, a bizonytalan, érzékeny gyermekek könnyebben válnak bántalmazás, zaklatás áldozatává, ami lehet egy közösségi oldalon történő támadás is. A zaklatók általában azok közül kerülnek ki, akik ki akarnak tűnni társaik közül és gyenge empatikus képességeik vannak. Hazánkban akár minden harmadik gyermeket érinthet ez a probléma, és közülük csak kevesen kérnek segítséget.

Az UNICEF több programmal is próbál segíteni. Ébresztőóra programjuk keretében például ingyenes tanórákat tartanak a gyermekek jogairól, mert azt tapasztalták, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy gyermekként is vannak jogaik. A HelpApp nevű mobil alkalmazáson keresztül pedig gyorssegítséget kaphatnak a bajba jutottak.

- Segítséget a befogadó, gondoskodó közösség, a pozitív példaképek és a konfliktusok barátságos feloldása jelentheti a fiatalok számára – zárta előadását a szociológusnő.

A szakellátás problémáiról beszélt Baksa Csaba, a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat munkatársa. Mint elmondta, a nevelő szülőknél nevelkedő gyermekek száma folyamatosan nő a gyermekotthoni ellátáshoz képest. Komoly gondot jelent, hogy a testvéreket nem tudják mindig együtt elhelyezni és hogy a nevelőszülők zöme 51 év feletti. Az utóbbi években növekszik a pszichiátriai szükségletű gyermekek száma is. A kamaszok szakellátásba utalásával kapcsolatban további problémaként írta le e korosztály lázadó magatartását, a kötődés kialakulásának problémáját, az elégtelen iskolázottságot, gyakran a családok együttműködésének hiányát, valamint az engedély nélküli távozásokat is. Tavaly 566 csellengő gyerek volt, idén ősszel ez a szám már elérte az 523-at. A kódorgó fiatalok könnyebben kriminalizálódhatnak, áldozattá válhatnak. A szakember kiemelte, hogy további kutatásokra is szükség volna e terülten, illetve a gyermekvédelem területén dolgozók komolyabb együttműködése is szükséges lenne.

Juhász Péter, a Budapesti Javítóintézet igazgatója szerint szigorúan, de szeretni kell. Előadásából betekintést lehetett nyerni az intézet mindennapjairól. A bekerülő fiatalokról elmondta, nem ismerik az egyértelmű határokat: mi az, ami zaklatásnak számít, milyen cselekedetnek lehetnek jogi következményei.

Kiemelte, hogy alulról jövő kezdeményezés eredménye, hogy 1996 óta az előzetes fogvatartásból a javító intézetbe kerülnek a gyerekek. Ez az egyedülálló megoldás számos európai ország számára jelent mintát.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás